Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.02.2022 12:37

5% роздрібний акцизний податок з продажу сигарет: як завжди забули про перехідні положення

Економіст, експерт-аналітик

Податкова політика, акцизи на тютюн

Мені неодноразово доводилось коментувати ідею зміни механізму справляння акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах (далі – акцизний податок з роздрібного продажу тютюнових виробів), а саме перенесення на виробників та імпортерів обов’язку сплати 5 відсотків акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів, який сплачується суб’єктами роздрібної торгівлі.

Основна мета — подолати зловживання при реалізації тютюнових виробів, коли акцизний податок з продажу сигарет при реалізації сплачувався покупцями, але, по факту, до місцевих бюджетів не доходив. Все це існувало не без мовчазної згоди місцевих можновладців та податкових органів, які закривали очі на втрату до половини податкових надходжень з цього акцизуПодолати зловживання з роздрібним податком можливо лише у випадку перенесення обов’язку його сплати з роздрібу на виробників/імпортерів, його акумулювання на єдиному казначейському рахунку із подальшим розподілом отриманих коштів серед місцевих бюджетів в залежності від того, де продукція продаватиметься.

Саме це передбачено ухваленим законопроектом №5600 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень”, який вже підписаний главою держави та вступив в дію. Але відповідна норма, яка стосується централізованої сплати 5% акцизу, почне діяти після внесення відповідних змін до бюджетного законодавства (прийняття законопроекту № 5719 “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів”).

Але, як у нас нерідко буває, законодавці, ухвалюючи законопроект №5600, в частині цієї норми забули про запровадження перехідних періодів. Тут варто зазначити, що це досить поширена проблема в українському законотворчому процесі. Коли зміни хочуть запровадити негайно, не розбираючись в бізнес-процесах, що призводить у тому числі до правової невизначеності та втрат бюджетних надходжень.

Так, усі податки, що сплачує виробник тютюнових виробів, сплачуються на етапі відвантаження товару з виробництва. Проте тютюнова продукція є не лише у виробника. Певна кількість товару у поточному режимі знаходиться на ринку – це стосується дистриб’юторів різного рівня, а також роздрібної мережі. І обсяг такої тютюнової продукції на ринку, тобто товарних запасів, дорівнює приблизно обсягу тримісячних середніх продажів.

Механізм сплати 5% акцизу прописаний так, що з товарних запасів на ринку (трьохмісячний обсяг) або стоків (залишків) тютюнових виробів роздрібний акцизний податок нікому буде сплатити. Бо виробники не можуть сплатити податок з вже відвантаженого товару, а роздріб, який сплачував цей акциз раніше, вже не мають такої можливості, бо за законодавством – роздріб вже не є платником податку.

Що це означає на практиці?

Що місцеві бюджети не отримають жодних коштів від продажу тютюнових виробів за трьохмісячний обсяг продукції. Тобто, місцеві громади втрать 25% надходжень у розрахунку на рік або більше одного мільярда гривень.

Що варто зробити?

Необхідно внести зміни до податкового законодавства, якими передбачити, що для тютюнових виробів, які були вироблені до набрання чинності змінами щодо сплати роздрібного податку (тобто для стоків на ринку) застосовуються старі правила щодо оподаткування, де платником є роздріб, а гроші зразу надходять до місцевих бюджетів. Водночас, для тютюнових виробів, що вироблені вже після набрання чинності змінами, паралельно почнуть діяти нові правила з платником  виробником/імпортером і розподіленням коштів через єдиний казначейський рахунок.

Тобто питання отримання місцевими бюджетами 100% надходжень від роздрібного акцизу та плавний перехід на новий механізм отримання коштів місцевими громадами  лише в одній дуже простій поправці. Проте з якоїсь причини нікому така поправка не цікава і мабуть один млрд гривень не потрібен.

На сьогодні таку поправку до законопроекту №5688, який стосується внесення певних змін до Податкового кодексу, вніс народний депутат Мазурашу, який обраний по 203 мажоритарному виборчому округу.

Ця поправка, начебто, має розглядатись на засіданні робочої групи Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики вже у вівторок 15 лютого. Подивимось, в якій мірі нардепів всіх фракцій цікавлять інтереси місцевих громад, а також інтереси учасників ринку тютюнових виробів, які опинились в ситуації правової невизначеності.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]