Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.07.2021 13:23

Фізичний та моральний знос житлових будівель. Як розірвати порочне коло?

Експерт з енергоефективності, енергоаудитор

Основна маса житлового фонду України була побудована ще за радянських часів із дотриманням тогочасних норм до енергоефективності, що далекі від сучасних

Житловий фонд має вже значні терміни експлуатації. Якість експлуатації житлового фонду на сьогодні, зазвичай, не відповідає встановленим нормам. Технічне обслуговування, планові поточні та капітальні ремонти або не проводяться взагалі, або проводяться несвоєчасно та неналежним чином, що безпосередньо впливає на поточний технічний та енергетичний стан будівель.

Майже відсуне  проведення  комплексних капітальних ремонтів або реконструкцій, в тому числі і направлених на підвищення енергетичної ефективності житлових будівель із приведення їх до сучасних вимог законодавства. Виключенням можуть бути лише будинки, що побудовані відносно нещодавно. Однак навіть вони часто мають низку недоліків, і далеко не кожен із них побудований відповідно до усіх діючих норм і стандартів. 

Отже, можна говорити про системні та спільні проблеми житлового фонду в Україні. І у першу чергу до таких проблем, як сказано вище, належать питання ефективної експлуатації, проведення поточних, капітальних ремонтів або реконструкцій – точніше, їх невиконання у необхідний час та на належному рівні

Слід розуміти, що у процесі багаторічної експлуатації через дію зовнішніх і внутрішніх факторів конструктивні елементи й інженерне устаткування житлових будівель постійно зношуються, знижуються їхні механічні, експлуатаційні якості, з’являються різні несправності, підвищуються законодавчі вимоги до енергетичної ефективності будинків тощо. Тобто, всі будівлі у процесі свої експлуатації зазнають фізичного та морального зносу. 

Водночас не стоять на місці  і технології, які дають нам можливість впроваджувати енергоефективні заходи в існуючих будівлях та будувати не тільки будівлі з близьким до нульового рівня споживання енергії, але й здатні навіть її генерувати. 

Щодо сучасного стану житлового фонду, то тут слід зазначити, що багаторічне нехтування вимог чинного законодавства щодо забезпечення належного утримання житлових будинків призводить до швидкої втрати ними техніко-експлуатаційних показників (міцності, стійкості, надійності),  з’являється невідповідність санітарно-гігієнічним нормам, погіршуються умови проживання, постійно збільшуються експлуатаційні витрати на утримання. 

Забезпечення якісної експлуатації житлового будинку  уповільнює процес його фізичного зносу та морального зносу, а проведення комплексної енергоефективної модернізації будівлі може розірвати це порочне коло і вивести якість життя у будинку на сучасний рівень

Наразі цьому питанню приділено увагу на всіх рівнях. Уряд, зокрема, працює над новою державною програмою з енергоефективності на 2021-2026 роки, в тому числі – житловому секторі. Тим часом ЄС і ПРООН в Україні запустили за проєктом «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES) серію безкоштовних онлайн-курсів для ОСББ як покрокову інструкцію з ефективного утримання багатоквартирного будинку, а відтак – підвищення добробуту його власників.

Теги: осбб
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]