Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.07.2018 15:34

Як повернути точку прибутковості в Україну

Ексначальник Офісу великих платників податків

76% еспортних і 50% імпортних операцій українських платників податків проводиться в країнах з пільговим оподаткуванням

За підсумками 2017 року 76% загальної кількості експортних операцій і 50% імпортних було проведено із залученням іноземних посередників з місцем реєстрації в країнах з пільговим оподаткуванням. В абсолютних цифрах йдеться про значні суми, адже в 2017 році почалося суттєве пожвавлення зовнішньоекономічної діяльності платників Офісу, на яких припадає до 66% від загального обсягу експортних операцій по країні та близько 60% імпортних. 

У грошовому вимірі загальний обсяг експортних операцій зріс до 648,7 млрд грн (на 22,8%), а імпортних – до 716,6 млрд грн (на 27,9%). Порахувати вартість операцій, точку прибутковості яких було винесено за межі України, таким чином нескладно.

Можна зрозуміти, коли наявність іноземного трейдера є для компанії сталою практикою протягом багатьох років і коли вона обумовлена структурою бізнесу. Зазвичай така ситуація характерна для великих фінансово-промислових груп. Але часто трапляються випадки, коли підприємства намагаються проводити оборудки із пов’язаними контрагентами за заниженими цінами при експортних операціях, або, навпаки, необґрунтовано їх завищують при імпортних операціях. Тобто, йдеться про операції, в яких вітчизняний виробник підписує контракт із нерезидентом, постачає йому товар за заниженою ціною, а той потім перепродує цей товар значно дорожче, залишаючи собі основний прибуток.

 “Зрозуміти” це неможливо, тому з нашої точки зору такі операції потребують додаткових досліджень. Ми маємо вивчити і оцінити кожен окремий випадок, щоб потім мати можливість нівелювати ризик виведення прибутків за кордон. На сьогодні ми досить чітко ідентифікуємо такі операції.

Як з цим боротися? Одним із найбільш ефективних інструментів  боротьби із виведенням капіталів є дослідження таких операцій в межах трансфертного ціноутворення. Ми намагаємося дати платникам самостійно виправити виявлені порушення, подавши уточнюючі розрахунки. У разі відсутності реакції – проводимо контрольно-перевірочні заходи.

Обидва методи дають результати. 

За останні три роки 117 платників самостійно збільшили фінансовий результат до оподаткування на 4,6 млрд грн. Це призвело до зменшення збитків на 2,5 млрд грн та нарахування 363 млн грн податку на прибуток. 

А за результатами контрольно-перевірочної роботи нами зменшено від’ємне значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток на загальну суму 2 млрд грн та донараховано майже 164 млн грн податку.

 

Довідково

Експорт

В 2017 році традиційно серед основних товарних груп попитом на зовнішніх ринках користувалась продукція:

-        сільського господарства та її переробка (у т.ч. - олії соняшникової експортовано на 78 млрд грн, або 122% до 2016 року; кукурудзи – на 45 млрд грн, або 118%, пшениці – на 38,9 млрд грн, або 97%)

-       продукція металургійної промисловості (у т.ч. напівфабрикати зі сталі – 66 млрд грн, або 118%, руда та концентрат залізний – 68,7 млрд грн, або 148%, прокат плоский – 46,7 млрд грн, або 123%).

Імпорт

Структура імпортних операцій великих платників залишилася незмінною, левову частку складають енергетичні ресурси:

-       нафтопродукти – 81,3 млрд грн (або 114%),

-       гази нафтові – 79,4 млрд грн (152%),

-       вугілля – 66 млрд грн (158%).

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]