Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.02.2024 12:24

Топ 3 стратегії для збільшення прибутку малому бізнесу

У цій статті обговоримо які існують стратегії для збільшення прибутку, які завдання бізнесу може вирішити інтернет-маркетинг і як зробити це ефективно.

Вступні дані: ви відкрили бізнес і втрималися на плаву в умовах кризи в економіці та високої інфляції. Ви налагодили процеси і з неприхованою радістю дивилися на зростаючі показники прибутку, але вийшли на плато. Що робити далі? 

Щоб збільшити прибуток своєї справи, потрібно масштабувати бізнес – за допомогою збільшення обсягів продажів, залучення нових клієнтів. Наприклад, ви можете орендувати приміщення, закупити обладнання та відкрити нові фізичні точки, що потребуватиме значних витрат ресурсів. А ще ви можете вийти в Інтернет. 

У цій статті обговоримо які існують стратегії для збільшення прибутку, які завдання бізнесу може вирішити інтернет-маркетинг і як зробити це ефективно. 

Три стратегії збільшення прибутку

Існує безліч методів збільшення прибутку, наприклад, за рахунок скорочення витрат. Ми ж розглянемо три головні способи, що безпосередньо впливають на самі продажі – залучення клієнтів, їхнє повернення та максимізація вигоди.

1. Збільшення відгуків: чим більше ваш бізнес залучає клієнтів, тим більший його прибуток. Але щоб залучити нових клієнтів треба не тільки пропонувати якісний товар/послугу, а й бути впізнаваним серед потенційних покупців і привабливим на тлі конкурентів. А значить розвивати бренд, стимулювати клієнтів рекомендувати вас серед друзів, пропонувати зручні та вигідні умови.

2. Бажання повернутися: отримати нового клієнта – дорого, отримати постійного клієнта – дешево і вигідно. Кожна друга покупка з точки зору маркетингу не коштує майже нічого, але приносить, як мінімум, стільки ж прибутку. Для цього важливо працювати над лояльністю ваших клієнтів, не тільки за допомогою якості товару, а й супутнього сервісу – системи знижок, високого рівня обслуговування тощо.

3. Висока маржинальність: що більше ви продаєте маржинальних товарів – тобто товарів із найбільшою різницею в собівартості та ціні – то більший ваш прибуток. Насамперед просувайте саме їх – візуально (висуваючи на перший план), аудіально (через співробітників). Також на маржинальність впливає якість обслуговування – чим вищий його рівень, тим більше люди готові заплатити.  

Ці стратегії можна реалізувати багатьма способами. Але універсальним варіантом для кожного з них стане інтернет-маркетинг – через створення власного сайту.

Вийти в інтернет-простір

За даними WeareSocial, у 2022 році 5,16 млрд людей мають доступ до Інтернету – сьогодні це число ще вище. Понад 90% з них роблять це щодня – не тільки для пошуку інформації, а й для замовлення таксі, оплати рахунків, покупок, документів і багато чого іншого. Вагома частина життя сучасної людини проходить в онлайні.  

І тому не дивно, що компанії, які просувають свої товари і свій бренд через Інтернет отримують конкурентну перевагу. У мережі вони можуть запустити:

особистий сайт або лендінг – обличчя компанії в цифровому просторі, візитка для знайомства, найзручніший спосіб замовити товар з будь-якої точки країни;

інтернет-магазин – ідеальний варіант для бізнесу, що розширюється, чий список товарів або послуг складається з 10+ пунктів і постійно поповнюється;

• групи в соцмережах – гарний спосіб залучити аудиторію, розповісти їй про акції та перенаправити на сайт, щоб завершити угоду. 

Для досягнення своїх цілей ви можете використовувати всі ці інструменти одразу. Але як саме власний сайт дає змогу збільшити продажі? Розглянемо далі. 

Які завдання малого бізнесу вирішує запуск сайту

Власний сайт або цілий майданчик для продажу не просто усувають проблеми офлайн-бізнесу, а оптимізують процеси і виводять їх на новий рівень. Сайт:

Підвищує впізнаваність компанії. Будь-яка людина з доступом до мережі може в будь-який момент отримати актуальну інфу про ваш продукт безпосередньо від вас. Також з його допомогою можна інформувати про знижки, акції та нові продукти;

Відкриває можливість онлайн-продажів. На сайті клієнт може сам вивчити всі дані, ухвалити рішення, провести оплату й отримати замовлення через доставку. У постковідний час не важливе навіть питання чеків – вони будуть відправлені на пошту;

Дозволяє отримувати зворотний зв'язок. Якщо ви готові приймати критику на свій рахунок (що вкрай корисна навичка), сайт дасть змогу зібрати актуальні думки від покупців або просто відвідувачів інтернет-сторінки – через чат, форму відгуку;

• Дає доступ до всього різноманіття методів просування бізнесу в інтернеті. Створюйте групи в соцмережах для залучення трафіку на сайт, налаштовуйте його через особливі сервіси, наприклад від Google, доповніть текст ключовими словами;

Допомагає вирішити всі питання покупців. Для цього створіть сторінку з відповідями на поширені запитання, а в ідеалі запустіть службу підтримки. Вона дасть змогу не тільки утримати клієнтів, а й дізнатися слабкі місця проєкту. 

Свій сайт для малого бізнесу – цілодобовий офіс з усіма даними про товар і автоматизованим продажем. Це можливість використовувати всі інструменти інтернет-маркетингу для збільшення прибутку. Всього один сайт – три стратегії:

Якщо у фізичний магазин прийдуть тільки жителі району або відвідувачі центру міста, то сайт доступний для всіх користувачів, всіх жителів країни. Сайт, лендінг вирішує питання збільшення відгуків, залучення нових клієнтів. 

Зручний сайт, якість сервісу, чуйна підтримка, анонс акцій і нових товарів здатні повернути колишнього клієнта за новими покупками. Стимулювати бажання повернутися – і може навіть мотивувати відвідати фізичний магазин; 

Реклама на інших ресурсах і пріоритет на показ маржинальних товарів на своїй сторінці допоможе запустити третю стратегію. Ба більше, сайт дає змогу досягти навіть більшої маржинальності, тому що продаж товарів онлайн знижує витрати на утримання магазину або офісу, оренду, електроенергію та інше. 

Як створити ефективний сайт або лендінг 

Сьогодні для створення сайту малому бізнесу не потрібно багато вкладень. Навіть якщо ви не маєте навичок програмування, то можете створити сайт або лендінг за допомогою спеціального конструктора. Цей інструмент дасть змогу буквально зібрати сторінку – з готових елементів і шаблонів всього за кілька годин. 

Важливо відзначити, що запуск сайту не тільки вирішує зазначені вище проблеми, а й відкриває масу можливостей для бізнес-рішень, недоступних в офлайні: 

запускати різні сторінки для різних аудиторій для перевірки гіпотез;

тестування нових ідей або нових напрямків у торгівлі;

запуск блогів, особистих сторінок, портфоліо для залучення нових людей. 

За допомогою конструктора ви зможете запустити сайт вже за кілька днів, навіть якщо не володієте жодними спеціальними знаннями. Для малого бізнесу таке рішення стане 100% бустером, здатним допомогти збільшити прибуток і розширити бізнес.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]