Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.10.2022 11:25

Як сім’ям загиблих військовослужбовців отримати 15 млн гривень?

Адвокат

З початку повномасштабної збройної агресії рф чимало українських військовослужбовців віддали своє життя за нашу свободу.

Сім'я кожного військового, який загинув на фронті, має право на отримання компенсації – одноразової грошової допомоги у розмірі 15 мільйонів гривень від держави.

Згідно абзацу першого пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України №168 від 28 лютого “Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану” сім’ям загиблих осіб – військовослужбовців Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, військових прокурорів Офісу Генерального прокурора, осіб рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій, співробітників Служби судової охорони, осіб начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро та поліцейських, а також осіб рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби, які несуть службу в органах і установах зазначеної Служби в межах територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000 гривень.

Хто має право на отримання допомоги?

Члени сім'ї військовослужбовця:

- дружина (чоловік);

- діти (народжені у шлюбі або поза ним);

- батьки.

Право на компенсацію мають також особи, які перебували на утриманні загиблого військового. 

Протягом якого часу можна звертатися за отриманням допомоги?

Строк на звернення за отриманням грошової допомоги – 3 роки з дня смерті військовослужбовця. 

Алгоритм отримання одноразової грошової допомоги

Спершу необхідно звернутися до командира військової частини з проханням надати наступні документи:

1) витяг із наказу про виключення загиблого зі списку особового складу військової частини;

2) документ, що свідчить про причини та обставини загибелі військового;

3) витяг з особової справи про склад сім'ї військовослужбовця.

Командир військової частини, у 10-денний строк, має зібрати і передати родині загиблого зазначені документи.

Після отримання документів слід звернутися до найближчого територіальної центру комплектування та соціальної підтримки й подати заяву про виплату одноразової грошової допомоги, додавши вказані вище документи, а також: копію свідоцтва про смерть військового; копію лікарського свідоцтва про смерть; копії сторінок паспорта отримувача одноразової допомоги з даними про прізвище, ім'я та по батькові і місце реєстрації; копію свідоцтва про народження загиблого (для виплати допомоги батькам); копію свідоцтва про шлюб (для виплати дружині); копію свідоцтва про народження дитини (для виплати дітям); копію рішення суду або нотаріально посвідченого правочину, що підтверджуватиме факт перебування заявника на утриманні загиблого (надають особи, які не були членами сім’ї загиблого (померлого), але перебували на його утриманні).

Усі копії завіряють у ТЦК СП, який приймає документи для виплати одноразової допомоги, після чого, у 15-денний термін, їх направляють до Департаменту соціального забезпечення Міністерства оборони України.

Спеціальна Комісія з розгляду питань, пов'язаних із призначенням і виплатою одноразової допомоги, отримавши документи, протягом 30 днів,  ухвалює рішення про призначення компенсації або про відмову у її виплаті.

У  разі позитивного рішення документи, розглянуті Комісією, має затвердити Міністр оборони України. Після цього, грошові кошти у розмірі 15 млн гривень перерахують на рахунок Командування Сухопутних військ ЗСУ, а потім -  на  банківські рахунки членів сім'ї загиблого через обласні ТЦК СП.

Що робити у разі відмови?

У випадку, якщо членам сім'ї загиблого військовослужбовця відмовили виплачувати компенсацію це рішення можна оскаржити в судовому порядку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]