Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.11.2022 10:03

Аналіз присутності американських компаній і їх позиції в Росії

Заступник директора з розвитку Київської школи економіки

У Росії досі працюють близько 300 американських компаній

На початку двадцять першого століття Сполучені Штати Америки міцно зайняли становище найрозвиненішої в економічному відношенні держави світу. США потрапили в унікальне становище – стали першою й єдиною справді глобальною світовою державою, це була їхня історична перемога над СРСР. Відтоді можна було мирно завоювати євразійський геополітичний простір, не допустивши домінування в Європі будь-якої держави. На думку Президента США Клінтона, Америка перетворилася на «необхідну» для світу державу.

Незалежність України докорінним чином змінила статус країн у Східній Європі, вперше в новітній історії вони опинилися відокремлені від Росії, що призвело до суттєвого руйнування російської сфери впливу. Росіяни перестали бути господарями великої трансконтинентальної імперії, кордони Росії стали такими як із Заходом десь на 1600 рік за правління Івана Грозного. Враховуючи це, для США стало турботою можливе створення «антиамериканського» союзу Росії з іншими країнами з метою захоплення України, адже без України Росія втрачає статус імперії.

Після російської агресії в Україні 2014 року США відчули необхідність зробити щось суттєве, щоб перешкодити зовнішній агресії Росії проти України. Природним вибором США стали санкції. США зосередили увагу на двох видах санкцій: фінансових санкціях та персональних санкціях щодо порушників прав людини та корумпованих бізнесменів, які працюють на Кремль. Фінансові санкції США мали найбільший вплив на ВВП Росії, обмеживши доступ Росії до іноземного капіталу, включаючи кредити як державі, так і приватному сектору, а також прямі іноземні інвестиції (ПІІ).

Санкції США сильно вдарили по російській економіці. З 2014 по 2020 рік ВВП Росії зростав у середньому на 0,3%на рік, тоді як у середньому у світі він становив 2,3% на рік. США скоротили іноземні кредити і ПІІ та цим, можливо, знизили економічне зростання Росії на 2,5–3% на рік, тобто близько 50 млрд доларів США на рік.

Однією із ефективних фінансових санкцій США проти Росії виявилося скорочення зовнішньоекономічного боргу Росії, тобто вимушене скорочення частки позикових коштів.

Так, Росія не змогла отримати доступ до фінансових ресурсів США, які б могли допомогти її економічному розвитку, і скорочення Росією зовнішнього боргу не було добровільним. Зазначена фінансова санкція США з іншими партнерами США змусили росіян — як приватних, так і державних боржників, погасити свої іноземні кредити та відлякали більшість потенційних кредиторів. Вплив був суттєвим.

Загальний зовнішній борг Росії скоротився з 729 млрд доларів США на кінець 2013 року до 470 млрд доларів США на кінець 2020 року. Зазначене скорочення становить 259 млрд доларів США. При цьому вважається, що Росія недоотримала міжнародних кредитів США та західних союзників США на суму приблизно до третини ВВП країни станом на 2020 рік та, які могли б піти на інвестиції і, отже, на економічне зростання Росії. Валютні резерви Росії станом на початок листопада 2022 року становили 541,6 млрд доларів США, більше половини з них заморожено і вони можуть (і мають) бути використані на репарації Україні і її відновлення після війни.

Довідково: станом на 2021 рік інвестиції США в Росію оцінювали приблизно в 12,3 млрд доларів США. При цьому загальна пряма позиція США за кордоном у тому році склала 6,49 трлн доларів США.

З часів розпаду СРСР, Росія не стикалася з економічним потрясінням такого масштабу, який спровокували нові санкції США після її повномасштабного вторгнення в Україну в 2022 році.

Довідково: анонсуючи новий пакет санкцій США проти Росії, Президент США наголосив, що розроблені заходи призначені максимізувати довгостроковий вплив на Росію та мінімізувати вплив на США та їх союзників. США підірвуть здібності Росії фінансувати та нарощувати свої збройні сили, санкції підірвуть конкурентні можливості країни у високотехнологічному XXI столітті.

Під санкції потрапили не лише державні банки, а й приватні. Банкам обмежили вихід на ринок капіталу США. США називають введені санкції проти Росії безпрецедентними. Зокрема, санкції США підірвуть можливості Росії фінансувати і нарощувати свої збройні сили. Дії націлені на майже 80 відсотків усіх банківських активів у Росії і вплинуть на російську економіку.

Президент США видав Указ від 6 квітня 2022 року «Про заборону нових інвестицій і надання певних послуг Російській Федерації у відповідь на триваючу агресію Російської Федерації».

На днях у Москві пройшов форум «Фінополіс», де Голова правління Ощадбанку Герман Греф негативно оцінив відхід іноземних компаній із Росії. На його думку, можливості для російського бізнесу, які відкриваються, нівелюються різким зниженням рівня конкуренції з усіма витікаючими наслідками. «Я не оцінюю добре відхід з ринку іноземних вендорів. Жодні російські компанії не зможуть підтримати той рівень конкуренції, який був, і одержання якихось активів — і відносно недорого — це разовий прибуток для когось, але довгостроково економіка втратить, бо щільність конкуренції знизиться. Те, що ми говоримо, — інновації, головний засіб розвитку інновацій, — це дуже жорстка конкуренція. Там, де немає конкуренції, немає інновацій. І в цьому сенсі я думаю, що один із найдовгострокових негативних наслідків для російської економіки — це вихід потужних іноземних компаній з російського ринку та зниження [конкуренції]», — заявив Греф на форумі «Фінополіс» у Москві, передає кореспондент РБК.

За даними, зібраними KSE Institute, у 2021 році 677 американських компаній забезпечили роботою щонайменше 410 700 людей, ці компанії отримали $67,8 млрд річного доходу, мали $51,5 млрд капіталу та $31,1 млрд активів.

27 компаній (4% з 677 спостережуваних компаній) вже повністю вийшли з Росії з продажем своїх часток, близько 23% співробітників вже залишили або незабаром залишать попереднє місце роботи у зв'язку з їх виходом. Ще 334 компанії оголосили про плани покинути Росію, у 2021 році в них працювало 182 300 людей, вони отримали $18,4 млрд (27%) річного доходу, мали $18,0 млрд капіталу та $10,6 млрд активів. Але принаймні 152 компанії все ще залишаються, а 146 компаній вичікують і обмежують свої інвестиції.

Наступна таблиця базується на даних, доступних для ТОП американських публічних компаній, які працювали/працюють у РФ:



Рішення іноземних компаній по країнах і чисельності персоналу в Росії

Найбільш «залежними» від Росії за часткою виручки (більш ніж 10%) в цій країні є американські компанії в 4 галузях: ЗМІ, Алкоголь і тютюн, Метали та добувна промисловість та Кіно.

ТОП галузей за кількістю американських компаній та часткою доходів та кількістю локацій в РФ з бази даних:

Як реагують американські компанії?

З 677 компаній в базі KSE лише 22% американських компаній все ще залишаються в Росії, ще 22% чекають, дещо обмежуючи свою діяльність, 49% вже анонсували про свій вихід і 4% вже пішли з продажем своїх акцій. Деякі американські компанії є одними з прикладів чистого виходу з російського ринку, тоді як інші кидають виклик вимогам виходу, незважаючи на тиск.

Повний вихід

27 американських компаній (або 4%), які входять до бази даних KSE, повністю залишили російський ринок і продали свої долі участі/акції (всі вони мають статус KSE «вийшли», юридично американських бенефіціарів в них більше немає):

Halliburton (Енергетика, нафта та газ, Статус за KSE - вийшли) 8 вересня оголосила про завершення продажу своїх підрозділів у Росії команді керівництва, що базується в Росії, що складається з колишніх співробітників Halliburton. У зв'язку з цим Halliburton більше не веде діяльність в Росії. Компанії належало ТОВ «Бурсервіс», яке було продано групі менеджерів. Діловий оборот в Російській Федерації – 64 млн доларів США.

PPG (Хімічна промисловість, Статус за KSE - вийшли) З початку війни в Україні найвищим пріоритетом PPG є захист безпеки та добробуту своїх співробітників, включно з українцями та в Росії. Війна в Україні також змусила скоротити операції в Росії через погіршення умов ведення бізнесу та регуляторні обмеження. PPG негайно прийняла рішення утриматися від продажів російським державним компаніям, сторонам, які підпадають під дію останніх нормативних актів, і аерокосмічному ринку. ТОВ продано іноземній юридичній особі.

Koch Industries (Електроніка, Статус за KSE - вийшли) Guardian Glass, дочірня компанія промислового конгломерату Wichita, штат Канзас, працює зі своїми місцевими менеджерами в Росії, щоб «знайти стратегію виходу», яка також гарантуватиме безпеку їхніх приблизно 600 співробітників, повідомив співробітникам президент Koch Дейв Робертсон у записці в квітень. Станом на липень Guardian відповідально та безпечно досягла цього, продавши свій бізнес у Росії Володимиру Олександровичу Вороніну, президенту приватної будівельної компанії FSK Group. Цьому результату сприяють і підтримують працівники заводу та відповідає всім застосовним санкціям, законам і нормам.

Компанії, які ігнорують вихід

Baker McKenzie (Консалтинг та право, Статус за KSE - залишаються) Розриває зв’язки з великими російськими клієнтами, але оголошує про створення незалежної фірми в Росії. Наприкінці жовтня чиказька юридична фірма Baker McKenzie оголосила, що розпочала свою діяльність у Росії через незалежну юридичну фірму Melling, Vojtishkin & Partners. Згідно з документами, отриманими Law.com і підтвердженими Crain's Chicago Business представником Baker McKenzie, це оголошення було зроблено після того, як московський партнер виступив від імені фірми на конференції з президентом Росії Володимиром Путіним у червні.

NASA (Аерокосмічна, Статус за KSE - залишаються) У NASA залишився повний штат співробітників у Росії, повідомив керівник програми американського агентства на Міжнародній космічній станції (МКС) Джоел Монтальбано. За словами пана Монтальбано, співробітники NASA є в Зоряному містечку, в Центрі управління польотами в Москві. Точну кількість працівників він не назвав. «Ми в тісному контакті з посольством, ми спілкуємося з посольством якщо не щодня, то через день і інформуємо їх про те, що відбувається, посольство повністю в курсі всіх операцій», — сказав він під час телемосту NASA. 

Аналіз окремих галузей

Кіно

Paramount (Статус за KSE - виходять) Paramount приєдналася до зростаючого бойкоту ЗМІ Росії, припинивши діяльність у країні на тлі вторгнення Росії та триваючої війни в Україні. «Ми робимо ряд кроків, щоб призупинити наші операції в Росії, включаючи призупинення поставок контенту Paramount Global», — заявив генеральний директор Paramount Боб Бакіш у внутрішній записці, отриманій The Hollywood Reporter. Кількість передплатників Paramount+ зросла до понад 43 мільйонів завдяки доданню 4,9 мільйона передплатників і вилученню 1,2 мільйона користувачів з Росії, повідомляє компанія у своєму звіті за другий квартал цього року.

​​Sony Pictures Entertainment (Статус за KSE - виходять) Sony Pictures зупиняє всі справи в Росії, включаючи випуск відео «Людина-павук: Дороги додому немає» та Crunchyroll. «Ми підтримуємо багато компаній у всьому світі, які зараз призупинили свої бізнес-операції в Росії, і підтримуємо гуманітарні зусилля, які зараз здійснюються в Україні та прилеглому регіоні», — написав голова правління та генеральний директор Sony Pictures Entertainment Тоні Вінчікерра в пам’ятці для співробітників в березні. «Два тижні тому ми призупинили майбутній прокат «Морбіуса» в Росії. Відтоді ми також призупинили наші заплановані релізи домашніх розваг, зокрема «Людина-павук: Дороги додому немає», і будь-які майбутні угоди з телевізійного розповсюдження. І тільки сьогодні вранці Crunchyroll призупинив стрімінговий сервіс аніме в Росії».

Universal Pictures (Статус за KSE - виходять) Раніше Universal Pictures розіслала низці кінотеатрів повідомлення про те, що діяльність компанії буде згорнута протягом кількох місяців. “Материнська компанія вирішила припинити діяльність у Російській Федерації, оскільки ведення бізнесу стало неможливим через численні труднощі, з якими стикаються іноземні компанії”, – йдеться в листі Universal.

ЗМІ

Bloomberg (Статус за KSE - вичікують) Bloomberg LP, материнська компанія Bloomberg News, призупинила свою діяльність у Росії та Білорусі після вторгнення президента Володимира Путіна в Україну. Клієнти в двох країнах не зможуть отримати доступ до жодного з фінансових продуктів Bloomberg, включаючи термінал, ліцензію на дані, канал даних і електронні торгові платформи. Призупинення не вплине на Bloomberg.com. 4 березня агентство Bloomberg заявило, що призупинить роботу своїх журналістів у Росії після того, як Путін підписав закон, що передбачає кримінальну відповідальність за незалежне висвітлення в країні.

Forbes Media LLC (Статус за KSE - залишаються) Forbes в Росії видається з 2004 року за ліцензією, що належить американській компанії Forbes Media LLC. З 2018 року власником російського Forbes є венчурний бізнесмен Магомед Мусаєв, президент Global Venture Alliance. Щоб російський Forbes зберіг ліцензію, за даними джерел RTVI, Мусаєву довелося піти на жорсткий компроміс з американськими партнерами — повністю відмовитися від реклами. Російський Forbes купив новий домен на випадок відкликання ліцензії.

CNN (Статус за KSE - виходять) CNN оголосив про тимчасове припинення мовлення в Росії. Телеканал пояснив, що оцінює ситуацію та необхідні подальші кроки.

Алкоголь та тютюн

Philip Morris (Статус за KSE - вичікують) Зупинив випуск ряду сигарет і скоротив виробничу діяльність. Призупинено маркетингову діяльність в країні. Компанія планомірно опрацьовує варіанти виходу з російського ринку. Philip Morris планує покинути Росію до кінця 2022 року.

Pyxus (Статус за KSE - вичікують) Санкції ставлять під загрозу продажі Pyxus у Росії на суму 58 мільйонів доларів. У річному фінансовому звіті Pyxus повідомила про дохід у розмірі 57,8 мільйонів доларів США від прямих продажів підприємствам у Росії.

Beam Suntory (Статус за KSE - виходять) Beam Suntory разом з Edrington досягли угоди про продаж спільного підприємства Maxxium Russia місцевому керівництву. Після призупинення поставок до Росії після вторгнення в Україну на початку березня компанія почала переглядати свій підхід до майбутнього російського бізнесу.

Метали та добувна промисловість

Alcoa (Статус за KSE - виходять) Alcoa Corporation — американська сталеливарна компанія. Хоча Alcoa не має операцій в Україні чи Росії, у компанії є багатопрофільна команда, яка уважно стежить за розвитком. У відповідь на нинішню агресію Alcoa припинила купувати сировину та продавати свою продукцію російським підприємствам.

Arconic (Статус за KSE - вичікують) Arconic Corporation — американська промислова компанія, що спеціалізується на розробці та виробництві легких металів. Компанія заявила, що буде вести бізнес у Росії лише за умови виконання існуючих зобов’язань відповідно до чинних законів, норм і міжнародних правил. Компанія призупиняє нові контракти. Виручка в РФ становить 535 млн дол.

Громадське харчування

McDonald’s (Статус за KSE - вийшли) стала однією з перших компаній, яка засудила дії Росії та почала процедуру виходу навесні. У травні компанія завершила продаж існуючому ліцензіату Олександру Говору. У червні новий власник анонсував відкриття всіх ресторанів за два місяці. Деякі з цих ресторанів отримали нову назву «Вкусно & точка» («Смачно і все»), дизайн якого дуже схожий на оригінальний — McDonald’s.

Після виходу Starbucks (Статус за KSE - вийшли) з російського ринку почали відкриватися кав'ярні зі схожим дизайном, але з іншою назвою Stars Coffee. ЗМІ навіть писали, що саме міжнародна компанія зробила ребрендинг і не пішла з російського ринку, але доказів цього немає.

Резюме

Враховуючи викладене, можна констатувати, що російсько-американські фінансові відносини нівельовані політичними рішеннями Москви в 2022 році та російсько-американські відносини досягли найнижчої точки з часів холодної війни.

Росія усвідомлює, що США займають лідируючі позиції у торгових, фінансових, технологічних вимірах та у сфері інноваційних технологій, що є вкрай необхідною умовою для забезпечення розвитку російської національної економіки.

На цьому тлі половина валютних резервів Росії у розмірі 540 млрд доларів США заморожено, її банки відключили від міжнародної платіжної системи SWIFT. МВФ прогнозує падіння ВВП Росії на 6%, порівняно з квітневим прогнозом у 8,5%, але Центральний банк Росії вважає таке скорочення не є катастрофічним. Крім того, багато американських компаній, що присутні на російському ринку, не пішли повністю з нього або продалися місцевим покупцям, тому їхні активи все ще працюють.

Проте, з часом санкції США проти Росії стають затягуванням петлі, і витрати для Росії будуть накопичуватися.

Однак, незважаючи на геополітичну кризу у Європі, за даними ОЕСР, темпи зростання ВВП в США становитимуть 2,5% у 2022 році та 1,2% у 2023 році. Прямі торгові наслідки війни в Україні та санкцій проти Росії для США обмежені. Лише 3% імпорту сирої нафти та 1% загального обсягу сирої нафти, що переробляється на нафтопереробних заводах США походять з Росії.

Варто зазначити, що головною метою фінансових санкцій США є витіснення Росії з України. При цьому, зазначені санкції виявилися досить ефективними.

Санкції США стримують, карають і виправляють нехтування Росією основ демократичних суспільств та ринкових економік (доречі, нещодавно США позбавили Росію статусу країни з ринковою економікою) та шкодять її економічному зростанню. Зі свого боку, Росія у гордій самоті намагається мобілізувати глобальні антизахідні настрої. На це США відповідають демонстрацією непохитної єдності із західними союзниками та рішучістю, що означатиме подальше посилення санкцій США проти Росії та прискорену військову підтримку України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]