Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.08.2021 18:58

Нові штрафи Укртрансбезпеки за перевищення габаритно-вагового контролю (Закон 1534-IX)

Адвокат, громадський діяч

Законом 1534-IX підвищується відповідальність автомобільних перевізників за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм.

03.08.21 року Президентом України було підписано ЗУ № «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю» (Надалі – Закон), який з 1 жовтня 2021 року запроваджує ряд змін в ЗУ «Про автомобільний транспорт».

Зміни та новели Закону:

1) Підвищено відповідальність автомобільних перевізників за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм.

2) Передбачається автоматична фіксація порушень габаритно-вагових параметрів.

3) Встановлено, що автомобільні перевізники, їх уповноважені особи (водії), автомобільні самозайняті перевізники, суб’єкти господарювання, які надають автостанційні послуги, мають право фіксувати процес проведення планової, позапланової або рейдової перевірки (перевірки на дорозі) засобами фото- і відеотехніки, не перешкоджаючи проведенню таких перевірок.

4) Укртрансбезпеки самостійно може звертатися в суд для стягнення штрафу (раніше зверталася прокуратура в інтересах Укратрасбезпеки).

5) Перевізник може в порядку регресу стягнути з Вантажовідправника збитки у разі не забезпечення останнім документами на вантаж, ТТН та ін., які призвели до стягнення з Перевірника штрафу.

Найпоширеніша проблема наших компаній (відсутність документів): було 1700 грн, а тепер 17000 грн штрафу.

Акцентую Вашу увагу на тому, що з 01.10.2021 р. у ст. 60 ЗУ «Про автомобільний транспорт» відповідальність перевізника за відсутність документів, передбачих ст. 48 встановлюється у розмірі однієї тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян (17000грн.), а при міжнародних перевезеннях за відсутність документів, передбачених статтею 53, у розмірі двох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян (34000грн.).

Нові штрафи за перевищення габаритно-вагових норм:

з 01.10.2021 року положення ст. 60 ЗУ «Про автомобільний транспорт» будуть виглядати наступним чином:

"перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 5 відсотків до 10 відсотків включно при перевезенні неподільного вантажу без відповідного дозволу або подільного вантажу - штраф у розмірі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (становить - 8500 грн);

перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 10 відсотків, але не більше 20 відсотків при перевезенні неподільного вантажу без відповідного дозволу або подільного вантажу - штраф у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (становить – 17 000 грн);

перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 20 відсотків, але не більше 30 відсотків при перевезенні неподільного вантажу без відповідного дозволу або подільного вантажу - штраф у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян"(становить – 34 000 грн);

"перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 30 відсотків при перевезенні неподільного вантажу без відповідного дозволу або подільного вантажу - штраф у розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян"(становить – 51 000 грн);

Вищезгадані порушення законодавства про автомобільний транспорт можуть фіксуватися у автоматичному режимі в порядку, встановленому КМУ.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]