Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.07.2021 11:56

З чого почати ревізію будинку і як скласти стратегію технічного обслуговування?

Експерт з енергоефективності, енергоаудитор

Житловий будинок протягом всього свого життєвого циклу потребує постійного обслуговування та відновлення експлуатаційних якостей

Система експлуатації та обслуговування будівлі передбачає виконання співвласниками багатоквартирного житлового будинку комплексу організаційних і технічних заходів з нагляду та догляду за будівлею, а саме: технічних оглядів, технічного обслуговування та забезпечення збереження житлового будинку шляхом проведення ремонтів. Адже, в процесі обслуговування будь-якої будівлі та її інженерних систем можливі раптові і поступові відмови, що призводить до необхідності ліквідації їх наслідків. Після впровадження комплексу заходів з технічного обслуговування та забезпечення збереження експлуатаційних якостей дієздатність будівлі відновлюється, і вона продовжує виконувати своє призначення. 

Усі дії, що направлені на відновлення дієздатності будівлі, можна розглядати як стратегію експлуатації та обслуговування житлового будинку, яка складається з декількох основних напрямків:

● технічні огляди спільного майна, що здійснюється співвласниками або уповноваженими ними відповідальними особами;

● технічне обслуговування будівлі,  інженерних систем та обладнання;

● проведення  аварійно-ремонтних робіт;

● підготовка будівлі до осінньо-зимового періоду;

● забезпечення пожежної безпеки;

● забезпечення енергоефективності;

● санітарне обслуговування будинку, утримання та прибирання прибудинкової території;

● збір і вивіз побутових відходів;

● поточний, капітальний ремонт.

Важливою складовою забезпечення належної експлуатації та обслуговування багатоквартирних житлових будинків є розробка програм і планів-графіків. Такі програми і плани зазвичай охоплюють:

● проведення технічних оглядів будівлі, інженерних систем, встановленого обладнання та устаткування;

● проведення технічного обслуговування будівлі та інженерних систем, встановленого обладнання та устаткування;

● благоустрій житлового будинку та прибудинкової території;

● проведення поточних і капітальних ремонтів.

Програми і плани розробляються з відповідним ступенем деталізації  та поділяють на річні, короткострокові (терміном на 3–5 років) та довгострокові (терміном на 7–10 років). 

Планування технічного обслуговування будівлі та її інженерних систем здійснюється шляхом розробки річного плану-графіку робіт. Розробляється й щорічний план заходів щодо благоустрою житлового будинку та прибудинкової території.

Рис. 1. Джерело: онлайн-курс «ОСББ: Абетка успіху. Технічні поради щодо обслуговування багатоквартирного будинку для ОСББ», проєкт ЄС/ПРООН «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES)

Належна експлуатація та обслуговування багатоквартирного житлового будинку і його інженерних систем повинні бути раціональними й ощадливими, для чого необхідно точно визначити місця дефектів та несправностей, обсяг та характер необхідних робіт для їх усунення. З цією метою необхідно проводити роботи з контролю за технічним станом будівлі та її інженерних систем, забезпечувати утримання в дієздатному, справному стані всі елементи та системи.  

Отже, ревізію будинку або точніше контроль за її технічним станом варто почати із впровадження системи технічних оглядів житлового будинку та його інженерних систем, встановленого обладнання та устаткування. 

Технічний огляд – це візуальне або за допомогою технічних приладів спостереження будівлі чи її частини з фіксацією виявлених невідповідностей проектним та нормативним вимогам. Зазвичай технічний огляд не потребує значних коштів на його проведення та може здійснюватися силами співвласниками або уповноваженими ними відповідальними особами. 

Технічні огляди дозволяють встановити можливі причини виникнення дефектів і розробити заходи для їх усунення, забезпечити прийняття обґрунтованих рішень щодо усунення виявлених невідповідностей шляхом виконання подальшого профілактичного технічного обслуговування, поточного та капітального ремонтів, проаналізувати ефективність їх проведення, запобігти виникненню аварійних та нештатних ситуацій.

Якщо будівля знаходиться в занедбаному стані, особливо у разі виявлення дефектів, пошкоджень і деформацій у процесі технічних оглядів та технічного обслуговування будівлі, власникам необхідно замовити технічне обстеження на міцність та надійність конструктивних елементів будівлі, виконати отримані рекомендації, і в подальшому постійно реалізовувати заходи затверджених програм та планів-графіків.

Також технічне обстеження для визначення та оцінки технічного стану будівлі необхідно буде обов’язково провести у разі підготовки проектної документації на реконструкцію або капітальний ремонт будівлі, в тому числі - енергоефективної термомодернізації.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]