Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.11.2020 09:59

Приватні міста: тенденції найближчих років

Засновник та керуючий партнер компанії КиївБудДевелопмент (KBD), голова Асоціації сміттєпереробників України

ХХІ століття тільки почало набирати оберти, безліч відкриттів у сфері біоінженерії, медицини, космонавтики, постійний пошук істини щоб мати право на гідне життя сьогодні

ХХІ століття тільки почало набирати оберти, але ми вже є свідками колосальних змін в житті людства, що відбулись за відносно короткі строки. Безліч відкриттів у сфері біоінженерії, медицини, космонавтики, постійний пошук істини в суспільних науках говорять про прагнення людей вийти за межі обумовленостей, знайти рішення для існуючих проблем та не чекати далекого майбутнього, щоб мати право на гідне життя вже сьогодні.

Недоліки соціальних систем

Комфорт та процвітання суспільства продовжує бути більше теоретичним явищем, ніж практичним. Державна система не дозволяє вибирати якісних постачальників та виконавців послуг, у більшості сфер ми зустрічаємося з монополією. На керуючих посадах ми не маємо ефективних менеджерів, професіоналів своєї справи, які були б вмотивовані змінювати старі управлінські моделі та робити міста кращими.

Прийшов час знайти рішення, що забезпечить людям ефективний діалог між містами і його мешканцями. Таким рішенням є приватне місто - не утопічна ідея, а нагальна потреба сучасної України.

Дубаї

Приватне місто - це автономна територія в традиційній державі, управління якою буде в руках великої приватної компанії, зі своїми внутрішніми правилами, які не суперечать загальнодержавному порядку, та будуть найсприятливішими для його мешканців у всіх сферах життя. В такому місті будуть створені найкращі умови для інвесторів та бізнесу, і кожен охочий зможе проживати в такому місті за договором, зобов’язуючись сплачувати абонентську плату. Таким чином, мешканець стає більше клієнтом, ніж платником податків.

Ідею будування приватних міст висунув американський економіст Пол Ромер зі своїм виступом на конференції TED у 2009 році. Він запропонував будувати незалежні міста з нуля в розвинених державах, що потерпають від корупції, беззаконня та бюрократії.

Ми живемо в реальному світі, де неможливо розрахувати всі нюанси і досягти бажаного результату, попередньо не зробивши помилок. Початок заснування приватних міст у Гондурасі 2012 року завершився повним провалом, через що ця прогресивна ідея постійно випробовується сумнівами.

Гургаон, Індія

У чому ж тут перевага для України? На щастя, для нас існує безліч позитивних прикладів успішного існування приватних міст. І сьогодні ми можемо проаналізувати і використати для власних цілей як позитивний, так і негативний світовий досвід.

Сингапур, місто-держава, ще 50 років тому перебував у ще гіршому становищі, ніж Гондурас зараз. Але тепер це одна із найбезпечніших високорозвинених країн у світі, яка є прикладом справжнього економічного дива, з найнижчим оподаткуванням із можливих, що є дуже вигідним для інвесторів. І дуже важливу роль в цьому зіграли транснаціональні приватні корпорації, які співпрацюючи з урядом фінансували розвиток держави. Істина полягає у взаємодії та спільній меті приватних компаній та держави, не порушуючи її суверенітет. Створення таких міст - це перший крок для України на шляху до економічного прориву. 

Сингапур

Навіщо інвесторам такі тенденції майбутнього? 

За даними компанії Wealth-X у 2019 році кількість мільярдерів у світі та їхній сумарний статок став рекордним: 2825 мільярдерів та 9,4 трильйони доларів на всіх. І при цьому маємо протилежну статистику в Україні: за даними державної статистики прогнозований рівень бідності на 2021 рік зросте до 45%, і цьогорічна пандемія зіграла в цьому не останню роль.  

Розбудова приватного міста є прекрасною можливістю для капіталовкладення, яке матиме постійний обіг, прозорість та профіт. Тим самим воно гарантує появу тисяч робочих місць для населення та гідну мотивацію для працівників усіх сфер.

Приватні міста можуть будуватися зі своїм конкретним спрямуванням на аудиторію, наприклад для людей творчого середовища, IT-сфери, винахідників та сучасних науковців. Однією з перших спроб є містечко Zee-Town, проект якого у 2015 році Марк Цукерберг розробив для 10 000 працівників Facebook.  

Марк Цукерберг та архітектор Френк Гері

Більш того, технології уможливлюють ще більший функціонал таких проектів. Одним натиском кнопки у єдиному додатку ви знаходите житло, а вашу дитину буде автоматично зараховано до найближчої школи. В один клік ви можете працевлаштуватись, оплатити всі послуги, відслідковувати роботу керуючої компанії та її витрати, дізнатися про всі новини і масові заходи міста.

Може скластись враження, що приватні міста це взагалі не про Україну. Але погляньмо на ситуацію більш раціонально: наше суспільство ментально може не бути готовим до таких змін, але ця готовність може поступитись місцем нагальним потребам. Ми живемо в буремний час, і нашій країні необхідний рішучий крок вперед. Практика і досвід реалізації завжди повертають від утопічних думок до відшліфовування теоретичних засад, щоб вдосконалити втілення приватних міст в життя. Адже вже є очевидним той факт, що всі спроби варті того, бо ми обрали для себе новий світ, де свобода, чесність та гідний рівень життя має стати нашим найближчим теперішнім і майбутнім. Як сказав свого часу відомий інженер Жак Фреско: “Якщо технологія не звільняє людей від рутини, щоб вони могли прагнути більш високої мети, тоді весь технічний прогрес не має сенсу.”

Харків. Україна

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]