Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.11.2014 10:36

Сумнівний мораторій для замітання слідів

найтяжчій злочин - це розкрадання, а тим більше у свого народу, а ще гірше, в час, коли іде війна

news783_912.jpg

Постановою від 13 серпня 2014 р. № 408Кабінет Міністрів України запровадив перевірки тільки з дозволу себе родимого,інакше кажучи ввів мораторій на перевірки. Перелік органів, яких перевелина «підніжний корм», достатньо великий, але! В ньому немає Державної фіскальноїслужби, в порівнянні з якою всі інші органи, як контролери, просто відпочивають.

Виникає питання, чому до перелікуорганів, яким заборонено здійснювати свої безпосередні функції всуперечзаконів, які регламентують їх діяльність, віднесли Державну фінансовуінспекцію, яка контролює використання бюджетних коштів та Антимонопольнийкомітет, який гарантує вільну конкуренцію. Але при цьому залишили право «контрополювати»на бізнес Фіскальній службі.

На думку автора, найтяжчій злочин - церозкрадання, а тим більше у свого народу, а ще гірше, в час, коли іде війна. Якщопорівняти наслідки розкрадання бюджету та, наприклад, несплату податків, міжними буде прірва, адже крадій забирає чуже і у народу, а підприємець зберігає своєта віддає його потім в економіку свого ж народу.

Хто виявляє нераціональне використаннякоштів? Звичайно Державна фінансова інспекція. Чому саме в час, коли требазадавати питання про використання бюджетних коштів «папєредніками», цей органфактично зупиняє роботу.

Продивимося звіт Держфінінспекції заперше півріччя 2014 року, коли вони ще працювали.

Без коментарів, для гостроти картинипросто надамо витяги зі звіту.

Наприклад, результати перевірки станувнутрішнього аудиту в Мінмолодьспорту,

«… В порушення вимог постанови № 1001та Стандартів внутрішнього аудиту в Мінмолодьспорті не забезпечено дотриманняпринципів організаційної незалежності в діяльності з внутрішнього аудиту вчастині безпосереднього підпорядкування та звітування керівника СекторуМіністру.

… Освітньо-кваліфікаційний рівеньзавідувача Сектору не відповідає вимогам п.9 Порядку № 1001, оскільки унього немає стажу роботи на керівних посадах на державній службі.

… Результат:

документування фактів порушеньне завжди здійснювалось з їх чіткою класифікацією і посиланням на відповіднінормативно-правові акти, висновки або факти, що наведені в аудиторському звіті, не в усіхвипадках забезпечені необхідною доказовою базою, аудиторськими діями, щоускладнює подальшу реалізацію результатів аудиту. Зокрема, у двох випадках привстановленні фактів порушень, що призвели до зайвих витрат коштів державногобюджету та нестачі державного майна, аудиторами не визначено суми збитків,винні особи тощо, що унеможливлює обов’язкове інформування правоохороннихорганів для подальшої реалізації матеріалів аудиту в частині відшкодування сумзбитків/втрат, завданих Підприємству (державному бюджету), відповідно до законодавства.

Окрім того, не підтверджено аудиторськихрезультатів щодо виявлених порушень. Зазначене призвело до завищення сумпорушень фінансово-бюджетної дисципліни на загальну суму 54 899,13 тис грн(у тому числі порушень, що призвели до втрат, – 3 352,2 тис грн., татаких, що не призвели до втрат, - 51 546,93 тис грн) і, як наслідок,надання до Держфінінспекції України недостовірної звітної інформації.

Завідувач Сектору не забезпечивінформування Міністра щодо:

  • установленихпід час внутрішнього аудиту фактів нестачі (325,05 тис грн);
  • подвійноїоплати вартості ремонтних робіт (408,98 тис грн), які кваліфіковані як порушення,що призвели до втрат;
  • обов’язковостіповідомлення правоохоронних органів».

Результати перевірки стану внутрішньогоаудиту в Міністерстві освіти та науки:

«Так, за наслідками контрольних заходів,проведених органами Держфінінспекції у 2012 – 2013 роках встановлено фінансовихпорушень на загальну суму 710 млн грн. (!!!) , з яких порушень, щопризвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, на суму 130,3 млн.гривень. (!!!) До того ж, лише впродовж 2013 року органи Держфінінспекціїпровели 82 контрольні заходи за зверненнями керівників підприємств, установ таорганізацій, що належать до сфери управління МОН. Тоді як усі ці заходи могли бі мали б бути реалізовані власними силами міністерства – підрозділомвнутрішнього аудиту.

Проте статус підрозділу внутрішньогоаудиту (Сектор) і штатна чисельність його працівників не давала змоги і не даєможливості забезпечити належного виконання завдань, які покладені на підрозділзаконодавством і мають багатофункціональний характер.

З огляду на співвідношення кількостіоб'єктів аудиту із чисельністю внутрішніх аудиторів, то при проведенні навіть10 внутрішніх аудитів на рік Сектору знадобиться близько 160 років (!!!)для охоплення контролем всіх установ, закладів, організацій і підприємств, щоналежать до сфери управління МОН (без урахування кількості функцій та бюджетнихпрограм і можливих ризиків при їх виконанні)».  

Принциповим є той факт, щоДержфініспекцією було заплановано перевірки в цьому році концерну Укрспирт таПАТ «Укртрнсгаз» і не тільки.

Але повернемось до славнозвісної Державноїфіскальної служби, чи не випадково вона випала із списку. Нажаль, ні. Самечерез цей орган корупційна складова державних управлінців хоче контролювати та «обілечувати»бізнес.

А виявляти розкрадання бюджетних коштів,на думку «чистої» влади, не треба, адже корпоративні інтереси корупціонерівзавжди в пріоритеті, а так можна і на себе випадково накопати. Отже, вибірковиймораторій, гадається, не на зустріч народу, а на зустріч «папєрєднікам», якдань, чи можливо «доляха».    

П.С. (Пр. Сек. Не постскриптум)

Нажаль, державні керівники не спроможнівирішувати завдання захисту держави. Волонтери забезпечують армію. Волонтеримають своїх «бюджетних» донорів, це малий та середній бізнес. Бізнес повинендихати та заробляти. Податкові перевірки бізнесу – це ніж у спину тим, хтозабезпечує боєздатність армії. В першу чергу потрібен мораторій на ПОДАТКОВІПЕРЕВІРКИ. Та КОНТРОЛЬ за використанням бюджетних коштів.

Розкрадання в СРСР, навіть у не воєнний час,каралося СТРАТОЮ.   

Вимога бізнесу: запровадити мораторій наПОДАТКОВІ ПЕРЕВІРКИ, як мінімум на період АТО та поновити контрольні функції державиза використанням бюджетних коштів.

П.С. (Тепер постскриптум)

До складу тендерних комісій включатипредставників МВС, прокуратури, Державної фіскальної служби таДержфінінспекції. Якщо державні гроші на тендері вкрадуть, СЯДУТЬ УСЄ!!!

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи