Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.11.2015 15:44

Чи потрібен Україні імперативний мандат народних обранців?

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

Протягом багатьох років напередодні парламентських виборів в Україні політики підіймають питання імперативного мандату депутатів. Фактично мова йде про те, щоб позбавляти мандату того народного депутата, котрий не виправдав довіри своїх виборців чи втр


    Протягомбагатьох років напередодні парламентських виборів в Україні політики підіймаютьпитання імперативного мандату депутатів. Фактично мова йде про те, щобпозбавляти мандату того народного депутата, котрий не виправдав довіри своїхвиборців чи втратив зв’язок зі своєю партійною депутатською фракцією. Тобто,імперативний мандат передбачає постійний контроль за діяльністю народнихобранців з боку виборців та недопущення депутатськими фракціями появи в своїхрядах перебіжчиків, так званих «тушок».
    Якщона парламентському рівні норма про імперативний мандат поки, що залишаєтьсятемою загравання з виборцями, то на місцевому рівні Закон України «Про місцевівибори» запроваджує можливість відкликання депутата, сільського, селищного таміського голови за ініціативою громади. Ст. 38 Закону під назвою «Пропозиціїдля відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою», зазначає, що правовносити пропозицію про відкликання депутата місцевої ради за народноюініціативою мають громадяни України, які відповідно до закону про місцевівибори є виборцями відповідного виборчого округу. Рішення провнесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради за народноюініціативою приймається на зборах виборців у кількості не менше:
·     30 осіб для відкликання депутата сільської, селищної ради;
·   100 осіб для відкликання депутата міської ради міста районного значення;
·  300 осіб для відкликання депутата міської ради міста обласного значення та районної у місті ради;
·    150 осіб для відкликання депутата районної ради;
· 400 осіб для відкликання депутата обласної, Київської, Севастопольськоїміської ради.
  У разі прийняття на зборахвиборців рішення щодо внесення пропозиції про відкликання депутата місцевоїради на цих зборах утворюється ініціативна група для збирання підписів виборціввідповідного виборчого округу на підтримку пропозиції про відкликання депутатамісцевої ради. Далі ініціативна група, проводить збір підписів, що відбуваєтьсяза певною процедурою яка чітко прописана в законі. На підтримку пропозиції провідкликання депутата місцевої ради, обраного у багатомандатному виборчомуокрузі, має бути зібрана кількість підписів, що є більшою виборчої квоти увідповідному багатомандатному виборчому окрузі під час проведення місцевихвиборів, але не меншою ніж кількість голосів, поданих за відповідну місцевуорганізацію партії у відповідному виборчому окрузі.
   Якщо проаналізуватиалгоритм заходів, які слід здійснити для того, щоб позбавити депутата мандату вмісцевій раді то він не такий вже й складний. Інше питання, що для цьогопотрібно затратити певний ресурс та час. В експертному середовищі зазначають,що цей механізм передбачений для партії від якої обирався депутат та людей, щойого обрали. Щоб в разі недотриманням депутатом програми партії, або зрадиінтересів своїх виборців такого депутата можна було б відкликати. Та мало хтоговорить, що саме це дає можливість опонентам позбутися сильного конкурента враді.
     Важливою нормою, щодо імперативного мандата є те, що її не можна застосовувати раніше ніж за рік післяобрання того чи іншого місцевого депутата. Це фактично ставить під сумнів чи будеця норма використовуватись для депутатів місцевих радцього скликання. Адже вже на 2017 рік ми маємо обирати нові ради увідповідності до змін в Конституції, де мова йде про об’єднання територіальнихгромад.
   Одним словом, ніхтодо кінця не розуміє, як імперативний мандат працюватиме в житті. Та для себе хочетьсявірити, що маючи таку норму в законі, депутати будуть відповідальніше підходитидо своєї роботи і захисту інтересів громади.
Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи