Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.01.2013 13:27

Ордерний гамбіт

Адвокат, арбітражний керуючий

Про можливі наслідки впровадження нової форми ордеру для адвокатської діяльності.

  «  —  Только бы ордера достать, - прошептал Ипполит Матвеевич, валясь на постель, - только бы ордера!.. "

Сподіваюсь, те, про що я зараз напишу, так і залишиться лише моїми здогадками.

«17» грудня 2012 року Радою адвокатів України було прийнято Положення про ордер адвоката та порядок ведення реєстру ордерів. Основним нововведенням цього положення стало те, що ордери відтепер будуть мати серію та номер, зберігатися як документи суворої звітності та видаватись РАР (Радами адвокатів регіону) централізовано, за заявами адвокатів та адвокатських об’єднань.

Обдумуючи своє ставлення до введення ордерів на номерних бланках, я уже схилявся до того, що нічого такого страшного в цьому немає. Так, звичайно, створюються певні незручності, але вони лише технічного характеру (неможливість персоніфікувати ордер, необхідність вписувати більше даних від руки, додаткові витрати часу на отримання у РАР). Крім того, аргумент, що бабусі з ЖЕКу до серійного ордеру будуть ставитись більш серйозно, заслуговує на увагу.

Та й ордер, річ не така обов’язкова, враховуючи, що на адвокатські запити майже ніколи не відповідають і цілком законно. А повноваження на представництво можна підтверджувати угодою (в типовій угоді інформації буде не більше, ніж в ордері плюс повноваження). І навіть якщо з РАР є якісь непорозуміння і Вам не видають ордерну книжку, працювати можливо без неї. З обмеженнями, але можливо.

Однак, як тільки номерні ордери «приживуться», за деякими оцінками, максимум за півроку, до процесуальних кодексів та ЗУ «Про адвокатуру» будуть внесені зміни… щодо документів, які підтверджують повноваження, і таким документом буде лише!!! номерний ордер та витяг з угоди. Звичайно, в пояснювальній записці до законопроекту буде написано щось на зразок «…з метою впровадження світових стандартів щодо адвокатської таємниці та забезпечення прав адвокатів…». І все, надавати угоду буде грубим порушенням закону, з усіма наслідками…

Якщо ж після прийняття такого закону у Вас з РАР випадково виникнуть якісь непорозуміння (наприклад не сплатили щорічні обов’язкові внески, або не хочете купувати мантію за ціною костюму Zilly, чи посміли вказати в договорі замість «правова допомога» - «послуги», чи може поставили під сумнів єдино правильну позицію щодо неприбутковості адвокатської діяльності!!!), Вам просто не видадуть ордерну книжку. Класика: «А-а-а… — А если не будут брать — отключим газ!»

В обласних колегіях «при КДК» членські внески платились лише тоді, коли треба було отримати нову ордерну книжку. А враховуючи те, що членами ради стали все ті ж незмінні керівники колегій «при КДК», або наближені до них особи, нічого іншого, як втілення давньої мрії загнати всіх адвокатів у «колегії», монополізувати видачу ордерів та збирати членські внески, від них чекати не доводиться.

От і мотиви і задуми цього рішення стали зрозумілими, бо «дерибан» на друці ордерів - це якось дріб’язково, а всі аргументи за введення номерних ордерів занадто вже непереконливі.

Я нікого ні в чому не хочу звинувачувати та сподіваюсь, що помиляюсь, як Майя зі своїм календарем, але народ віками помічав – «благими намірами дорога в пекло вимощена», особливо, якщо наміри від добрих чиновників, яких «влада псує».

Вважаю, що не потрібно такого «покращення», якими б благими намірами воно не підсолоджувалось. Навіть якщо в сьогодні таких намірів нікого немає, це не значить що вони не з’являться, наприклад, коли номерні ордери «приживуться», особливо враховуючи народну мудрість про владу, яка псує.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]