Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.09.2019 13:03

Треба створити Антирейдерську раду при ВРУ. Лист до влади

Керуючий власник девелоперської компанії "ОМОКС", голова ГО "МІНБУД"

Разом з багаточисельними представниками української бізнес-спільноти, що за останні роки постраждали від дій рейдерів, пропонуємо створення антирейдерської ради при ВРУ

Разом з багаточисельними представниками української бізнес-спільноти, що за останні роки постраждали від дій рейдерів, пропонуємо створення антирейдерської ради при ВРУ, в яку потрібно ввести представників комунальних, будівельних, аграрних підприємств та представників Прокуратури, Служби безпеки України, Національної поліції і Державного бюро розслідуваньУ зв’язку з цим направили офіційне звернення Голові Верховної ради України Дмитру Разумкову, Секретарю Національної Інвестиційної ради, народному депутату Давиду Арахамії, в.о. Голови СБУ Івану Баканову, Генеральному прокурору України Руслану РябошапціГолові Національної поліції України Сергію Князєву та Директору Державного бюро розслідувань Роману Трубі.

Далі наводжу повний текст звернення:

Кризовий стан української економіки потребує адресних заходів, спрямованих на захист внутрішнього інвестора та забезпечення конституційних засад в роботі державних інституцій. Це пов’язано з антидержавною чиновницькою політикою.

Наприклад, Міністерство юстиції України створило масштабні загрози для національної безпеки через схему юридичної підтримки рейдерських нападів на чесний український бізнес. І, судячи з того, що сьогодні три представники юридичної компанії «Інтергрітіс», що активно забезпечувала розробку юридичних механізмів для рейдерських захоплень, є радниками та помічниками нового міністра юстиції, ми маємо великі сумніви щодо знищення рейдерства як найбільшого дестабілізуючого явища економіки України. Три рейдерських тіла, які вже закрили обидва вуха нового міністра, не дають бізнес-спільності сподіватися на повернення відібраного майна, покарання рейдерів та знищення рейдерства в Україні як фактично, так і на законодавчому рівні.

В умовах загальнодержавної чиновничої розбещеності саме парламент має стати стратегічною платформою для економічного зростання та підтримки підприємництва.

Прогалини в законодавчому полі, неузгодженість між органами влади, корупція, злочинна політика НБУ, яка зробила з нашої гривні проміжний папірець для конвертацій, що вже давно не відображає вартість реальних активів держави, все це створює заздалегідь програшну позицію України у глобалізованому світі.

Вважаю, що співпраця та узгоджена позиція законодавців з українським бізнесом буде проявом державно-приватного партнерства для формування політики економічного зростання, а не стагнації, як це відбувається вже не одне десятиліття.

Насамперед бізнес потрібно захистити від рейдерів, які використовують багаторівневу схему, що починається на дольових залученнях з чиновників місцевого самоврядування, силовиків, робітників профільних міністерств та відомств, та сягає аж до КМУ і законодавчої влади. Рейдери активно користуються підтримкою деяких СМІ, окремих депутатів ВРУ та ГО. Діяльність цього злочинного симбіозу дуже небезпечна для економіки України.

Без участі держслужбовців рейдерство в Україні було б взагалі неможливим. Саме від керівного рівня держслужбовців створювались ідеї рейдерства та запускалися всі злочинні схеми по сприянню шахраям в присвоєнні активів бізнесу, а також земель і приватного майна фізичних та юридичних осіб.

Класичним прикладом рейдерства є спроба захоплення ЖК «ЧАЙКА», яке почалося з вересня 2018 року. Суддя Печерського районного суду Кирилюк 14 вересня 2018 року задовольнила заяву про забезпечення позову, слід відмітити, що обґрунтованого позову від рейдера Климця до суду так і не поступило, але це не завадило Печерському районному суду накласти арешт на рахунки та майно підприємств, зупинивши будівництво 70 000 кв.м житла, що спричинило скорочення 500 робочих місць, нанесло репутаційні та майнові збитки. Протягом півроку ми знімали арешти та повертали свої активи через судову систему, щоб знову розпочати будівництво житла.

Після повернення нами своїх активів рейдери вирішили використати «темні» схеми Мін’юсту...

28.05.2019 року, після 20:00 рейдери Шишов А. та Климець П. переписали наші активи та підприємства на своїх підставних осіб і вже о 2-ій годині ночі, з 28 на 29 травня, почали силове захоплення ЖК «Чайка». На територію 16-тисячного міста вдерлися біля двох сотень озброєних осіб.

Зупинити силове захоплення «Чайки» вдалося тільки за допомогою спецпідрозділів Національної поліції, але далі поліція була безсилою, тому що рейдери надали оформлені мін’юстівським реєстратором Прошкіним права рейдерів на всі мої активи. В ту ніч всі офіси наших компаній від повного розграбування утримала Нацполіція.

Задля реалізації саме таких схем Мін’юст створив собі армію фіктивних реєстраторів, видавши понад 7000 фіктивних ліцензій на підставних осіб. Цих осіб аккредитував Мінюст на створених ним комунальних підприємствах, які були також створені фіктивно. Мін’юстівська армія фіктивних реєстраторів та комунальних підприємств вже протягом трьох років позбавляє громадян України від корпоративних та майнових прав, тільки з картки одного реєстратора Прошкіна за рік позбавили прав власності 4200 осіб.

Мін’юст є центром цієї рейдерської діяльності, він ліцензує реєстраторів та повсякденно контролює роботу всіх своїх ключів, наглядаючи за їх доступами до електронних баз Мін’юсту.

Але Мін’юст не тільки створює фіктивні юридичні прецеденти для захвату підприємств, але й ще забезпечує підтримку та надає супровід всім злочинним схемам. Наприклад, Мін’юст забезпечує утримання майна за рейдерами, доки рейдери не розпродадуть все майно захопленого підприємства. Ця функція прописана у Положенні про антирейдерську комісію Мін’юсту. Комісії надано право протягом 45 діб утримувати майно за рейдерами без розгляду питань позивачів по суті. Надалі рейдери звертаються до суду з питанням про скасування дій, які вчинили за їх замовленням, і комісія просто відмовляє потерпілим в їх зверненнях, посилаючись на судове провадження, таке право комісії прописано у положенні про її діяльність. Таким чином, чиновники Мін’юсту разом з рейдерами створюють замкнене коло, по якому, на втіху шахраям, роками бігають потерпілі.

Саме така рейдерська схема за участю Мін’юсту погоджена КМУ та проголосована ВРУ. Це фактично загальнодержавне шахрайство. Схема досконала для всіх зловмисників та шахраїв, вона гарантовано робить грабіжників безкарними.

Щодо постраждалих, то їх конституційні права мін’юстівська схема повністю анулювала. В теорії це неможливо, але по факту на загальнодержавному рівні в Україні склалася практика анулювання конституційних прав громадян за допомогою внесення змін в профільні закони та підзаконні акти КМУ. Тому заволодіння майном, блокування роботи підприємств в нас безкарне, хоча за скоєння таких злочинів, які класифікуються за ст. 206 ККУ, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5-ти до 10-ти років.

Співробітники Мін’юсту настільки впевнені у своїй безкарності, що навіть після того, як 06.06.2019 р. реєстратору Прошкіну (вони самі ж) скасували ліцензію і закрили ключі доступу до реєстрів Мін’юсту, шахрайська карта Прошкіна продовжувала діяльність ще до 26.06.2019 р. Навіть після того, як 18.06.2019 р. оперативники Кіберполіції Києва затримали зловмисника з десятьма ключами, один з яких належав Прошкіну і цей ключ фізично вилучений поліцією, він все одно продовжував діяти ще вісім діб, вилучаючи майно у 5-6 власників щодоби.

Правоохоронці ще 08. 06. 2019 р. встановили фіктивність самого Прошкіна та фіктивність підприємства, де він начебто працював. І нам було дивно, чому два місяці поспіль, знаючи про фіктивність правочинів Прошкіна, Мін’юст відмовив ТОВ «ОМОКС» в скасуванні шахрайських реєстраційних дій Прошкіна відносно ТОВ «ОМОКС ІНВЕСТБУД»? Верх цинізму, факт, за яким всі члени мін’юстовської комісії повинні бути притягнуті до кримінальної відповідальності як співучасники блокування роботи підприємства групою осіб, що саме карається строком від 5-ти до 10-ти років, але це їм зійшло з рук.

Зіштовхнувшись з проявами рейдерства на власному прикладі, бізнес сьогодні бачить, що саме влада — це головний ворог України, бо за три роки вона навіть не вдалась до класифікації рейдерства як небезпечного явища. Влада навіть не створила методику розслідування цього злочину. Щодо думки бізнесу та особисто моєї, то вважаю, що рейдерство, за умови бойових дій на Сході — це диверсія проти економіки України.

На сьогодні експертами напрацьовані рішення, що стосуються всіх аспектів захисту майнових прав та унеможливлення рейдерства (кримінально-правового, адміністративно-правового та інформаційно-технологічного), які суттєво можуть посилити засади національної безпеки та поліпшити інвестиційний клімат в Україні, якщо держава змінить свій курс з грабіжок бізнесу на розвиток України через розвиток бізнесу.

Навколо цієї проблеми об’єдналося близько 200 постраждалих від рейдерства, а загалом нами проаналізовано та класифіковано до 700 випадків рейдерства. Український бізнес готовий до співробітництва на благо України, – сильної та конкурентоспроможної. Ми пропонуємо створення антирейдерської ради при ВРУ, в яку потрібно ввести представників комунальних, будівельних, аграрних підприємств та представників прокуратури, СБУ, НП і ДБР.

Комісія готова класифікувати нові випадки рейдерства та працювати над поверненням майна та корпоративних прав постраждалим від рейдерства протягом 2016-2019 років.

З повагою та вірою у справедливість,

Керуючий власник девелоперської компанії «Омокс»

Кулагін О.В.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]