Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.04.2022 17:39

Перетин кордону студентами

Digital-адвокат, помічник народного депутата України

Працівники прикордонної служби вимагають від студентів довідку з військомату про відстрочку, що є незаконним. Я вирішив розібратися із цим питанням та здійснив запит до одного із військоматів.

Відповідно до п. 4 Указу Президента України №69/2022 оголошено призов військовозобов'язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, Національної гвардії України. Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України здійснити в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами. 

Особи, що мають посвідчення про прописку до призовної дільниці не є військовозобов’язаними, а тому мають право на безперешкодну можливість перетину кордону, у тому числі і через навчання. 

Так, особи, що не мають військового квитка не є військовозобов’язаним або резервістом, оскільки є призовником, у розумінні ч. 9 ст. 1 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу», що означає особу, приписану до призовної дільниці. 

В свою чергу, військовозобов'язаними є особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

Крім того, відповідно до пункту 16 Постанови КМУ від 7 грудня 2016 р. № 921 Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних Військовий облік ведеться на підставі паспорта громадянина України та таких військово-облікових документів:

- для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

- для військовозобов’язаних - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного.

Відповідно до ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо призовників здійснюється тільки облік їх даних та не підлягають призиву. 

Крім того, відповідно до статті 23 ЗУ «Про мобілізацію» Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Особливий періодом зокрема є період функціонування національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних Сил України, інших військових формувань, сил цивільного захисту, підприємств, установ і організацій, а також виконання громадянами України свого конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, який настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

У той же час, стаття 1 ЗУ «Про оборону України» визначає, що особливим періодом є період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій. 

Проблема перетину кордону студентами у перш за все полягає в обмежені виїзду за кордон чоловіків.

Студенти скаржаться на те, що співробітники ДПСУ неправомірно відмовляють їм у перетині кордону, оскільки вимагають довідку про відстрочку із військкомату. 

На власному прикладі, я вирішив звернутися до Чернівецького військкомату з метою отримання такої відстрочки. У відповідь на мою заяву, Чернівецький обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки надав лист, яким підтверджено, що видання запитуваних ДПСУ довідок про відстрочку – є незаконним.

Читайте лист за поcиланням 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи