Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.06.2011 14:54

Закон має захищати журналістів!

Експерт з питань соціальної політики

У діючих законах про захист інформації, про соціальний захист журналістів йдеться про те, що журналісти можуть не розкривати джерела своєї інформації. Однак міліціянти, слідчі, прокурори завжди керуються Кримінально-процесуальним кодексом, який є для них г

Три місяці тому мене, Андрія Парубія та Лесю Оробець запросили на круглий стіл, присвячений стосункам між міліцією і журналістами. Я почув про неприпустимі речі. Особливо мене вразив випадок із однією журналісткою, коли у неї по надуманим причинам вилучили усе журналістське обладнання, всі її файли, архів і, практично, залишили її без професійних засобів роботи. Людину позбавили права на професію.

У діючих законах про захист інформації, про соціальний захист журналістів йдеться про те, що журналісти можуть не розкривати джерела своєї інформації. Однак міліціянти, слідчі, прокурори завжди керуються Кримінально-процесуальним кодексом, який є для них головним Законом. І у цьому кодексі нічого не сказано про захист журналістів, захист їх джерел інформації, неприпустимість вилучення професійного обладнання журналістів.

Під час круглого столу у журналістів виникла ідея: потрібно міняти законодавство. Маємо додати професію журналіста до переліку професій, представників яких не можна допитувати як свідків з приводу того, що їм довірено або стало відомо при здійсненні професійної діяльності (таких, як лікарі, юристи, священнослужителі тощо). Також слід гарантувати захист конфіденційної інформації в офісах ЗМІ та помешканнях журналістів: хай дозвіл на обшуки таких приміщень дає не звичайний суддя, на якого легко "натиснути", а голова апеляційного суду!

Я переконаний: без гарантій збереження таємниці джерел інформації не може бути свободи слова, гострої та актуальної журналістики. Хто вкаже ЗМІ, як дізнатись правду про зловживання посадовців, коли існуватиме страх, що журналіста викличуть й годинами допитуватимуть в міліції чи прокуратурі й «залізними кліщатами» витягнуть з нього ім’я джерела? Якщо персона доброчесного «інсайдера» перестане бути секретом, кримінальні авторитети чи нечисті на руку начальники почнуть мститися йому за спілкування з пресою.

Разом із Андрієм Шевченком (колишнім журналістом, а зараз депутатом), Володимиром Ар'євим, Олесем Донієм, Андрієм Парубієм, Олесею Оробець та іншими народними депутатами, загалом 11 людей, ми внесли до парламенту такий законопроект про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення права журналістів на захист джерел інформації (№ 8256 від 17.03.2011).

Шановні журналісти, прошу вас підтримати нашу ініціативу з утвердження свободи слова в Україні, висвітлювати проходження законопроекта на всіх стадіях. Щоб він не загубився, не був забутий або проігнорований. І щоб під час голосування за цей закон ті, хто зазвичай голосує по відмашці, хоч раз проголосували так, як велить совість.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]