Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.09.2018 13:41

Місцеві податки та збори. Чи потрібно їх погоджувати з АМКУ?

Керівник напрямку з питань державної допомоги юридичної фірми "ADS Legal Group"

Антимонопольний комітет України роз’яснив, у яких випадках встановлення органами місцевого самоврядування місцевих податків та зборів не буде вважатися державною допомогою суб’єктам господарювання.

Антимонопольний комітет України роз’яснив, у яких випадках встановлення органами місцевого самоврядування місцевих податків та зборів не буде вважатися державною допомогою суб’єктам господарювання. 

Огляд положень українського та європейського законодавства, а також відповідні ґрунтовні пояснення та висновки з цього питання, Комітет надав у роз’ясненні з питань застосування законодавства у сфері державної допомоги від 16.08.2018 № 10-рр/дд

Традиційно, АМКУ наголосив на тому, що державна підтримка є державною допомогою тільки у тих випадках, коли стосовно неї одночасно виконуються такі умови:

– підтримка надається суб’єкту господарювання;

– фінансування державної підтримки здійснюється за рахунок ресурсів держави чи місцевих ресурсів;

– підтримка створює переваги для виробництва окремих видів товарів чи провадження окремих видів господарської діяльності;

– підтримка спотворює або загрожує спотворенням економічної конкуренції. 

У випадку з місцевими податками та зборами Комітет відзначив компетенцію сільських, селищних, міських рад щодо встановлення місцевих податків і зборів, встановлену Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Податковим кодексом України.

Ця частина роз’яснення є важливою в контексті закидів у бік Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», мовляв, останній обмежує органи місцевого самоврядування у реалізації наданих їм законом прав в частині встановлення рівня місцевих податків і зборів. 

Єдине застереження АМКУ в цьому контексті – відповідно до підпункту 12.3.7 пункту 12.3 статті 12 Податкового кодексу, не дозволяється сільським, селищним, міським радам та радам об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків та зборів для окремих юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців і фізичних осіб або звільняти їх від сплати таких податків та зборів. 

Після короткого огляду законодавства ЄС у сфері державної допомоги щодо оподаткування, у якості прикладу встановлення органами місцевого самоврядування ставок оподаткування, Комітет наводить проект рішення Сумської міської ради «Про встановлення плати за землю». 

Так, в частині встановлення ставки земельного податку та ставки орендної плати за користування земельними ділянками в межах Кодексу, Комітетом прийняв рішення від 07.08.2018 № 394-р про визнання цієї підтримки, такою, що не є державною допомогою відповідно до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання». 

Разом з тим, вказаним Проектом рішення також встановлено категорії осіб, які будуть звільнені (комунальні підприємства, засновниками яких є Сумська міська рада та Сумська обласна рада) або частково звільнені (суб’єкти малого та середнього підприємництва, які здійснюють виробництво товарів) від сплати земельного податку.

Щодо такого заходу АМКУ зазначає, що він може містити ознаки вибірковості та надання переваг для виробництва окремих видів товарів чи провадження окремих видів господарської діяльності, і тому має ознаки державної допомоги. 

В цілому можна резюмувати, що основною ознакою, за якою можна стверджувати про наявність державної допомоги при встановленні органами місцевого самоврядування місцевих податків та зборів, є наявність вибірковості у застосуванні заходу підтримки. Тобто, якщо встановлення місцевих податків та зборів має індивідуальний характер для окремих суб’єктів господарювання, надає переваги суб’єктам господарювання, то такий захід є державною допомогою відповідно до статті 1 Закону і потребує подання повідомлення Антимонопольному комітету України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]