Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.09.2020 15:26

Як обрати локацію для магазину, якщо навколо – одні конкуренти?

Співзасновник "Служби розвитку ритейлу"

Яким би видом бізнесу ви не займалися, у вас, швидше за все, є прямі або непрямі конкуренти.

Навіть якщо ви знайшли свій довгоочікуваний "блакитний океан" і робите тільки те, чого не робить поки ніхто навколо вас, конкуренція все одно є — в даному випадку за неї виступають будь-які інші види діяльності, якими займаються ваші можливі клієнти, відволікаючись від вашого товару або послуги. 

На такому масовому ринку, як роздрібна торгівля, конкуренції уникнути набагато складніше, ніж в більш вузькопрофільних або нових напрямках. Де б ви не захотіли відкрити свій магазин — майже напевно десь неподалік, за рогом або на сусідній вулиці ваших потенційних клієнтів вже буде щосили залучати, розважати й обслуговувати наявний конкурент. І часто він буде це робити так, що новачкові залишається тільки дивуватися і намагатися встежити за руками. 

Як же уникнути ситуації, коли дбайливо вирощений бізнес в кінцевому підсумку так і не вийде на заплановані фінансові показники через занадто невелике місце для маневру, що залишилося на локальному сегменті ринку? На що варто звернути увагу в першу чергу? 

Зрозуміло, дуже багато в даному випадку залежить від специфіки вашого магазину, ваших можливостей та рівня експертності в таких сферах, як геомаркетинг, аналіз конкурентного середовища та унікальність торгової пропозиції. Але навіть якщо ці терміни поки недостатньо для вас інформативні, або ви не знаєте, як їх академічне знання конвертувати в практичну користь, такі фактори точно не варто ігнорувати: 

Конкуренти. Як давно вони працюють? Хто є їх звичайним відвідувачем? В яких місцях розташовані? Особливості асортименту, який вони пропонують? Загальне відчуття від відвідування їх магазину? На що ще ви звернули свою увагу? Проаналізуйте, що вам сподобалося, а що ні. Як тепер це можна використовувати? 

Ваша концепція. Чим ви будете дивувати ситого клієнта, розбещеного пропозиціями, які сиплються на нього з усіх боків? Чи буде ваша пропозиція збалансованою? Чи комфортно йому буде робити покупки в вашому магазині, і чи захоче він повертатися в нього знову і знову? Уявіть, що ви вперше бачите цей магазин, натрапивши на нього випадково. Які почуття він викликає? 

Вибір локації. Якщо навколо вас вже працює багато конкурентів, ви не повинні розташовуватися у свідомо гірших місцях. Навіть якщо всередині ви разюче відрізняєтеся від них в кращу сторону, чи багато хто з покупців дійдуть до ваших дверей? Якщо все конкуренти розташовані на перших поверхах, чи варто брати підвал, навіть якщо його вартість дивовижно невелика? Чи забезпечите ви стабільний потік клієнтів у дворах, якщо старожили зустрічають гостей на "червоній" лінії? Зручно буде до вас приїжджати на автомобілі, чи буде видно вашу вивіску, чи ходять зараз повз об'єкта, який розглядається, люди? 

Звичайно, якщо ви навсправжки націлені на підкорення ринку, яке при цьому буде стабільним і довгостроковим, цей список не може вважатися вичерпним. Залежно від специфіки вашого майбутнього бізнесу, набір цих факторів може суттєво варіюватися та доповнюватися. 

Як показує досвід, успішне відкриття магазину в середовищі з високим рівнем конкуренції — це ціла система параметрів з різним рівнем їх важливості, щедро розбавлена ​​інтуїцією, професійними знаннями й вмінням як втілювати задумане на папері в життя, так і вчасно скорегувати різні властивості свого продукту при появі такої необхідності.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]