Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.03.2020 09:45

Європейські МСП: врятувати за 48 годин

Керівник напрямку з питань державної допомоги юридичної фірми "ADS Legal Group"

Лише через 2 дні після затвердження у ЄС інструментів державної підтримки в умовах спалаху COVID-19, на державну підтримку підприємництва спрямовано мільярди євро.

У публікації "11 сторінок, які можуть врятувати економіку" повідомлялося, що нещодавно, 19 березня, Європейська Комісія схвалила Тимчасовий рамковий документ, який сприятиме ефективному застосуванню державної допомоги для підтримки європейської економіки в умовах спалаху COVID-19.

Сьогодні ж ми можемо бачити вже наступні кроки, здійснені Європейською Комісією у цьому напрямку.

Станом на 22.03.2020 Комісією прийнято рішення вже щодо 12 програм державної допомоги у 5 державах-членах ЄС: Данії Італії, Німеччині, Португалії та Франції. Загальний обсяг державної допомоги, яку планується виділити на підтримку бізнесу за схваленими програмами, перевищує 6 млрд євро.

Інформацію про схвалені Європейською Комісією програми держдопомоги, та короткий опис їх суті наведено у таблиці нижче.

Варто зазначити, що рішення про допустимість надання державної допомоги Францією та Данією були схвалені Європейською Комісією в межах 48 годин після затвердження Тимчасового рамкового документу, у якому було визначено підходи до надання державної допомоги для підтримки підприємств, які зазнали збитків від спалаху COVID-19.

Переважна більшість схвалених програм державної допомоги спрямована на підтримку ліквідності підприємств, в тому числі, малих та середніх.

Європа вкотре зруйнувала міф про "європейську бюрократію" та дала світу ще один приклад оперативності у прийнятті життєво важливих рішень у критичних ситуаціях. 

Дата рішення Країна-заявник Обсяг допомоги, млн € Суть програми допомоги (коротко)
12.03.2020 Данія 12

Відшкодування шкоди, завданої компаніям-організаторам великих заходів з більш ніж 1000 учасниками, які були скасовані через спалах COVID-19, та квитки на які вже були продані.

21.03.2020 Франція 3000

Три схеми на підтримку ліквідності підприємств: надання державним інвестиційним банком Bpifrance державних гарантій на комерційні позики та кредитні лінії для підприємств, що мають до 5000 працівників; державні гарантії банкам на пакети нових позик для всіх типів компаній.

21.03.2020 Данія 130

Гарантії за операційними кредитами з обмеженим строком погашення та розміром для МСП, спрямовані на обмеження ризиків, пов'язаних з видачею операційних позик компаніям, які найбільш сильно постраждали від економічного впливу спалаху коронавірусу.

22.03.2020 Німеччина n/a

Кредитна програма, яка покриває до 90% ризику для позик компаній усіх розмірів. Позики можуть мати термін погашення до 5 років і досягати 1 млрд. Євро на компанію, залежно від потреб у ліквідності компанії.

22.03.2020 Німеччина n/a

Програма позики, в якій KfW бере участь у консорціумі разом з приватними банками для можливості надання більш об'ємних позик. У цій схемі ризик, який приймає держава, може охоплювати до 80% кредиту, але не більше 50% загальної заборгованості компанії.

22.03.2020 Португалія 3000

Чотири схеми, які передбачають надання державних гарантій за операційними кредитами з обмеженим строком погашення та розміром. Гарантії покривають до 90% ризику. Спрямовані на забезпечення достатної ліквідності МСП для захисту робочих місць та продовження своєї діяльності. Задіяні сектори: туризм; рестораний бізнес, добувна та обробна промисловість; організація заходів тощо.

22.03.2020 Італія 50

Фінансова підтримка виробництва та постачання медичного обладнання, такого як  апарати штучної вентиляції легенів та засобів індивідуального захисту, таких як маски, окуляри, халати та захисні костюми. Підтримка доступна компаніям усіх розмірів, які (i) створили нові засоби для виробництва медичних виробів та засобів індивідуального захисту; (ii) розширили свої існуючі потужності, що виробляють таке обладнання; або (iii) переобладнали свої виробничі потужності для цього. Отримувачі підтримки мають продавати продукцію італійській владі за ринковими цінами, зафіксованими станом на грудень 2019 року, тобто до спалаху коронавірусі в Італії.

23.03.2020 Латвія 250

Дві програми допомоги, які передбачають надання державних гарантій за позиками з обмеженим строком погашення та розміром (гарантії покривають до 50% ризику), а також  надання позик за зниженою процентною ставкою для підтримки компаній, які постраждали через спалах коронавірусу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]