Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.05.2019 09:41

Хто і навіщо добиває місцеве самоврядування в Києві

Директор недержавного аналітичного центру "Українські студії стратегічних досліджень"

Нині, 30 травня 2019 року мало б відбутися планове пленарне засідання Київради

Тисячі нагальних проблем і невирішених питань не можуть чекати.

Проте міський голова вкотре без будь-яких пояснень відмінив сесію і переніс на місяць.

Параліч влади у країні посилюється паралічем влади у місті. Не буду оцінювати діяльність КМДА, яке указом президента очолює Віталій Кличко. Попереднього президента голова КМДА влаштовував. Чи влаштовує нового - побачимо.

Нас як представників громади діяльність КМДА категорично не задовільняє.

Відсутність стратегії розвитку, управлінський хаос, діяльність на користь забудовної і земельної мафії, як наслідок - падіння рівня комфорту і якості життя киян.

Частково компенсувати імпотенцію виконавчої влади та подолати перекос у діяльності могла б ефективна робота органів місцевого самоврядування.

На жаль, місцеве самоврядування у Києві не менш послідовно вбивається. Райради знищені. Їхнє відновлення заблоковане рейдерськими рішеннями судів, відновлення діяльності райрад заблоковане промерською більшістю.

На рівні районів у Києві фактично встановлене пряме президентське правління (голови райдержадміністрацій призначаються указами президента).

Відтак усі питання місцевого самоврядування, навіть найдрібніші, винесені на рівень Київради. За планом роботи Київради пленарні засідання проводяться двічі на місяць і розглядають сотні питань порядку денного. На жаль, практично ніколи Київрада не могла розглянути порядок денний повністю. Відтак від сесії до сесій, з року в рік важливі для киян питання відкладаються і переносяться.

Проте з початком президентських виборів робота Київради фактично паралізована. Міський голова, який уповноважений скликати сесію, щоразу необґрунтовано переносить або відкладає засідання, при цьому сам ніколи не бере участі в роботі сесії, обмежуючись церемоніальною роллю піару на початку сесії. До прикладу, після старту президентської кампанії останнє пленарне засідання якісно працювало 14 березня, тоді воно розпочалося і було перенесено на 21 березня. Проте 21 березня пленарне засідання було відмінене. Нова сесія була призначена на 4 квітня. При чому влада в авральному порядку призначила зранку бюджетну сесію (корегування неякісно сформованого бюджету перед новим роком), а планове засідання мало розпочатися по обіді. Мало, але так і не розпочалося. Зранку вирішили бюджетні хотєлкі... і розійшлися до 11.04 (тобто місяць не працювали).

Наступного разу пленарку зібрали 14.05. Для того, щоб прибрати хвости і обнулити шлейф із декількох сотень не розглянутих питань, що тягнуться від сесії до сесії.

Нова сесія мала планово розпочатися 30 травня. Але не розпочнеться, її перенесли на 20 червня, ще на місяць, щоб прогнозовано знову перенести. Це свідчить про свідоме і зумисне блокування роботи Київради. Хоча саме Київрада могла б і має стати острівцем стабільності в морі загальнодержавного хаосу. Проте в очільника КМДА, схоже, інші пріоритети. Тому і Київ планово погружається в хаос.

Вчора комісія з питань законності одностайно звернулася до міського голови відновити планову і стабільну роботу міської ради. Очікуємо реакції. Щоправда, місто чекати не може. Втомилося все...

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]