Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.05.2022 13:56

Практика переміщення бізнесу під час війни

Керівниця напряму електронних аукціонів на майданчику E-Tender

Відповіді на поширені питання від підприємств, що внутрішньо переміщуються по урядовій програмі релокації.

З 12 березня 2022 року, з метою збереження українського бізнесу від руйнувань, запрацювала програма Мінекономіки по релокації українських підприємств на безпечні території. Програма передбачає, зокрема: пошук нової локації; розміщення персоналу разом з родинами; демонтаж обладнання, його транспортування; забезпечення пропусками для швидкого проїзду блокпостів; допомога у підключенні комунікацій тощо.

Вже на початку квітня, українські IT-компанії «Е-Докс» та «Е-Tендер» за ініціативи та підтримки Прозорро.Продажі створили онлайн платформу, через яку підприємства реєструють заявку на релокацію та відслідковують статус її виконання, а задіяні держоргани опрацьовують її в єдиному інформаційному просторі. 

За неповний місяць, команда E-Tender опрацювала близько 1000 унікальних запитів від українських  підприємств. Частина підприємств лише встигли подати заявку, частина уже на етапі транспортування, зустрічаються компанії, що майже втратили надію вивезти майно з окупованих територій, а є й такі, що пропонують свою волонтерську допомогу на нових місцях. Ключові питання, які хвилюють бізнес та впливають на прийняття рішення про переміщення, ми відобразили далі.  

Як відбувається переміщення українських підприємств? 

Як реєструється заявка на релокацію? Представник підприємства реєструється на платформі E-Tender та отримує консультацію від менеджерів про заявку та процес переміщення.

Далі заповнюється форма: місце розташування та спеціалізація підприємства; кількість працівників, їх родин; об’єм обладнання та необхідність у складських приміщеннях; потреба у транспорті тощо. Ми рекомендуємо додавати детальну інформацію для подальшого аналізу Мінекономіки та точно визначення об’єму необхідної допомоги.

Як опрацьовується заявка в Мінекономіки? Заявка одразу передається до Мінекономіки, пріоритезується та делегується до обласної військової адміністрації (ОВА) для пошуку локації. В першу чергу опрацьовуються заявки стратегічних та виробничих підприємств, які не можуть самостійно перевезти власне обладнання. Якщо ви мале підприємство та можете самостійно перевезти майно, держава готова вам компенсувати логістичні витрати.

Хто здійснює пошук нової локації? Відповідна ОВА пропонує підприємству вільні площі, це можуть бути або складські приміщення для тимчасового розміщення або вже виробничі для відновлення роботи. Залежить від того, як швидко планується монтаж обладнання і запуск виробництва і чи є канали збуту. 

Хто сплачує за логістичні послуги? Логістику забезпечує Укрпошта та Укрзалізниця власним транспортом. Для учасників програми переміщення безкоштовне та відбувається за рахунок бюджету. Якщо з вами переміщуються працівники та їх родини, ОВА та місцева влада шукають житлові приміщення, вільні гуртожитки для їх тимчасового розміщення. 

Чи можна отримати підтримку з пошуку нових співробітників? Після прибуття на нову локацію, у разі потреби, Державна служба зайнятості допомагає з пошуком та працевлаштуванням нових працівників для підприємства. Це загальний процес, який може зайняти близько двох тижнів, але термін переміщення індивідуально залежить від умов кожного підприємства. 

Найскладнішим питанням є пошук вільних площ для обладнання, так як вже зареєстровано понад 1500 заявок, а орендні площі у регіонах обмежені. Часті кейси, коли менеджмент компаній самостійно шукає площі і навіть тимчасово розміщує обладнання під навісами, головне у безпечних місцях. 

Найчастіші питання від бізнесу

Чи безкоштовна програма релокації? Так, навіть послуги Укрпошти та Укрзалізниці безкоштовні. Якщо ви самостійно переміщуєте обладнання, можете отримати компенсацію витрат за тарифами Укрпошти. А також, вам допоможуть отримати дозволи на позачерговий проїзд через блокпости.

Чи можна отримати допомогу лише з логістики або лише з розміщення? Так, якщо ви самостійно знайшли площі на новій локації або автівки для переміщення, реєструйте заявку і в ній деталізуйте яка саме допомога необхідна і що ви забезпечуєте самостійно. Кожна заявка окремо вивчається в Мінеко для визначення яка допомога підприємству необхідна.

В які регіони можна переїхати? Зараз у програмі приймають участь 14 західних та центральних областей. Зокрема це Волинська, Закарпатська, Львівська, Івано-Франківська, Київська, Вінницька, Черкаська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька, Хмельницька, Полтавська, Кіровоградська, Дніпропетровська області.

Скільки є часу на прийняття рішення про переміщення? Ми певні, що заявку треба реєструвати якомога швидше, адже з деяких міст вже неможливо транспортувати обладнання, такі як Херсон або Маріуполь. В зонах бойових дій або через гуманітарні коридори релокація не проводиться.

Як бізнесу запропонувати власні площі під проєкт?

Система Прозорро.Продажі та E-Tender запустили онлайн дошку пропозицій оренди для переміщених підприємств, зазвичай у центральних та західних областях. Підприємство, яке зареєструвало заявку одразу зможе переглянути і знайти для себе вільні площі, прискоривши процес переміщення. 

Зазвичай, це об’єкти, що не мають визначеної площі чи умов оренди, навіть є пропозиції безкоштовного розміщення лише з компенсацією комунальних послуг. Є бізнеси, які зупинили свою роботу і готові надати площі для спільної реалізації бізнес-проєкту. Всі ці пропозиції можна безкоштовно розмістити та переглянути в системі Прозорро.Продажі та через E-Tender.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]