Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.02.2022 17:16

Переваги та недоліки спільного бізнесу

Адвокат, експерт в консалтингу малого і середнього бізнесу

Проаналізував плюси та мінуси спільного бізнесу.

Побудувати компанію самотужки чи шукати партнерів? Кожен відповідає на це питання по-своєму. З одного боку майже всі успішні бізнеси зі світовим ім’ям започатковані в партнерстві: Microsoft, Google, Apple Inc. І це зрозуміло – партнери компенсують слабкі сторони один одного та кожен робить свій внесок: грошима, знаннями, зв’язками, розділенням відповідальності.

З іншого боку ціна невдалої синергії може бути надвисокою. Тож до вибору партнера, як і до побудови стосунків з ним, доводиться підходити ґрунтовно. 

Чи варто воно зусиль? Щоб відповісти на це питання, я вирішив проаналізувати плюси та мінуси спільного бізнесу.

Чому партнерство – це добре

Переваги партнерства втілюються в матеріальних та психологічних аспектах. По-перше, це об’єднання ресурсів та розділення обов’язків. Кожен з партнерів має можливість займатися тим, що йому цікаво та підсилювати цим спільний бізнес. Це дозволяє бути більш ефективними та розвиватися набагато швидше, ніж підприємці-одинаки. 

По-друге, партнерство дає можливість розділити відповідальність та «емоційний вантаж» від володіння бізнесом. Так партнери відчувають більше впевненості, менше нервують та діють набагато сміливіше.     

Якщо узагальнити, то плюси партнерства можна звести до наступного:

  • ваш партнер може виконувати роботу, яка нецікава особисто вам, або з якою вам важко впоратись;
  • партнерство знімає з вас частину відповідальності за бізнес;
  • ви розвиваєтесь набагато швидше, коли об’єднуєте ресурси та зусилля;
  • ви розумієте та підтримуєте один одного, адже знаходитесь в «одному човні»;
  • в партнерстві є можливість спільних брейнштормів та прийняття складних рішень разом.

Саме так виглядає «партнерство здорової людини». Воно має розпочинатися з детального обговорення майбутніх відносин та укладення детальної партнерської угоди. 

Чому партнерство – це погано

Незважаючи на всі переваги, партнерство вважається досить ризиковим кроком. Адже можлива ціна невдалого об’єднання – це крах бізнесу, довготривалі юридичні війни, фінансові втрати, зіпсовані відносини та стрес. 

Часто підприємці уникають партнерства через «неминучі конфлікти» та «невиправдані очікування». Дійсно, недоліки партнерства яскраво проявляються саме під час загострення відносин та непорозуміння. Їх можна звести до наступного:

  • через конфлікти партнери перестають викладатися в спільній справі на 100%, і бізнес зазнає втрати;
  • непорозуміння між керівництвом погано впливає на працівників – страждає дисципліна та знижується продуктивність. Досить часто перспективні та цінні працівники звільняються, що не брати участь в конфліктах;
  • партнери витрачають час та гроші на «розбірки», а не на розвиток бізнесу;
  • в разі виходу одного з партнерів, інші несуть витрати на викуп його частки, а бізнес втрачає частку прибутку;
  • невдалі переговори, спроби примирення, судові спори забирають колосальну частину часу та ресурсів;
  • можливі порушення заборони щодо конкуренції з боку колишніх партнерів.

Як бачите, все це наслідок конфліктів між партнерами. Необов’язково мова йде про щось серйозне та драматичне – навіть маленьке непорозуміння може зруйнувати давні та міцні відносини.

Як цьому запобігти? По-перше, ретельно обирати партнера. По-друге, детально прописати в партнерській угоді порядок вирішення конфліктів. По-третє, не замовчуйте, а вчасно обговорюйте будь-які непорозуміння або недомовленості. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]