Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.11.2022 21:07

Коли завершиться війна: що нам робити з політичною системою (друга частина)

Економіст, експерт-аналітик

Зміни до політичної системи України

(Друга частина пропозицій щодо змін Конституції України в частині функціонування політичної системи)

(Перша частина тут: https://blog.liga.net/user/bkushniruk/article/47669)

9) Членами уряду вважаються лише прем'єр-міністр, перший заступник прем'єр-міністра та міністри.

Обіймати посаду прем'єр-міністра, першого заступника прем'єр-міністра та міністрів можуть лише обрані народні депутати. Члени уряду не припиняють своїх повноважень народних депутатів.

(Така система збереження повноважень члена парламенту існує у Великобританії. Це дозволяє гнучко регулювати склад коаліційної більшості та відкликати тих чи інших членів уряду або формувати новий уряд).

Оплата праці членів уряду, а також керівників центральних органів державної влади має бути прив'язана до рівня медіанного рівня зарплат по країні за минулий рік і не передбачати ніяких додаткових доплат, премій тощо.

10) У разі, якщо народні депутати не змогли сформувати коаліційну більшість або вона припинила своє існування, а до строкових виборів залишилось менше 6 місяців, Президент України повинен сформувати тимчасовий (технічний) уряд з осіб, які не є народними депутатами. Ці особи не повинні мати право обиратись на наступних строкових виборах до ВРУ.

11) У Конституції України необхідно кардинально посилити роль, значення та відповідальність міністрів у визначені політики уряду. Підготовкою проектів документів щодо реалізації урядової політики у тій чи іншій сфері мають займатися виключно відповідні міністерства. Міністри та політичні сили, які вони представляють в уряді, мають нести повну політичну відповідальність за їхню діяльність.

При цьому прем'єр-міністр повинен мати право вимагати від коаліційної більшості відставки того чи іншого міністра.

Секретаріат Кабінету Міністрів Україна доцільно кардинально скоротити та переформувати у канцелярію уряду та апарат радників прем'єр-міністра, які готують для нього висновки щодо пропозицій міністрів, та помічників, які забезпечують його діяльність.

(Прем'єр-міністр не повинен мати можливість за допомогою бюрократичного апарату Секретаріату Кабінету Міністрів Україна блокувати проекти рішень уряду, які готуються міністерствами.

У нас, по-суті, в особі чиновників Секретаріату Кабінету Міністрів Україна існує невідомий загалу, ніким не обраний, реальний “тіньовий” уряд, який у більшості випадків має значно більший вплив на ухвалення рішення, ніж міністри, і у кращому випадку контролюється прем'єр-міністром).

12) Коаліційна більшість повинна узгодити кандидатів на посади міністра оборони та міністра закордонних справ з Президентом України.

У Президента України має бути право відкликати у будь-який час цих міністрів з їхніх посад. В разі відсутності згоди між Президентом та коаліційною більшістю щодо кандидатур міністра оборони та міністра закордонних справ глава держави повинен мати право призначити виконуючих обов'язків міністрів цих міністерств зі складу народних депутатів. Вони, як і всі інші члени уряду, повинні прийняти присягу на вірність служіння українському народу. Ці в.о. міністрів повинні мати повноваження членів уряду у повному обсязі.

13) Права парламентської опозиції

Під час всіх сесійних тижнів обов'язково повинні відбуватись публічні двогодинні парламентські дебати прем'єр-міністра або, в разі об'єктивних обставин його відсутності, першого заступника прем'єр-міністра, з відповідями на питання та виступи лідерів фракцій, які не входять до коаліційної більшості. Ці парламентські дебати в онлайн-режимі повинні демонструватись у мережі Інтернет-порталу Верховної Ради України та на Суспільному телебаченні.

Це право опозиції та обов'язок уряду щодо публічних парламентських дебатів має бути прямо відображено в Конституції України.

14) У Конституції України має бути чіткіше розподілені повноваження Президента України та уряду стосовно їхніх стосунків з органами місцевого самоврядування.

Обласні та районні державні адміністрації (ОДА та РДА) мають бути ліквідовані.

Замість них на обласному рівні повинні бути сформовані служби представників Президента України (префектів), які повинні мати повноваження координувати діяльність органів безпеки в областях та забезпечувати контроль за дотриманням норм Конституції органами місцевого самоврядування.

В разі ухвалення органами місцевого самоврядування рішень, які можуть розцінюватись, як такі, що порушують Конституцію України, префекти за погодженням з Президентом України повинні мати право призупиняти їхню дію з негайним поданням до Конституційної палати Верховного Суду позову про ухвалення рішення з цього приводу.

На час оголошення воєнного чи надзвичайного стану на рівні конкретного регіону, чи в цілому держави, префекти отримують частину повноважень органів місцевого самоврядування та уряду у відповідних областей. Префекти не можуть отримати права відчуження в інтересах третіх осіб земель та прав власності комунальних чи державних підприємств.

Уряд з метою координації своєї діяльності з органами місцевого самоврядування та для реалізації регіональних програм соціально-економічно розвитку повинен сформувати представництва в регіонах (на рівні кожної області чи об'єднання декількох областей). Керівники представництв уряду в регіонах призначаються та звільняються урядовими постановами.

Обласні та сільські районні ради для виконання обласних та районних бюджетів, а також для управління майном, яке знаходиться в їхньому розпорядженні, повинні сформувати виконкоми.

15) Префекти одноосібно призначаються та звільняються Президентом України.

Префекти, апарат префектур, а також співробітники Офісу Президента України (або Адміністрації Президента України чи будь-якої іншої назви інституції, яка є допоміжним органом Президента України) є державними службовцями. На них повинні поширюватися всі права та обов'язки державних службовців.

Після завершення повноважень попереднього Президента України префекти, а також співробітники Адміністрації Президента України подають заяву про відставку на ім'я новообраного Президента України.

(Сенс пропозицій пунктів 14-15 полягає у подоланні конфлікту підпорядкованості одночасно Президенту Україна та уряду. Вони повинні мати право самостійно призначати та звільняти підпорядкованих лише їм осіб).

Далі буде ....

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи