Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.08.2020 18:28

Як АМКУ "обманув" ТОВ "НВК "Екофарм"

Фахівець з конкурентного права

"Медичний діагноз" АМКУ українським лікарям.

За результатами розгляду справи № 127-26.4/29-20 Антимонопольним комітетом України (далі – АМКУ, Комітет) прийнято рішення від 10.07.2020 №430-р (далі – Рішення) (https://amcu.gov.ua/npas/pro-porushennya-zakonodavstva-pro-zahist-vid-nedobrosovisnoyi-konkurenciyi-ta-nakladennya-shtrafu-5 ).

Це рішення викликало ряд «звинувачень» в ЗМІ  з боку ТОВ «НВК «Екофарм»  в зриві Комітетом гуманітарної допомоги, а потім «виправдовування» АМКУ.

Перш ніж коментувати Рішення вважаю зазначити: обман споживачів, особливо відносно лікарських засобів – це зло, яке повинно бути покараним.

 Згідно з Рішенням Комітет постановив, зокрема:

«1. Визнати, що товариство з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича
компанія «Екофарм»
вчинило порушення, передбачене статтею 151 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді повідомлення неправдивих відомостей на вебсайтах в мережі інтернет за посиланнями https://ecopharm.ua/ та https://proteflazid.com.ua/ про лікарський засіб «Протефлазід», зміст яких стосується лікування та/або профілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2, без належного обґрунтування відповідно до чинного законодавства, зокрема без наявності офіційних рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України щодо його застосування для лікування та/або профілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19»;

«2. За порушення, зазначене в пункті 1 резолютивної частини цього рішення,
накласти на товариство з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича компанія
«Екофарм» штраф у розмірі 3 210 464 гривень».

Обман.

Лікарський засіб «Протелазід» згідно Рішення є рецептурним  лікарським засобом.

Враховуючи наведене вище, ТОВ «НВК «Екофарм» за версією АМКУ перш за все обмануло лікарів, оскільки їм (лікарям) невідомо про неіснування лікарських засобів для лікування та/або профілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2. І у зв’язку з такою необізнаністю, лікарі призначали пацієнтам «Протефлазід» для лікування та профілактики COVID-19  всупереч інструкціям ВООЗ та нормативно-правовим актам Мінохорониздоров’я України.

На мій погляд, фактично Комітет звинуватив окремих лікарів в профнепридатності та злочинах, наприклад, в службовій недбалості.

При цьому, відпуск в аптечних закладах рецептурних лікарських засобів без рецепту лікаря заборонений законодавством. Отже, всі упаковки «Протелазід» виробництва ТОВ «НВК «Екофарм» були реалізовані аптечними закладами лише при пред’явленні рецептів лікарів. За версією АМКУ – за рецептами  обманутих лікарів і внаслідок цього обману були обмануті громадяни, яким були видані ці рецепти.

Мені не дуже віриться в те, що наших лікарів можна таким чином обманути, але про це фактично йдеться в Рішенні і я Комітету «вірю».

Після таких звинувачень зроблених Комітетом  повинно б було відкрито кримінальне провадження, але з невідомих причин і підстав правоохоронна система мовчить. Комітет же також можливо не передав їй відповідні матеріали справи. Мабуть йому невідомі положення іншого законодавства, які зобов’язують  всі органи влади передавати матеріали, які містять ознаки злочинів, в даному випадку лікарів, які виписували рецепти для лікування чи профілактики COVID-19.

Що ще «встановив» АМКУ?

На день прийняття Рішення  в світі і в Україні не існувало лікарських засобів для лікування та профілактики COVID-19. На жаль для нас всіх.

Що це означає? Це означає, що на ринку лікарських засобів для лікування чи профілактики COVID-19 не існує конкуренції внаслідок відсутності цих ринків.

Відповідно до ст. 15-1  Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції»:

«Поширенням інформації, що вводить в оману, є повідомлення суб'єктом господарювання, безпосередньо або через іншу особу, одній, кільком особам або невизначеному колу осіб, у тому числі в рекламі, неповних, неточних, неправдивих відомостей, зокрема внаслідок обраного способу їх викладення, замовчування окремих фактів чи нечіткості формулювань, що вплинули або можуть вплинути на наміри цих осіб щодо придбання (замовлення) чи реалізації (продажу, поставки, виконання, надання) товарів, робіт, послуг цього суб'єкта господарювання».

Враховуючи наведене, обман лікарів, який встановив АМКУ, призвів до обману громадян, що вплинув на їх наміри придбати  саме «Протелазід» як лікарський засіб для лікування чи профілактики COVID-19.

Відповідно до ст. 2  Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції»:

«Закон застосовується до відносин, у яких беруть участь суб'єкти господарювання у зв'язку з недобросовісною конкуренцією, у тому числі у разі вчинення ними дій за межами України, якщо ці дії мають чи можуть мати негативний вплив на конкуренцію на її території, якщо інше не встановлено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України».

Враховуючи наведене, згідно Рішення АМКУ відповідні дії ТОВ «НВК «Екофарм» мали негативний вплив на конкуренцію на ринку, якого на день прийняття цього рішення ще не існувало. Це для мене дуже дивно, оскільки неможливі негативні наслідки на неіснуюче (на пустоту). Та й наведений вище закон не може, на мій погляд, бути застосований Комітетом до неіснуючого.

Можливо внаслідок обману встановленого АМКУ  товариство отримало конкурентні перевали на ринку лікарських засобів відносно окремих суб’єктів господарювання, які не обманювали лікарів та громадян, але це недоведено Комітетом.

Як це доводиться? Вибачте, я вже давно не працюю в АМКУ.

Хоча все достатньо просто, а саме: взаємозамінними лікарськими засобами відповідно до законодавства є терапевтично еквівалентні лікарські засоби, що містять однакові: діючі речовини, спосіб введення в організм людини, однакову кількість молекул в 1 дозі.  Для того щоб визначитися із взаємозамінністю лікарських засобів різних виробників в більшості випадків достатньо уважно проглянути Державний реєстр лікарських засобів України. При цьому, як відомо без внесення в цей реєстр відповідних лікарських засобів обіг таких засобів заборонено в Україні  і  навіть зареєстрованих в інших країнах.  

Таке ось «якісне» рішення прийняв АМКУ.

P.S.

Можливо ТОВ «НВК «Екофарм» порушило законодавство в сфері реклами лікарських засобів чи в сфері захисту прав споживачів. І за такі порушення передбачена юридична відповідальність.

Однак, в АМКУ відсутні повноваження з контролю за цим законодавством.

На мій погляд, ТОВ «НВК «Екофарм» виграє в АМКУ судовий процес, який буде тривати не менше року. При цьому,  уникне відповідальності за вчинення порушення іншого законодавства навіть у випадку, якщо воно буде встановлене належним органом. Чому? Тому, що з часом мине строк давності притягнення до відповідальності по цьому законодавству, а можливо вже і минув.

До речі, мені здається, що в діях ТОВ «НВК «Екофарм» відсутні порушення іншого законодавства. Доводом чого є мовчання Мінхоронздоров’я України.

Про що ж рішення АМКУ?

На мій погляд, це рішення «медичний» діагноз наданий Комітетом вищій медичній освіті та українським лікарям.

Риторичне питання: ким наданий цей діагноз, юристами АМКУ?

З лікарями Комітет «розібрався», але чомусь не зміг розібратися з відсутністю конкуренції. Чому? Запитайте в АМКУ, у мене ж немає відповіді на це питання.

Сподіваюсь, що незабаром будуть знайдені ліки від  COVID-19 і це зроблять в тому числі вітчизняні виробники, а такі органи як АМКУ займуться своєю справою, а не встановленням «медичних» діагнозів лікарям, споживачам та суспільству  в цілому.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]