Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.10.2022 12:25

Аналіз присутності британських компаній і їх позиції в Росії

Заступник директора з розвитку Київської школи економіки

Скільки британських компаній досі присутні в Росії?

Велика Британія вже довгий час є країною, яка найбільше залучена до міжнародних інвестиційних процесів у світі.

На протязі принаймні останніх двадцяти років найбільш стійкі інвестиційні позиції Велика Британія зберігає у США, Нідерландах, Люксембурзі, Франції, Ірландії, Бельгії, Іспанії, Австралії та Китаю. При цьому, Росія не входить до списку топ-країн щодо інвестиційної привабливості для Великої Британії, однак, на протязі останніх десяти років накопичені британські інвестиції в Росії посідали п'яте місце в самій Росії після Кіпру, Нідерландів, Німеччини та Віргінських островів.

Довідково: в 2021 році частка прямих іноземних інвестицій (ПІІ) Великої Британії на російському ринку становила 1,7%. В 2020 році обсяг ПІІ з Великої Британії в Росію становив 11,2 млрд. англійських фунтів стерлінгів та обсяг прямих іноземних інвестицій з Росії у Великій Британії становив 681 млн. англійських фунтів стерлінгів.

Багато впливових британських компаній зі списку індексу FTSE-100 здійснювали протягом багатьох років операції в Росії. До російсько-української війни, зокрема до 2022 року, у російсько-британській торговій палаті було зареєстровано близько 600 компаній.

Згідно з дослідженням, проведеним нещодавно компанією YouControl, загальна кількість російських комерційних компаній, засновниками яких є резиденти Великої Британії, сягає 2370 юридичних осіб (варто зауважити що більшість з них є відносно невеликими або мають не контрольну частку володіння). Зазначається також, що британські дочірні компанії в Росії часто слугують прикриттям для міжнародних фінансових потоків, що ведуть до російських власників. Так, HSBC Holdings, Unilever, GlaxoSmithKline, AstraZeneca, Linde, Legal & General Group та LyondellBasell Industries – компанії, що мають головний офіс у Британії та підтримують співпрацю з РФ. При цьому, як показало дослідження, найбільша частка британського капіталу в РФ представлена в будівництві, оптовій торгівлі, операціях з нерухомістю, транспорті і логістиці, а також в IT.

Довідково: до 2022 року приблизно три чверті капіталу британських компаній у Росії було зосереджено у видобуванні мінеральної та енергетичної сировини.

Дії Росії в Україні стали однією з найбільш актуальних зовнішньополітичних проблем для відносин між Великою Британією та Росією. В 2014 році Велика Британія разом із США та країнами ЄС підтримала введення санкцій проти Росії через розпочату нею війну в Україні. При цьому, активність економічного двостороннього співробітництва Великої Британії та Росії почала знижуватися.

В 2022 році з початком широкомасштабної військової агресії Росії проти України Велика Британія миттєво відреагувала на цю подію та підтримала Україну. Лондон разом з іншими західними союзниками здійснив фінансові обмеження по відношенню до Росії з метою покарання останньої за її військову ескалацію проти України, при цьому, такі обмеження мають застосування і до третіх країн, які допомагають Москві.

Вже на початку березня 2022 року екс-глава Мінфіну і теперішній Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив про неприпустимість нових британських інвестицій у Росію та повідомив про підтримку Британським Урядом британських компаній щодо припинення останніми бізнесу у Росії. При цьому, було зазначено про складність згорнути існуючі інвестиції, оскільки британським компаніям належать активи в Росії, в які були інвестовані десятки мільярдів англійських фунтів стерлінгів.

В цьому контексті, Велика Британія запровадила нові фінансові санкції щодо фінансових установ Росії сприяючи вилучення останніх з міжнародної платіжної системи SWIFT. Також запроваджується експортна заборона на надання ІТ-консультацій, заборона ввозити до Росії готівкові англійські фунти стерлінгів, заборона на експорт майже 700 британських товарів до Росії, а, головне, поетапне припинення імпорту російської нафти до кінця року – позбавляючи уряд Путіна доступу до своїх прибуткових доходів від нафти

Так, після запровадження Великою Британією фінансових санкцій проти Росії, остання виявилася суттєво відрізаною від британської фінансової системи, що є дуже чутливо для Росії. При цьому, Росія втрачає британські технології та преференції в торгівлі на території Великої Британії.

Довідково: економіка Росії вже відчуває удар британських санкцій. Експорт товарів Великої Британії до Росії скоротився на 28,0% за останніх 12 місяців станом на серпень 2022 року порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Імпорт британських товарів з Росії за цей же період зменшився на 22,4% відповідно.

За даними, зібраними KSE Institute, у 2021 році 248 швейцарських компаній забезпечили роботою щонайменше 71 150 людей, ці компанії отримали $21,6 млрд річного доходу, мали $7,6 млрд капіталу та $9,6 млрд активів.

15 компаній (6% з 248 спостережуваних компаній) вже повністю вийшли з Росії з продажем своїх часток, близько 41% співробітників вже залишили або незабаром залишать попереднє місце роботи у зв'язку з їх виходом.

Наступна таблиця базується на даних, доступних для ТОП британських публічних компаній, які працювали/працюють у РФ:

Рішення іноземних компаній по країнах і чисельності персоналу в Росії

Найбільш «залежними» від Росії за часткою виручки (більш ніж 10%) в цій країні є британські компанії в 4 галузях: Онлайн-сервіси, Заходи та освіта, Товари широкого вжитку, Споживчі товари та одяг.

ТОП галузей за кількістю британських компаній та часткою доходів в РФ з бази даних

Як реагують британські компанії?

З 248 компаній в базі KSE лише 27% британських компаній все ще залишаються в Росії, 10% чекають, дещо обмежуючи свою діяльність та 53% вже анонсували про свій вихід. Деякі британські компанії є одними з прикладів чистого виходу з російського ринку, тоді як інші кидають виклик вимогам виходу, незважаючи на тиск.

Повний вихід

15 британських компаній (або 6%), які входять до бази даних KSE, повністю залишили російський ринок і продали свої долі участі/акції (всі вони мають статус KSE «вийшли», юридично британських бенефіціарів і них більше немає):

Compass Group (Громадське харчування), Deloitte (Консалтинг і право), Eversheds Sutherland (Консалтинг і право), EY (Консалтинг і право), Hyve Group plc (Заходи та освіта), PwC (Консалтинг і право), Hays plc (Консалтинг і право), Arrival (Автомобілебудування), Kantar TNS (Аналітика), Nisa (Товари широкого вжитку).

WPP PLC (ЗМІ, Статус за KSE - вийшли) «WPP підтримує Україну та міжнародне співтовариство, засуджуючи російське вторгнення, яке спричинило гуманітарну кризу в серці Європи. Правління WPP прийшло до висновку, що триваюча присутність WPP в Росії не відповідатиме нашим цінностям як компанії, і тому ми припиняємо свою діяльність у країні», - йдеться в заяві компанії. WPP продав свій бізнес існуючому місцевому керівництву.

Shell (Енергетика, нафта та газ, Статус за KSE - вийшли) Shell plc - британська багатонаціональна нафтогазова компанія зі штаб-квартирою в Лондоні, Англія. Shell Overseas Investments B.V. і B.V. Dordtsche Petroleum Maatschappij, дочірні компанії Shell plc, завершили продаж ПАТ «ЛУКОЙЛ» ТОВ «Шелл Нефть», роздрібних станцій і бізнесу мастильних матеріалів Shell в Росії. Це відбулось після отримання всіх необхідних дозволів регуляторних органів. Угоду про продаж було оголошено 12 травня 2022 року. Усі люди, які зараз працюють у Shell Neft, загалом більше 350 осіб, залишаться на роботі в Shell Neft, яка зараз належить ЛУКОЙЛу.

Imperial Brands (Алкоголь і тютюн, Статус за KSE - вийшли) Imperial Brands оголошує про передачу свого російського бізнесу інвесторам із Росії. У 2021 фінансовому році на Росію та Україну припало приблизно 2 відсотки чистого доходу та 0,5 відсотка скоригованого операційного прибутку. У компанії було 1000 співробітників у Росії.

Inchcape (Автомобілебудування, Статус за KSE - вийшли) Inchcape займається виключно роздрібною торгівлею в Росії, і протягом 2021 року компанія ліквідувала свої підрозділи в Санкт-Петербурзі. Решта бізнесу принесла 750 мільйонів фунтів стерлінгів доходу в 2021 році або близько 10% продажів групи. За останні п’ять років він генерував приблизно 5% операційного прибутку групи або менше 3% до пандемії: «У світлі поточних обставин ми дійшли висновку, що володіння групою своїми бізнес-інтересами в Росії більше не є прийнятним», — йдеться в заяві компанії.

Marks & Spencer (Споживчі товари та одяг, Статус за KSE - вийшли) У березні британський роздрібний продавець продуктів харчування та одягу Marks & Spencer призупинив поставки російському бізнесу свого турецького франчайзі після вторгнення Росії в Україну. «Враховуючи гуманітарну кризу, що розгортається після вторгнення Росії в Україну, M&S призупинила поставки російському бізнесу нашої турецької франшизи», — повідомили в компанії.

Аналіз окремих галузей

Онлайн-сервіси

Gett (Статус за KSE - виходять) Згідно з рішенням глобального офісу Gett, 31 травня 2022 року технічна підтримка, розробка та обслуговування мобільного додатку Gett в Росії припиняється.

TransferGo Ltd (Статус за KSE - виходять) та Zepz (Статус за KSE - виходять) приєдналися до списку фінтех-компаній, які призупинили платіжні послуги в Росії у відповідь на вторгнення країни в Україну. TransferGo, який звернувся до LinkedIn, щоб оголосити про свою солідарність з Україною, заявив у березні, що негайно припинить виплати Росії.

OnlyFans (Статус за KSE - вичікують) «тимчасово призупинив» російські облікові записи та каже, що більше не може обслуговувати російських авторів.

Заходи та освіта

ACCA (Статус за KSE - виходять) У березні на веб-сайті компанії з’явилася заява: «Оскільки в Україні триває війна, АССА вжила низки заходів, включаючи збільшення підтримки наших українських членів і студентів і призупинення діяльності в Росії. Призупинення в Росії також поширюється на Білорусь і включає діяльність на ринку, включаючи здачу іспитів».

Universities UK (Статус за KSE - виходять) «Ми співпрацювали з урядом Великобританії щодо того, як розробити найбільш ефективні та цілеспрямовані дії проти режиму Путіна, а також визнати та підтримати рішення про припинення фінансування нових спільних проектів з Росією» - йдеться в повідомленні компанії.

Quacquarelli Symonds (QS) (Статус за KSE - вичікують) Нунціо Квакуареллі, засновник і генеральний директор QS, сказав у березні: «Поки що ми видалимо російські та білоруські записи в нових університетських рейтингах QS і припинимо рекламувати російські університети або Росію як напрямок навчання. Ми припиняємо будь-яку співпрацю з новими клієнтами в Росії і припиняємо активну взаємодію з поточними російськими клієнтами». Але 4 квітня QS опублікував нову версію заяви, яка все ще мала ту саму мову, але більше не включала заяву про редагування російських університетів.

Товари широкого вжитку

J Sainsbury (Статус за KSE - виходять) - найбільша мережа супермаркетів. У відповідь на вторгнення Росії в Україну британська група супермаркетів Sainsbury's зняла з продажу всю продукцію, яка на 100% постачається з Росії.

Asda (Статус за KSE - виходять) Супермаркет підтвердив, що видаляє зі своїх магазинів і в Інтернеті продукти, які походять з Росії.

Alexander McQueen (Kering) (Статус за KSE - виходять) Через зростання занепокоєння щодо поточної ситуації в Європі Kering тимчасово закриває свої магазини в Росії для своїх приміщень, якими Група керує безпосередньо в країні.

Lush (Статус за KSE - виходять) Компанія призупинила поставки своєму російському ліцензіату та припинила онлайн-продажі в Росії. «Ми щодня спілкуємося з нашими російськими та українськими колегами по ходу подій. Наш російський і український бізнес є асоційованими компаніями, обидва на 65% належать російському громадянину, який за 20 років створив бізнес до 48 магазинів у Росії та 15 в Україні, де працює понад 600 співробітників, які поділяють цінності Lush щодо захисту навколишнього середовища та прав тварин соціальна справедливість і мир».

Mondi Group (Статус за KSE - вичікують) У травні компанія оголосила про припинення роботи, але в липні в ЗМІ з'явилася інформація, що заводи продовжать роботу. Світовий лідер з виробництва упаковки та паперу Mondi (Великобританія) продовжує роботу в Росії. Там компанія володіє комплексним заводом з виробництва целюлози, пакувального паперу та високоякісного паперу АТ «Монді СЛПК» і трьома переробними підприємствами ТОВ «Монді Араміль», ТОВ «Монді Переяславль» і ТОВ «Монді Лебедянь». Окрім своїх потужностей, компанія має понад 5300 співробітників у Росії.

Споживчі товари та одяг

Mothercare (Статус за KSE - виходять) Компанія призупинила співпрацю з Росією, у тому числі призупинила відвантаження всієї продукції. Місцева партнерська мережа також призупинила роботу в близько 120 магазинах і онлайн. На частку Росії припадає приблизно 20-25% глобальних роздрібних продажів Mothercare, і раніше очікувалося, що вона щомісяця буде вносити близько 0,5 млн фунтів стерлінгів у прибуток Групи.

Reckitt Benckiser Group (Статус за KSE - виходять) Починає процес, спрямований на передачу права власності на свій російський бізнес. Компанія вирішила заморозити капіталовкладення, рекламу, спонсорство та просування в Росії.

Unilever (Статус за KSE - вичікують) Unilever володіє 8 великими російськими підприємствами, в тому числі маргариновим заводом в Москві, соусним заводом, фасовочним заводом для чаю і парфюмерно-косметичним заводом в Санкт-Петербурзі, харчовим комбінатом і заводом морозива в Тулі, а також фабриками морозива в Новосибірську та Омську. Компанія призупинила весь імпорт і експорт своєї продукції в Росію та з Росії, а також припинить усі витрати на ЗМІ та рекламу. Unilever більше не вкладатиме капітал у країну та не отримуватиме прибутку від своєї присутності в Росії. Unilever продовжить постачати жителям країни продукти харчування та засоби гігієни, виготовлені в Росії.

Agent Provocateur (Статус за KSE - залишаються) Британський бренд нижньої білизни Agent Provocateur залишає відкритими всі бутіки та інтернет-магазини в Росії, а це 13 бутиків у Москві, Санкт-Петербурзі, Ростові-на-Дону та Сочі.

Резюме

Після анексії Росією чотирьох областей України Велика Британія запровадила нові санкції проти Росії, заборонивши її громадянам і підприємствам купувати низку послуг у британських фірм. Нові санкції мають на меті ще більше завдати шкоди економіці Росії, перешкоджаючи доступу країни до ІТ-консультацій, бухгалтерських і комерційних юридичних послуг від британських фірм. При цьому варто зазначити, що Росія особливо цінує Велику Британію щодо аудиторських та комерційних юридичних послуг через позицію Лондона як одного з провідних світових центрів з надання професійних послуг.

Враховуючи вищевикладене, варто зазначити, що незважаючи на геополітичну кризу у Європі, за даними ОЕСР, ВВП Великої Британії зросте на 3,6% у 2022 році, а державні інвестиції ослабнуть. При цьому, відчувається і певна вразливість британської економіки від вторгнення Росії в Україну через зростання цін на російські енергоносії та збою в ланцюжках її поставок.

Британські санкції вважаються корисним зовнішньополітичним інструментом для покарання агресора та можуть бути використані для примусової зміни поведінки Кремля по відношенню до України. Напружені пошуки засобів, які можуть стати порятунком для України від російської агресії свідчить про те, що Велика Британія є справжнім покровителем українського народу, його державності та суверенітету, а британські компанії показують одні з кращих показників виходу з Росії в порівнянні з іншими країнами.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]