Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.02.2023 09:37

Про ключові програми підтримки агросектору у 2023 році

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Мінагрополітики визначено ключові програми підтримки агросектору у 2023 році

7 лютого у Верховній Раді відбулися комітетські слухання щодо підтримки агросектору в 2023 році. В обговоренні взяли участь керівництво Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства економіки та профільні асоціації. Це лише попередні результати але напрямок вже зрозумілий.

Під час слухань міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський наголосив, що цього року вся підтримка агросектору спрямована на покращення ліквідності аграріїв. Відповідно, буде продовжено низку програм, які успішно себе зарекомендували в минулому році. Зокрема, знову діятиме програма дотацій від ЄС для малих фермерів, які утримують до 100 корів або мають в обробітку від 1 до 120 га.

Ця програма працюватиме через платформу Державного аграрного реєстру. Торік Світовий банк на неї виділив 50 млн $, цього року суму збільшено до 80 млн $, що ще раз підтверджує що потрібно реєструватися в ДАР тим хто цього ще не зробив. Також пролонгується кредитна програма 5-7-9, яка успішно себе зарекомендувала. Кожен третій аграрій скористався нею через її швидкість та зручність. Це будуть 70 млрд грн нових кредитів під 50% гарантій держави. Важливо, що в уряді знайшли гроші на компенсацію відсотків за цією програмою, нам допоможе Світовий банк. Сподіваємося, що програма запуститься раніше, ніж це було в минулому році.

Мінагрополітики також сподівається що цього року запрацює Фонд часткового гарантування, який створено з метою підтримки суб’єктів мікропідприємництва, малого та середнього підприємництва, фізичних осіб-підприємців, що провадять діяльність у галузі сільського господарства, шляхом часткового гарантування виконання зобов’язань таких суб’єктів за кредитними договорами. Це буде додаткове забезпечення під отримання кредиту. Йдеться про 720 млн грн від держави та Світового банку. Кошти будуть доступні для тих, хто має в обробітку до 500 га. Також продовжуватиметься програма зі створення садів та теплиць.

Також прогнозують введення нових програм підтримки, зокрема від Європейського інвестиційного банку в рамках забезпечення агрокредитів. Крім цього, будуть виділені кошти в розмірі по $50 млн для підтримки агропереробки, а також розвитку виробництва біометану та біоетанолу.

В цілому підтримка агросектору в 2023-му році має бути кращою, ніж це було минулого року. Маємо подякувати усім міжнародним партнерам, які допомагали і продовжують підтримувати Україну та українських аграріїв. Це, зокрема, Світовий банк, FAO, USAID, Європейський інвестиційний банк, Європейський Союз, уряди Канади, Німеччини та інші країни.

Профільні асоціації взяли активну участь у дискусії й висловили свої бачення щодо ключових моментів підтримки аграріїв та профільних агрогалузей. Зокрема, було наголошено на першочерговій необхідності розмінувань територій, які перебували під тимчасовою окупацією, та підтримки саме тих аграріїв, які залишаються працювати на цих землях.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]