Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.09.2019 13:22

Україна потребує системного та комплексного реформування податкової системи

Доцент кафедри кримінального права та кримінології в Державному податковому університеті

В України необхідно здійснити масштабну податкову реформу і не лише щодо збалансованості законодавства, а й щодо реформування правоохоронних органів.

В України необхідно здійснити масштабну податкову реформу і не лише щодо збалансованості законодавства, а й щодо реформування правоохоронних органів, які повинні розслідувати фінансові злочини. 

Нажаль, всі податкові реформи в Україні проводились лише для розподілу політичного й економічного впливів. А нові, внесені до податкового законодавства зміни, викликали нові проблеми. Окремі податкові розрахунки стали заплутаними та незручними як для платників податків, так і для регуляційних органів. Сумнівне тлумачення певних термінів, положень, викладених у законах та інших нормативно-правових актах, негативно впливають на якість роботи платників податків, а також працівників податкової служби, які контролюють правильність нарахування та сплати податків.

Про низький рівень довіри до фіскальних органів свідчать і результати опитування, проведеного дослідниками TNS на замовлення Проєктного бюро Національної ради реформ. За їхніми даними, лише 17% громадян довіряють працівникам Державної податкової служби. Крім того, за даними щомісячного опитування цієї компанії, 72% опитаних українців не відчули позитивного ефекту від податкової реформи яка проводилась протягом останніх п’яти років.

Безумовно, ефективно дійова ринкова економіка обов'язково повинна регулюватись державою. Однак, держава повинна не задовольняти амбіції окремих політичних сил, а впливати на розвиток економіки перш за все застосовуючи відповідну систему оподаткування: врівноважувати ставки податку, пільги, змінювати порядок оподаткування, створювати певні передумови для прискореного розвитку пріоритетних галузей та виробництв, сприяти розв’язанню нагальних проблем для суспільства.

За рейтингом PayingTaxes 2018, який порівнював податкові системи 190 країн світу, Україна займає 43 місце за простотою податкової системи. Для порівняння ми класифікуємо сусідні країни: Румунію – 42-ту, Молдову – 32-ю, Грузію – 22-ю, Литву – 18-ю, Естонію – 14-ю, Латвію – 13-ю. Незважаючи на те, що протягом 2012-2018 років Україна покращила свій рейтинг простоти сплати податків (з 181-го на 43-е місце), вітчизняна податкова система залишається складною та несприятливою для ведення бізнесу.

В Україні необхідно сформувати податкову політику, спрямовану на побудову стабільної та зрозумілої податкової системи, зменшення податкового навантаження та забезпечення балансу між інтересами держави та інтересами суб’єктів господарювання.

Варто зазначити, саме система оподаткування займає одне з ключових місць фінансової стабільності держави через її ланцюговий характер впливу. Тобто, у разі нестабільності податкової системи, втрачається баланс бюджетної, боргової, грошової та інших систем. Податкові ризики є важливим елементом податкової безпеки. Сьогодні найбільшу загрозу податковій безпеці становлять: тіньова економіка, державний борг та корупція.

За висновками дослідження PWC, World Economic Crime and Fraud Research 2018: Survey of Ukrainian Organisations, два з п’яти перших видів економічної злочинності в Україні – це корупція та розтрата майна, іншими словами – рейдерство. Крім того, за статистикою відповідей респондентів в Україні, випадки корупції у 2018 р. зросли до 73% проти 56% у 2016-му. Результати досліджень підтверджують неефективну роботу всіх антикорупційних органів, що займаються виявленням й розслідуванням фінансових злочинів.

Для ефективного упередження корупції й ухилянням від сплати податків, боротьби з тіньовим сектором економіки, необхідно консолідувати функції і повноваження в єдиному органі, який зможе професійно, оперативно та якісно реагувати на прояви фінансових правопорушень. Саме для цього необхідно створити єдину незалежну Службу фінансових розслідувань, яка поєднає функції й повноваження інших підрозділів, що займаються розслідуваннями фінансових злочинів.

Однак, нагадаю, комплексне і системне реформування податкової системи починається від взаємної співпраці між владою, експертною спільнотою, бізнесом та усіма громадянами. Важливо, аби кожен українець незалежно від статусу усвідомлював невідворотність покарання за несплату податків, знав свої права та дотримувався законів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]