Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.03.2021 15:38

Податковий сервіс може працювати без бюрократії: нові адміністративні практики

Керівник Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків, кандидат економічних наук

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків працює з великим бізнесом у новому форматі – за принципом партнерства.

Жодної гонитви за показниками. Крива кількісних та якісних змін при цьому лише зростає. Як це відбувається – на прикладі своїх перших ста днів роботи на посаді. 

Чи існує дорожня карта щодо змін податкової культури в Україні? Так – і на локальному рівні вона вже реалізована. Наразі найбільші підприємства країни обслуговують п’ять міжрегіональних управлінь, які спеціалізуються на великих платниках податків — Центральне (Київ), Східне (Дніпро), Західне (Львів), Південне (Одеса) та Північне (Харків). 

Сама структура ДПС зазнала оптимізації та застосовує нові принципи менеджменту, що включають, насамперед, зведену до мінімуму бюрократію та максимально широке використання електронних сервісів. 

Приміром, Східне міжрегіональне управління – друге за кількістю клієнтів після Центрального – обслуговує 287 великих платників податків. Це підприємства гірничо-металургійної галузі, паливно-енергетичного та машинобудівного комплексів, компаній з виробництва продовольчих та непродовольчих товарів - лідери з наповнення державного та місцевих бюджетів. 

Ми цілком усвідомлюємо, що вони є драйверами економіки у центрально-східному регіоні, завдяки яким держава має змогу виплачувати пенсії, соціальну допомогу та заробітну плату працівникам бюджетної сфери. Отже, з кожним працює професійний консультант-координатор, який 24/7 може надавати кваліфіковану відповідь щодо нагальних питань податкового адміністрування. 

Ми взяли за основу принцип: подзвонив – спитав – отримав допомогу – розв’язав проблему. Наш підхід – до банальності простий: не тиснути на платника, натомість допомагати уникнути бюрократичних перепон, мінімізувати його адміністративні втрати на виконання фіскальних формальностей. 

Як ми цього досягаємо – зокрема, за рахунок розвитку електронних сервісів, як-от Info TAX, що працює через месенджери Telegram та Viber. Це надає змогу поставити питання про податкові облікові дані, результати обробки запитів та отримати повідомлення про податковий борг у максимально зручний спосіб. 

Не тиснути на платника, натомість допомагати уникнути бюрократичних перепон, мінімізувати його адміністративні втрати на виконання фіскальних формальностей. 

Системна комунікація з клієнтами надзвичайно важлива. Шляхом онлайн-конференцій нам щотижня доводиться робити роз’яснення щодо змін у податковому законодавстві та широкого спектру питань, які виникають у компаній впродовж декларування податків та зборів. 

Напряму взаємодіяти з ДПС, не виходячи з власного офісу, дозволяє Електронний кабінет платника податків - Е-сервіс. З початку 2021 року запрацював єдиний рахунок для сплати податків, заявку на користування котрим можна також подати через електронний кабінет. 

Раніше рахунків було декілька, що призводило до плутанини та незручностей. Якщо у підприємства є переплати з одного податку та недоплати з іншого, система автоматично робить перерахунок та відновлює баланс. 

Колись платники щомісяця та щоквартально звітували про єдиний соціальний внесок – з податку на доходи з фізичних осіб та військового збору. Тепер замість цих звітів подають один, уніфікований – раз на три місяці. Податкова дисципліна від цього лише виграла. 

Але найкраще про ефективність нового податкового адміністрування свідчать показники податкових надходжень. Так, за перші два місяці 2021 року Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків забезпечило понад 7,1 млрд грн надходжень до державного та місцевих бюджетів, що на 15% більше за аналогічний період 2020 року. 

У 2021 році великий бізнес сплатив майже 4,5 млрд грн ПДВ. Це на 19% більше, ніж за аналогічний період минулого року. 

За перші два місяці 2021 року Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків забезпечило понад 7,1 млрд грн надходжень, що на 15% більше за аналогічний період 2020 року. 

За перші два місяці року бюджет отримав 139,8 млн грн з податку на прибуток - на 13% більше, ніж торік. На 11% зросли у 2021 році надходження акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів, що надало в бюджет 54,8 млн грн. На 33,5% зросли надходження акцизного податку з ввезення на митну територію України підакцизних товарів, з чого бюджети уже отримали 26,8 млн грн. 

Водночас ми зафіксували зменшення показників податкового боргу компаній на 145,2 млн грн. Ці результати значно перевищують прогнози Кабміну щодо економічного і соціального розвитку України для центрально-східного регіону. 

Водночас той факт, що платники податків для нас «головний клієнт», не дає право ховатися злісним порушникам. Лише за перший квартал ми виграли 12 судів на суму понад 168,5 млн грн., із них більш ніж 100 млн грн. надійде до бюджету у березні цього року. 

Головою ДПС України Олексієм Любченком перед регіональним менеджментом ставиться чітке завдання: не «відібрати» гроші у будь-який спосіб, а наповнювати бюджет. Для цього важливо не душити підприємства під час кризи, а навпаки, встановити максимально сприятливі для розвитку бізнесу партнерські відносини. 

За перший квартал ми виграли 12 судів на суму понад 168,5 млн грн. 

На моє глибоке переконання, Офіс великих платників податків завжди повинний бути готовий до конструктивного діалогу, адже від цього напряму залежить зростання економіки України, збереження робочих місць та зменшення бюджетного дефіциту. 

Великі платники податків – це дуже відповідальний бізнес. Тому бути надійним партнером та консультантом сьогодні важливіше, ніж «цербером» над головою бізнеса, на плечах якого економічний потенціал цілого регіону.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]