Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.03.2019 16:50

Бізнес озвучив 10 пріоритетів. Слово за політиками

Президент Асоціації платників податків України, член Наглядової ради Української ради бізнесу

Нині гарячий передвиборчий період, коли кожен кандидат у президенти прагне проявити себе якнайкраще. Ми, представники бізнесу, даємо їм таку можливість.

Нині гарячий передвиборчий період, коли кожен кандидат у президенти прагне проявити себе якнайкраще. Ми, представники українського бізнесу, даємо їм таку можливість. Раз і назавжди прийняти зрозумілі правила гри для бізнесу, дати потужний поштовх для його розвитку, який, своєю чергою, швидко налаштує на правильні рейки всю економіку держави.

В середині лютого Національна бізнес-коаліція, яка об’єднує понад 70 бізнес-асоціацій, презентувала кандидатам на посаду президента ТОП-10 пріоритетів для економічного зростання, спрямованих на покращення бізнес-клімату в країні, детінізацію та зростання економіки, створення прозорих та рівних умов ведення бізнесу.

Ось ці пункти:

1. Заміна податку на прибуток податком на виведений капітал для всіх компаній.

2. Зниження податкового навантаження на фонд оплати праці.

3. Створення єдиного органу з розслідування економічних злочинів, ліквідація податкової міліції та інших економічних підрозділів правоохоронних органів.

4. Запровадження безпаперових технологій: заборона державним органам вимагати інформацію, яка міститься у державних базах даних.

5. Демонополізація ринків тепло- та енергопостачання, забезпечення рівності доступу учасників суміжних ринків до товарів та послуг природних монополій, зокрема електромереж та приватної тяги.

6. Інституційна реформа перевіряючих та контролюючих органів: запровадження персональної відповідальності, ризик-орієнтованого підходу до перевірок, проведення відкритих конкурсів на керівні посади.

7. Ухвалення нового Податкового кодексу Розвитку та Митного кодексу, які будуть містити норми з деофшоризації економіки, радикальне зменшення розміру шкідливих прямих податків, модифікації податку на землю та інше, а також зниження видатків бюджету, які перерозподіляються через публічні фінанси, до цільового показника 35% від ВВП.

8. Запровадження сучасного трудового права, заснованого на свободі трудового договору, зменшення штрафних санкцій за порушення трудового законодавства.

9. Збереження поточної спрощеної системи оподаткування. Сприяння легальному мікро- і малому підприємництву, яке формує середній клас в Україні.

Створення стимулюючої податкової системи для фізичних осіб-підприємців.

10. Детінізація економіки, зокрема ринку оренди землі та сільгосппродукції. Запровадження єдиного податкового документа для покращення контролю ланцюжка постачання ризикових категорій товарів на території України, стимулювання покупця отримувати фіскальний чек (кешбек, лотерея).

Асоціація платників податків України, яку я маю честь очолювати вже 4 роки, взяла активну участь у розробці цих вимог. Кожен цей пункт – не просто красиві декларації, а механізми, перевірені практикою та досвідом інших країн. Це працює! І ці пріоритети – як 10 заповідей для бізнесу, які допоможуть здійснити стрімкий прорив в українській економіці.

Легко помітити, що більшість цих пріоритетів – це складові частини Податкового та Митного кодексів. І саме в цій площині потрібно працювати. Не допоможе механічне об’єднання або роз’єднання Державної фіскальної служби на митний та податковий компоненти. Бо як би ці служби не називалися, які б чудові люди їх не очолювали, але вони послуговуватимуться тими самими законами, які є зараз. І які є абсолютним злом для країни та підприємців.

Нагадаю, Асоціація платників податків України підготувала проект Податкового кодексу України, покликаного забезпечити гідні умови для становлення та пріоритетного розвитку національного підприємництва. Проект пройшов широке обговорення з представниками влади, бізнесу, громадських організацій та науковцями майже по всій Україні. У ньому, зокрема, міститься норма про податок на виведений капітал і зниження навантаження на фонд оплати праці. Також ми запропонували об’єднання податку ПДФО і єдиного соціального внеску в один, який буде поступово знижений протягом трьох років і доведений до 20%. Якщо проект буде ухвалений, ми матимемо справжній Податковий кодекс розвитку. Потім на черзі Митний кодекс, проект якого вже два роки лежить у парламенті. Разом з цими двома документи також потрібно приймати нульове декларування, яке успішно показало себе у розвинених країнах і без якого ми не зможемо рухатися далі.

Я вірю, що одним з головних пріоритетів нового складу Верховної Ради, який прийде після осінніх виборів, стане ухвалення саме Податкового і Митного кодексів. Сподіваюся, політики нас почують. Уже 4 березня ми зустрічаємося у широкому форматі з представниками бізнесу та політики, щоб обговорити наші 10 пріоритетів по пунктах. Дуже сподіваюся на плідну співпрацю і втілення цих пунктів у життя.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]