Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.09.2022 14:48

Юридичний аспект ставлення до реклами гемблінгу та беттінгу в різних країнах

Менеджер контрактного департаменту TAXUS L&F LTD

У кожної країни є ряд своїх вимог до реклами гемблінгу та беттінгу, які і створюють перешкоди, або навпаки можливості, для їх розвитку.

Всі ми так чи інакше зустрічали рекламу гемблінгу та беттінгу під час перегляду улюбленого серіалу або фільму. Чи задумувався хтось з вас чому в деяких країнах ви в рекламі можете побачити відомого футболіста, а в інших країнах ви цей вид реклами навіть не побачите в денний час? У кожної країни є ряд своїх вимог до реклами гемблінгу та беттінгу, які і створюють перешкоди, або навпаки можливості, для їх розвитку.

Жорстокі вимоги щодо реклами азартних ігор у Великій Британії

Велика Британія детально слідкую за виконанням вимог щодо реклами гемблінгу та беттінгу. Яскравим прикладом є надсилання Sky Betting and Gaming у листопаді 2021 року рекламних електронних листів з пропозицією "зробіть ставку 5 фунтів стерлінгів отримайте 100 безкоштовних спінів". Ці листи отримали клієнти, які самоусунулися або відмовилися від азартних ігор. Як наслідок, Комісія з азартних ігор Великобританії оштрафувала Bonne Terre Limited, яка здійснює діяльність як Sky Betting and Gaming, на 1,17 мільйона фунтів стерлінгів.

Також 05 квітня 2022 року Комітет з рекламної практики у Великій Британії анонсував ряд жорстоких вимог щодо реклами азартних ігор, які були спрямовані на захист молоді та вразливої аудиторії від несприятливого впливу такої реклами. Цими вимогами встановлено заборону використання в рекламі азартних ігор:

- першокласних футболістів та футболістів зі значною кількістю підписників до 18 років у соціальних мережах;

- всіх спортсменів, які добре відомі дітям до 18 років, включаючи спортсменів зі значним обсягом підписників до 18 років у соціальних мережах;

- посилання на вміст відеоігор, які популярні серед дітей до 18 років;

- зірок з реаліті-шоу, які популярні серед дітей до 18 років.

Рух «Unsere Kurve» в Німеччині

Схожі вимоги пропонує рух «Unsere Kurve» в Німеччині, який об’єднує в собі футбольних  фанатів від Бундесліги до регіональної ліги, які занепокоєні великою кількістю реклами ставок на спорт та її впливу на молодь.  Вони вимагають накладення заборони на рекламу ставок на спорт на стадіонах і в медіа, пов’язаних зі спортом, а також повне зобов’язання футбольних клубів та асоціацій не укладати жодних нових спонсорських контрактів чи іншої співпраці з провайдерами спортивних ставок та не продовжувати наявні контракти. Досить цікавим є факт, що у випадку наявності все ж таки такого договору, футбольні клуби та асоціації повинні будуть принаймні 50% доходу, отриманого таким чином, інвестувати у визнані державою профілактичні заходи для розв'язання проблем із залежністю від азартних ігор.

Невдоволені нідерландці щодо реклами гемблінгу

У відповідь на занепокоєння Нідерландців, які були дуже роздратовані рекламою азартних ігор, 21 травня 2020 року Нідерландська асоціація азартних онлайн-ігор офіційно схвалила перший Європейський кодекс відповідальної реклами азартних ігор, який приділяє особливу увагу захисту неповнолітніх. Він передбачає, що реклама азартних ігор повинна чітко містити обмеження щодо віку та не показуватись перед, до і під час програм, де основною аудиторією є неповнолітні. 

Розвиток реклами гемблінгу та беттінгу в Україні

Що ж до регулювання реклами гемблінгу та беттінгу в Україні? Це питання регулюється статтею 221 Закону України «Про рекламу», яка встановлює ряд заборон щодо реклами азартних ігор, серед яких слід виділити заборону реклами азартних ігор:

на радіо та телебаченні у період з 6 до 23 години;

засобами зовнішньої реклами;

на товарах, призначених переважно для осіб віком до 21 року;

в місцях проведення розважальних, театрально-концертних, спортивних та інших заходів для осіб, які не досягли 21 року.

Також було підписано меморандум щодо реклами азартних ігор членами Ukrainian Gambling Council: Parimatch Ukraine, Shangri La Kyiv, Slots City, First, PIN-UP.UA, Cosmolot, "Волна 4444", PokerMatch Ukraine, FavBet, GGPoker, VBET. Крім вимог щодо реклами, які встановлені Законом України «Про рекламу», меморандум також передбачає:

- вимогу використання тексту-попередження: "Участь в азартних іграх може викликати ігрову залежність";

- у спонсорських роликах не допускається зображення процесу послуги або імітація такого процесу (наприклад, тримання фішок у руках, обертання рулетки, розміщення ставок тощо), а також динамічного руху грошей, монет, банківських карт та банківських металів;

- бренд та найменування організатора азартних ігор має становити не більше 40% загального обсягу спонсорського матеріалу.

Цей меморандум буде діяти до 31 грудня 2025 року.

Враховуючи статистику щодо об'єму рекламно-комунікаційного ринку України за 2021 рік, яка була надана Всеукраїнською рекламною коаліцією, реклама онлайн-казино та букмекерів збільшила рівень інвестицій в радіо-рекламу у декілька разів.

Таким чином, реклама беттінгу та гемблінгу розвивається в Україні, але чи чекають на неї такі ж сурові вимоги як і в інших країнах нам покаже час. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]