Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.04.2020 22:39

Адвокат - клієнт: особливості комунікації. Частина 1

Взаємовідносини адвоката з клієнтом є завжди полем для дискусії, як з точки зору правил адвокатської етики так і з позиції ефективної комунікації для досягнення позитивного результату

Довіряй чи перевіряй?

Якщо ви вже уклали договір про надання правової допомоги з адвокатом, розкрили подробиці вашої проблеми - запам’ятайте одне, відтепер ніколи не брешіть своєму адвокатові, будьте відвертими наскільки це можливо!

Якщо ви зробили свій вибір, будьте певні в ньому! Адвокат не ваш близький друг, який буде засуджувати вас чи дорікати за якісь дії (звісно окрім несплати гонорару). 

Якщо ви не довіряєте своєму адвокату, приховуєте інформацію або ж сумніваєтесь у його рішеннях чи порадах, ба навіть гірше, не дотримуєтесь рекомендацій правника, тоді це не ваш адвокат, з ним краще попрощатись щоб не зробити гірше насамперед самому собі.

Блискавична комунікація 

Існують клієнти котрі сплативши гонорар, на певний час зникають і з’являються лише для того, щоб запитати про результат.

Існує і протилежна категорія клієнтів, які 24/7 на зв'язку зі своїм адвокатом, цікавляться рухом справ, за першої ж вимог надають всі необхідні документи, залучають сторонніх помічників для вирішення поточних питань.

Безумовно, що з другою категорією клієнтів працювати набагато краще, адже миттєвий обмін інформацією, документами та сприяння адвокату у виконанні наданого йому доручення, безумовно дозволяє ефективніше виконувати поставлені завдання.

Тому, раджу бути активним помічником аніж пасивним спостерігачем. Однак, не варто перегинати палицю з допомогою, особливо з порадами як, коли і що робити адвокату.

На практиці бувають випадки, коли клієнт після першої комунікації починає зникати з "радарів" - ігнорувати, не відповідати на дзвінки, смс. 

Одним з результатів такої поведінки, було те, що особа, яка довгий період часу знаходилась у міжнародному розшуку Інтерполу, була затримана правоохоронними органами, та замість сонячної країни африканського континенту тепер ризикує засмагати на тюремній шконці російської Бутирки.

Ніщо так не скріплює відносини як 100 % передоплата 

Таку форму фінансових відносин сприймають по різному, як клієнти так і адвокати, та я все ж за гнучкий підхід у формуванні фінансових взаємовідносин: адвокат - клієнт.

Крім того, між вартістю послуги та результатом ніколи не можна ставити знак =, адже прийняття багатьох рішень лежить поза волею правника.

Мова йде про прийняття судових рішень, рішень органів влади та правоохоронних органів. 

Тому, на моє переконання 100% передоплата автоматично закладає у клієнта усвідомлення того, що справа вже на 50 % вирішена, навіть якщо на початкових етапах роботи є цілковите усвідомлення протилежного.

Втім, вважаю, що будь-які форми взаємовідносин є прийнятними, якщо вони влаштовують всі сторони.

"Скинь зразок я сам напишу"

Цей варіант з розряду "скупий платить двічі", адже сьогоднішня система правосуддя не є зрозумілою для пересічного громадянина, та й доступ до правосуддя за останні роки значно ускладнився, що вимагає обов'язкової професійної допомоги.

Це як займатись самолікуванням абсолютно не розуміючи фармакологічної дії препаратів що приймаються.

Тому, такий варіант комунікації може призвести до непоправних наслідків які потім виправити може бути дуже складно або ж навіть неможливо, та й по кишені ударить значно більше.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]