Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.08.2022 12:42

Дональд Трамп – політичний труп?

Політичний та медійний аналітик, експерт із політики США, активіст

Українські ЗМІ знову заполонили новини про Дональда Трампа - навіть в умовах вторгення рф українців і далі цікавить доля одіозного президента.

Однак у Сполучених Штатах такого ентузіазму не розділяють. Подейкують, що на його заявку на президентські вибори 2024 року очікує провал. Чи нарешті ми можемо ховати політичну карʼєру Дональда Трампа та якщо так, то коли відбудеться церемонія прощання?

Як би не тішились фанати Трампа у 2021 році і як би вони нас не лякали, іронія долі - доволі цікава річ. Справа у тому, що вже тоді проти Трампа та його команди було відкрито кілька кримінальних справ, що цілком реалістично могли стати йому на заваді до повернення до Білого дому. Обвинувачення включають у себе податкове шахрайство та фінансові маніпуляції. 

Після блокування доволі популярних акаунтів пана Дональда у соцмережах, його команда почала думати про альтернативні шляхи налагодження звʼязку з фанбазою та залучення до неї нових осіб. Головними опціями були створення власної соцмережі та власного телеканалу. Зрештою, #TrumpTeam вирішила піти більш сучасним шляхом і спробувала створити власну соцмережу на базі сайту Трампа. Однак надто великої популярності вона не отримала, а згодом і взагалі була заблокована. Це здивувало багатьох політичних оглядачів, оскільки прихильники Трампа зазвичай є дуже активними в онлайн-просторі, зокрема на іміджбордах (4chan i Reddit). Втім навіть їх активності не вистачило, щоб втримати новий проєкт на плаву. 

І ось Трамп ледь почав свій тур по американським містам та підготовку до президентських виборів 2024, так на нього зійшла лавина розслідувань за вищезгаданими відкритими кримінальними справами. До цих звинувачень додалось одне доволі цікаве - утримання таємних документів. Попри перше враження, США є доволі бюрократичною країною. Є випадки, коли це всіх дратує та сповільнює низку важливих процесів, однак іноді такий рівень бюрократизації є корисним для суспільства (як от, наприклад, закриття скандальної компанії Theranos малою урядовою агенцією, що стало початком кінця афери). Виявляється, президенти США не мають переховувати у себе вдома секретні документи після завершення каденції у Білому домі. Пану Трампу, мабуть, хотілось мати хоча б якийсь компромат на майбутнє. Інакше наявність таємних документів, включно із досьє на президента Франції Макрона, пояснити важко. Саме тому обшуки у приватній резиденції Дональда у Мар-а-Лаго стали такою новиною. 

Якщо раніше Трампу вдавалося вивертати усю токсичність ситуацій навколо нього на власну користь, то, схоже, цього разу на фоні усієї токсичності світу, звичайна американська публіка врешті втомилась від його політичних ігор. Так, Дональд все ще є дуже ймовірним претендентом на номінацію від республіканців у 2024, однак, вже зараз йому на пʼяти у рейтингах наступає губернатор Флориди - Рон ДеСантіс, що є більш передбачуваним у медійному плані, хоч і не менш контроверсійним у своїх діях персонажем. Крім того, хоч на цей момент позиція республіканців виглядає доволі добре напередодні виборів до Конгресу у листопаді цього року, втім вона не є надто впевненою, що може досить сильно похитнути «землю під ногами» політичної карʼєри Трампа.

Здається, ми повертаємось у часи політики без Трампа. Однак не варто бути такими щасливими завчасно - Дональд Трамп рідко коли здається без бою. Якщо він не отримає номінацію від Республіканської партії, він може піти альтернативним політичним шляхом, а саме шляхом створення власної політичної сили. Питання лише у тому, чи здались без бою його прихильники, вже знайшовши менш токсичних героїв. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]