Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.01.2023 11:01

Про обов'язкову реєстрацію прав оренди

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Інформація для орендарів земельних ділянок державної та комунальної власності що уклали договори оренди без внесення відомостей про такі права до Державного реєстру прав.

У зв’язку з військовою агресією росії проти України було тимчасово ️зупинено роботу, зокрема, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі – Державний реєстр прав), з огляду на що державна реєстрація речових прав на нерухоме майно, зокрема, на земельні ділянки, була також зупинена. У зв’язку з цим, для врегулювання земельних відносин в умовах воєнного стану було встановлено тимчасовий механізм оформлення прав на земельні ділянки.

Так, Законом України від 12.05.2022 № 2247-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» (далі – Закон № 2247-ІХ) було, зокрема, передбачено можливість оформлення прав оренди на земельні ділянки державної та комунальної власності без внесення відомостей про такі права до Державного земельного кадастру та Державного реєстру прав з обов’язковою реєстрацією в книзі реєстрації землеволодінь і землекористувань договорів оренди, суборенди земельних ділянок районними військовими адміністраціями. Крім того, вважалися поновленими на  рік без волевиявлення сторін відповідних договорів і без внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру прав договори оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту, строк користування земельними ділянками щодо яких закінчився після введення воєнного стану, щодо земельних ділянок с/г призначення: державної, комунальної власності, невитребуваних, нерозподілених земельних ділянок, а також земельних ділянок, що залишилися у колективній власності і були передані в оренду органами місцевого самоврядування; приватної власності.

Однак, після відновленням функціонування Державного земельного кадастру і Державного реєстру прав стало можливим повернення до порядку державної реєстрації речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що існував до змін, запроваджених Законом № 2247-ІХ.

19.11.2022 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель» від 19.10.2022 № 2698-IX (далі – Закон № 2698-ІХ). Положеннями цього закону, зокрема передбачено, що:

- передача в оренду земельних ділянок с/г призначення здійснюється за умови наявності відомостей про земельні ділянки у Державному земельному кадастрі, а прав на них – у Державному реєстрі прав;

- припиняється автоматичне поновлення дії договорів користування земельними ділянками, термін дії яких закінчився після введення воєнного стану;

- орендар земельної ділянки, переданої йому в оренду під час дії Закону № 2247-ІХ, зобов’язаний протягом 2 місяців з дня набрання чинності Закону № 2698-ІХ подати  заяву про державну реєстрацію права оренди, суборенди земельної ділянки, а якщо відомості про земельну ділянку не внесені до Державного земельного кадастру — також заяву про державну реєстрацію земельної ділянки.

На виконанні цього обов’язку суб’єктам речових прав слід звернути особливу увагу, адже у разі якщо протягом 3 місяців з дня набрання чинності Закону № 2698-ІХ право оренди земельної ділянки НЕ буде зареєстровано, договір оренди земельної ділянки вважається припиненим.

Тобто навіть у разі, якщо дія договору оренди, укладеного відповідно до змін, внесених Законом № 2247-ІХ, мала закінчитися після 19.02.2023, водночас орендар не зареєструє своє речове право у Державному реєстрі прав, то дія договору оренди земельної ділянки припиниться в силу закону зі спливом 3 місяців з дня набрання чинності Закону № 2698-ІХ, а отже, надалі такий договір НЕ буде підставою для державної реєстрації права оренди.

Слід зауважити, що відповідно до внесених Законом № 2247-ІХ до Земельного кодексу України змін, право оренди земельної ділянки виникало з дня державної реєстрації договору оренди земельної ділянки в книзі реєстрації землеволодінь і землекористувань. Тому, реєстрація у Державному реєстру права оренди, що виникло на підставі такого договору, не змінюватиме зазначеного моменту виникнення цього права.

Враховуючи викладене, користувачам земельних ділянок, права яких виникли відповідно до змін, запроваджених Законом № 2247-ІХ, вже зараз слід подбати про державну реєстрацію цього права та внести відповідні відомості про права оренди, суборенди земельних ділянок в Державний реєстр прав та Державний земельний кадастр.

Також важливо враховувати, що тимчасовий порядок оформлення прав користування земельними ділянками с/г призначення може бути знову запроваджено за умови призупинення функціонування Державного земельного кадастру на всій території України.

У такому випадку рішення про  призупинення функціонування Державного земельного кадастру приймає центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, яке застосовується через 0 робочих днів з дня прийняття такого рішення і діє до дня прийняття зазначеним органом рішення про відновлення функціонування Державного земельного кадастру.

Рішення про  призупинення,  відновлення функціонування Державного земельного кадастру у 3-денний строк підлягають опублікуванню в газеті «Голос України».

Водночас після прийняття рішення про відновлення функціонування Державного земельного кадастру орендарю земельної ділянки, переданої йому в оренду під час призупинення функціонування Державного земельного кадастру, важливо враховувати, що він буде зобов’язаний протягом  місяців подати  заяву про державну реєстрацію права оренди, суборенди земельної ділянки, а якщо відомості про земельну ділянку не внесені до Державного земельного кадастру — також заяву про державну реєстрацію земельної ділянки».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]