Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.01.2019 15:32

Продовження мораторію на продаж земелі

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

Необхідно забезпечити верховенство закону у справі захисту права власності

  Сьогодні можна спостерігати, різноманітні коаліції які виступають за купівлю-продаж аграрних земель. Переважно такі організації представляють інтереси великих агрохолдингів, корпорацій, що мають можливість користуватися залученими іноземними інвестиціями і готові вже сьогодні скуповувати права на землю.

  Експерти надають різні оцінки нібито можливих збитків від продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення. Але це спекуляція на резонансній темі. Насправді збитки вітчизняної економіки у разі негайного і хаотичного відкриття ринку землі були б значно більшими. На мою думку продовження мораторію має бути до того часу, допоки не буде напрацьована детальна покрокова процедура введення в економічний обіг сільськогосподарських земель. 

  Незважаючи на те, що постійно точаться дискусії стосовно необхідності зняття мораторію, нам досі не було представлено законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення. Перед тим. як говорити про відкриттям ринку землі необхідно запровадити дієвий механізм дешевого кредитування невеликих аграріїв, напрацювати і прийняти законодавчу базу щодо формування розвинутої мережі фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації. Це дозволить малим та середнім аграріям отримати доступ до земельного ринку і створити конкуренцію агрохолдингам. Більш того, в Україні процвітає рейдерство та діють корупційні механізми переходу прав на землю в обхід мораторію. Тому важливо ухвалити антирейдерський законопроект №8121, який спрямований на захист майнових прав сільгоспвиробників на законодавчому рівні. Необхідно забезпечити верховенство закону у справі захисту права власності, провести ефективну судову реформу. Крім того, в Україні досі не закінчена інвентаризація земель, надто повільно наповнюється земельний кадастр і реєстр майнових прав. Поспішна реформа, не підтримана суспільством, не матиме успіху. Ми маємо говорити не лише про ціну, а й цінність для кожного громадянина, яку несе в собі українська земля!!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]