Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.12.2023 13:15

Наші за кордоном. Три висновки з українського ярмарку креативних індустрій у США

Директор напрямку підприємництва, освіти та інновацій Western NIS Enterprise Fund

Спостерігаючи за подією протягом трьох днів, я привіз додому три ключові висновки про сучасних українських підприємців.

З перших днів  повномасштабного вторгнення сила та сміливість українців заслужено стали атрибутами нашого національного бренду на міжнародній арені. Цей образ сучасної України позитивно сприйняла міжнародна спільнота, адже світ любить сильних.  Однак, українці ще й надзвичайно талановиті та креативні люди і важливо, аби про ці наші якості знали далеко за межами нашої країни. На початку грудня 180 українських бізнесів зі сфери моди, технологій та мистецтва поїхали до Лос-Анджелеса на ярмарок креативних індустрій “Я є ти є”, щоб зібрати гроші на підтримку освіти для українських дітей, знайти інвесторів та продемонструвати світу, на що здатен український креативний бізнес.  Спостерігаючи за подією протягом трьох днів, я привіз додому три ключові висновки про сучасних українських підприємців.

Інноваційність світового класу

Наші підприємці  створюють по-справжньому виняткові та сучасні речі. Часто українська продукція виготовляється зі застосуванням інноваційних технологій. Аудиторія Лос-Анджелеса звикла до розкоші та інновацій, тим не менше, їх змогли вразити вирощені в лабораторії українські алмази, представлені на ярмарку. Українська компанія Alkor-D є однією з пʼяти у світі, яка вирощує великі та чисті діаманти, найбільший з яких має 150,42 каратів. Необхідність постійно реагувати на кризи та адаптуватись до все більших і більших викликів привчили українських підприємців безперервно генерувати винахідливі ідеї та прагнути технологічного прогресу. Ця здатність характеризує сучасну українську підприємницьку культуру. Українські IT, стартапи, держава у смартфоні та, навіть, сфера обслуговування лише підтверджують цю тенденцію, а міжнародна аудиторія все частіше не тільки ділиться своїми розробками, але й переймає український досвід. На основі української Дії щонайменше п’ять країн хочуть створити свої додатки. За даними IT Ukraine Association, експорт українських ІТ послуг навіть у воєнному 2022-му виріс на 5,8% у порівнянні за 2021 роком. А українськими модними брендами надихається світ.

Мода, що завойовує світ

Все більше українських модних брендів стають невідʼємною частиною гардеробів європейців та американців. Якщо ще 10 років тому вироблений в Україні одяг носили виключно українці, то сьогодні речі наших брендів одягають світові зірки. Представлений на виставці у Лос-Анджелесі бренд FROLOV серед постійних клієнтів має Бейонсе, Дуа Ліпа, Гвен Стефані та Ріта Ора. На заході також були представлені речі від дизайнера Руслана Багінського,  аксесуари модельєрки Світлани Бевзи та чимало інших українських виробників. Попри виклики та загрози повномасштабної війни, українська мода змогла не лише вижити, але й стати взірцем для наслідування у світі. І це надзвичайно надихає міжнародну спільноту.

Трансформація української культури

Українська культура набуває нових форм та вимірів, поєднуючи у собі традиції та сучасне життя українців. На такі висновки наштовхують числені українські керамічні бренди, що були представлені на виставці. Модерні елементи декору виготовлені з глини або ж українська етнічна символіка на новітніх матеріалах - така культурна синергія дозволила американцям подивитися на Україну під абсолютно іншим, неочікуваним кутом. Таке переосмислення нашої культури дає свої плоди. Наприклад, вироби від бренду GUNIA у своїх колекціях вже мають Папа Франциск, Лілі Коллінз, Наташа Ліонн, Мей Маск.

Українська сфера креативу, моди та технологій має що запропонувати світу. Попри повномасштабну війну та виклики, український бізнес знаходить нові ринки та прихильників  далеко за межами дому. Українці ж можуть не лише конкурувати зі західними компаніями, але й пропонувати своє світу.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи