Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.11.2014 10:36

Сумнівний мораторій для замітання слідів

найтяжчій злочин - це розкрадання, а тим більше у свого народу, а ще гірше, в час, коли іде війна

news783_912.jpg

Постановою від 13 серпня 2014 р. № 408 Кабінет Міністрів України запровадив перевірки тільки з дозволу себе родимого, інакше кажучи ввів мораторій на перевірки. Перелік органів, яких перевели на «підніжний корм», достатньо великий, але! В ньому немає Державної фіскальної служби, в порівнянні з якою всі інші органи, як контролери, просто відпочивають.

Виникає питання, чому до переліку органів, яким заборонено здійснювати свої безпосередні функції всупереч законів, які регламентують їх діяльність, віднесли Державну фінансову інспекцію, яка контролює використання бюджетних коштів та Антимонопольний комітет, який гарантує вільну конкуренцію. Але при цьому залишили право «контрополювати» на бізнес Фіскальній службі.

На думку автора, найтяжчій злочин - це розкрадання, а тим більше у свого народу, а ще гірше, в час, коли іде війна. Якщо порівняти наслідки розкрадання бюджету та, наприклад, несплату податків, між ними буде прірва, адже крадій забирає чуже і у народу, а підприємець зберігає своє та віддає його потім в економіку свого ж народу.

Хто виявляє нераціональне використання коштів? Звичайно Державна фінансова інспекція. Чому саме в час, коли треба задавати питання про використання бюджетних коштів «папєредніками», цей орган фактично зупиняє роботу.

Продивимося звіт Держфінінспекції за перше півріччя 2014 року, коли вони ще працювали.

Без коментарів, для гостроти картини просто надамо витяги зі звіту.

Наприклад, результати перевірки стану внутрішнього аудиту в Мінмолодьспорту,

«… В порушення вимог постанови № 1001 та Стандартів внутрішнього аудиту в Мінмолодьспорті не забезпечено дотримання принципів організаційної незалежності в діяльності з внутрішнього аудиту в частині безпосереднього підпорядкування та звітування керівника Сектору Міністру.

… Освітньо-кваліфікаційний рівень завідувача Сектору не відповідає вимогам п.9 Порядку № 1001, оскільки у нього немає стажу роботи на керівних посадах на державній службі.

… Результат:

документування фактів порушень не завжди здійснювалось з їх чіткою класифікацією і посиланням на відповідні нормативно-правові акти, висновки або факти, що наведені в аудиторському звіті, не в усіх випадках забезпечені необхідною доказовою базою, аудиторськими діями, що ускладнює подальшу реалізацію результатів аудиту. Зокрема, у двох випадках при встановленні фактів порушень, що призвели до зайвих витрат коштів державного бюджету та нестачі державного майна, аудиторами не визначено суми збитків, винні особи тощо, що унеможливлює обов’язкове інформування правоохоронних органів для подальшої реалізації матеріалів аудиту в частині відшкодування сум збитків/втрат, завданих Підприємству (державному бюджету), відповідно до законодавства.

Окрім того, не підтверджено аудиторських результатів щодо виявлених порушень. Зазначене призвело до завищення сум порушень фінансово-бюджетної дисципліни на загальну суму 54 899,13 тис грн (у тому числі порушень, що призвели до втрат, – 3 352,2 тис грн., та таких, що не призвели до втрат, - 51 546,93 тис грн) і, як наслідок, надання до Держфінінспекції України недостовірної звітної інформації.

Завідувач Сектору не забезпечив інформування Міністра щодо:

  • установлених під час внутрішнього аудиту фактів нестачі (325,05 тис грн);
  • подвійної оплати вартості ремонтних робіт (408,98 тис грн), які кваліфіковані як порушення, що призвели до втрат;
  • обов’язковості повідомлення правоохоронних органів».

Результати перевірки стану внутрішнього аудиту в Міністерстві освіти та науки:

«Так, за наслідками контрольних заходів, проведених органами Держфінінспекції у 2012 – 2013 роках встановлено фінансових порушень на загальну суму 710 млн грн. (!!!) , з яких порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, на суму 130,3 млн. гривень. (!!!) До того ж, лише впродовж 2013 року органи Держфінінспекції провели 82 контрольні заходи за зверненнями керівників підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління МОН. Тоді як усі ці заходи могли б і мали б бути реалізовані власними силами міністерства – підрозділом внутрішнього аудиту.

Проте статус підрозділу внутрішнього аудиту (Сектор) і штатна чисельність його працівників не давала змоги і не дає можливості забезпечити належного виконання завдань, які покладені на підрозділ законодавством і мають багатофункціональний характер.

З огляду на співвідношення кількості об'єктів аудиту із чисельністю внутрішніх аудиторів, то при проведенні навіть 10 внутрішніх аудитів на рік Сектору знадобиться близько 160 років (!!!) для охоплення контролем всіх установ, закладів, організацій і підприємств, що належать до сфери управління МОН (без урахування кількості функцій та бюджетних програм і можливих ризиків при їх виконанні)».  

Принциповим є той факт, що Держфініспекцією було заплановано перевірки в цьому році концерну Укрспирт та ПАТ «Укртрнсгаз» і не тільки.

Але повернемось до славнозвісної Державної фіскальної служби, чи не випадково вона випала із списку. Нажаль, ні. Саме через цей орган корупційна складова державних управлінців хоче контролювати та «обілечувати» бізнес.

А виявляти розкрадання бюджетних коштів, на думку «чистої» влади, не треба, адже корпоративні інтереси корупціонерів завжди в пріоритеті, а так можна і на себе випадково накопати. Отже, вибірковий мораторій, гадається, не на зустріч народу, а на зустріч «папєрєднікам», як дань, чи можливо «доляха».    

П.С. (Пр. Сек. Не постскриптум)

Нажаль, державні керівники не спроможні вирішувати завдання захисту держави. Волонтери забезпечують армію. Волонтери мають своїх «бюджетних» донорів, це малий та середній бізнес. Бізнес повинен дихати та заробляти. Податкові перевірки бізнесу – це ніж у спину тим, хто забезпечує боєздатність армії. В першу чергу потрібен мораторій на ПОДАТКОВІ ПЕРЕВІРКИ. Та КОНТРОЛЬ за використанням бюджетних коштів.

Розкрадання в СРСР, навіть у не воєнний час, каралося СТРАТОЮ.   

Вимога бізнесу: запровадити мораторій на ПОДАТКОВІ ПЕРЕВІРКИ, як мінімум на період АТО та поновити контрольні функції держави за використанням бюджетних коштів.

П.С. (Тепер постскриптум)

До складу тендерних комісій включати представників МВС, прокуратури, Державної фіскальної служби та Держфінінспекції. Якщо державні гроші на тендері вкрадуть, СЯДУТЬ УСЄ!!!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]