Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.07.2024 10:17

Розвиток європейського ринку водню: Нові ініціативи та перспективи

Засновник, Старший партнер, Керівник судової практики АО "Овчаров та Партнери"

Європейська Комісія вживає важливих заходів для підтримки розвитку європейського ринку водню, розпочавши роботу над пілотним механізмом

Механізм створено в рамках нещодавно ухваленого пакета декарбонізованих газів і водню, який має на меті прискорити інвестиції та забезпечити прозорість ринку як для покупців, так і для постачальників. Механізм діятиме протягом п'яти років і стане частиною Європейського банку водню.

Функції та цілі пілотного механізму

Пілотний водневий механізм збиратиме, оброблятиме та надаватиме доступ до інформації про попит і пропозицію відновлюваного водню з низьким вмістом вуглецю. Це дозволить європейським покупцям зв'язуватися з постачальниками як у Європі, так і за її межами. Механізм також збиратиме та оброблятиме ринкові дані щодо розвитку потоків водню та цін.

Сьогодні розпочато процес закупівлі для пошуку постачальника послуг з розробки ІТ-платформи для цього механізму. Комісія планує підписати контракт до кінця року, щоб забезпечити роботу механізму до середини 2025 року.

"Водень є стратегічною частиною переходу ЄС на чисту енергію. Це життєво важливо не тільки для досягнення наших чистих нульових цілей, але й для підтримки нашої конкурентоспроможності та збереження позиції Європи як провідної світової економічної держави. Сприяючи пошуку між постачальниками та споживачами, ми будемо рішуче сприяти прискоренню розвитку зароджуваного в Європі водневого сектора. У той же час ми продовжуємо робити амбітні кроки до повного використання політичної та економічної ваги Європи шляхом спільної купівлі стратегічних ресурсів" - Марош Шефчович, виконавчий віце-президент з питань європейської зеленої угоди, міжінституційних відносин та передбачення 

У Європі вже будуються перші великомасштабні електролізери та підписані перші угоди про закупівлю. Покращення видимості попиту між постачальниками та споживачами допоможе прискорити прийняття остаточних інвестиційних рішень та сприяти забезпеченню угод про продаж. Водень відіграватиме ключову роль у досягненні цілей «Зеленої угоди», припиненні залежності від російського викопного палива та підтримці декарбонізації європейської промисловості.

Регуляторна база та фінансова підтримка

ЄС запровадив комплексну нормативно-правову базу для підтримки розвитку ринку водню до 2030 року. Пакет «Декарбонізовані гази та водень» встановлює чіткі ринкові правила, що забезпечують юридичну визначеність і довгострокову видимість для інвесторів. Переглянута Директива про відновлювану енергетику запровадила цілі щодо відновлюваного водню в промисловості та транспортному секторах. ЄС також визначив критерії для відновлюваного водню та планує запропонувати юридичне визначення водню з низьким вмістом вуглецю до кінця року.

Комісія підтримує розвиток водневої інфраструктури, включаючи водневі коридори, великі електролізери, сховища та термінали водню. Європейський водневий банк також сприяє збільшенню інвестицій у водневі проєкти. Перший внутрішній аукціон пройшов успішно, отримавши 132 пропозиції, з яких сім були відібрані для отримання майже 720 мільйонів євро фінансової підтримки. Другий аукціон планується до кінця року.

"Цей новий механізм відіграватиме вирішальну роль у запуску функціонуючого європейського ринку водню. Все ще занадто мало проєктів, що рухаються до остаточних інвестиційних рішень, і занадто мало позабійців, які підписують контракти, щоб перейти на водень. Цей механізм допоможе нам краще зрозуміти та визначити, де з'являється попит та пропозиція на водень. Інформація, яка буде доступна, допоможе нам створити мости між європейськими офтейкерами та постачальниками водню як всередині, так і за межами ЄС, готуючи грунт для майбутніх аукціонів під Європейським банком водню. Це також дозволить нам керувати плануванням та розвитком необхідної транспортної інфраструктури через проекти, що представляють спільний європейський інтерес, та їх фінансування через Енергетичний фонд EU Connecting Europe" - Кадрі Сімсон, Комісар з питань енергетики 

Європейська воднева промисловість активно інвестує в нові проєкти. Зараз в ЄС існує 254 проєкти з відновлюваної енергетики, з яких 170 діють і 84 будуються, що відповідає майже 3 ГВт встановленої потужності. Після реалізації проєктів електролізерів очікується введення в дію ще 8 ГВт потужностей.

Комісія також підтримує інноваційні місії, такі як «Водневі долини», що об'єднують проєкти у всьому світі. Близько 100 водневих долин, у тому числі понад 50 в Європі, вже є частиною цієї платформи.

Європейська Комісія продовжує створювати сприятливі умови для розвитку водневої інфраструктури та ринку, що забезпечить стійке майбутнє для європейської промисловості та досягнення кліматичних цілей.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи