Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.05.2023 10:10

Як запустити власний стартап?

Експерт в управлінському обліку та фінансах

В цій статті розберемо кожний крок підприємця, який прагне запустити свій стартап.

Запуск власного стартапу - це захоплюючий, але складний процес, який потребує великої уваги та підготовки. Починається все з ідеї, але її потрібно детально вивчити та пропрацювати, щоб зрозуміти, чи є вона потенційно успішною. Далі важливо знайти надійних партнерів, з якими можна розподілити обов'язки та побудувати ефективну команду. Наступним кроком буде пошук інвесторів, щоб залучити необхідні кошти для розвитку стартапу. У цій статті розглянемо детальніше кожен з цих етапів та поділимося корисними порадами для успішного запуску стартапу.


Стартап & інвестори


Відносини з інвестором починаються на етапі, який має назву пітч-дек (pitch deck) — це презентація вашого проекту для інвесторів. Успішна презентація має бути правильно структурована. 

Структура пітч-дека:

1. Інтро

Потрібно в буквальному значенні декілька речень, щоб розповісти про те, хто ви та який проєкт презентуєте.

2.Проблема. В основі ідеї стартапу лежить вирішення певної проблеми. Вона не обов'язково має бути глобальною, головне - сконцентруватися на найгостріших питаннях, що турбують ваших потенційних клієнтів, і чітко позначити, чим буде корисним ваш продукт і чому вони його купуватимуть.

3. Рішення. Вирішення проблеми - це і є ваш продукт, тепер потрібно ясно і точно його уявити. Як ваша послуга вирішить вище зазначену проблему і зробить чиєсь життя кращим? Чому саме зараз? Відчуття терміновості, якщо воно є, хороший козир у ваших руках. Як ідею можна масштабувати? І все це треба розмістити на одному слайді з мінімальною кількістю букв, щоб він легко сприймався.

4. Ринок. У презентаціях це важливий та досить спірний слайд. Перша його проблема — перебільшення масштабів ринку, що одразу підриває рівень довіри інвестора до фаундера. Друга — брак даних та твердження, які не підкріплені конкретикою. Інвестори, як правило, налаштовані на довгострокову перспективу, розраховують вийти на 10-кратну, а то й більше, прибуток за 5-7 років. Тому їм потрібно переконатися, що ринок дозволяє стартапу таке зростання, тобто він вже досить великий або має потенціал.

5. Конкуренти. Сміливі заяви про відсутність конкурентів справі не сприятимуть. Навіть якщо ви поки не бачите прямої конкуренції, краще навести в приклад компанії, що трохи відрізняються, ніж нічого. На слайді має бути короткий опис чи назва ваших конкурентів. А головне — перевага, яка робить вас конкурентоспроможними.

7. Команда. Здавалося б, найпростіший слайд презентації, який дуже впливає на результат. Те, як ви представляєте вашу команду, може наштовхнути інвестора до трьох різних висновків. Позитивний: інвестор вважає, що у вас унікальна команда, яка витягне будь-який продукт, він готовий інвестувати у вас, навіть якщо проект поступається іншим. Нейтральний: склад команди тут і не перешкоджає фактор, і не основний, інвестор готовий на угоду, спираючись на інші фактори. Негативний: спонсор сумнівається, що ваша команда впорається навіть якщо ідея здається йому привабливою.

8. Що Ви шукаєте? Чіткість викладу повинна супроводжувати вас до кінця пітч-дека. Загальні фрази "шукаємо кошти на розробку продукту" або ще гірше "скільки можете дати?" зіпсують усі враження. Іти на презентацію ви повинні з ясним розумінням, яка сума і для чого вам потрібна. Розкажіть, куди конкретно підуть інвестиції: оренда офісу, пошук нових фахівців, рекламні кампанії для конкретних сегментів ринку.

9. Фінал. Весь ваш пітч-дек був спрямований на те, щоб не просто зацікавити своєю ідеєю потенційного інвестора, а й спонукати його проінвестувати ваш проект — а для цього у фіналі презентації ви повинні коротко і стисло вимовити ту саму фразу, яка не просто запам'ятається, а стане вектор подальшої співпраці з вами.

Перед тим як створити та представити свій pitch deck інвесторам, можна використати бізнес-модель Остервальдера. По цій бізнес-моделі ви розпишите основні складові свого майбутнього стартапу, модель складається з 9 блоків:
- споживчі сегменти,
ціннісні пропозиції,
канали збуту,
відносини з клієнтами,
потоки прибутків,
ключові ресурси,
ключові види діяльності,
ключові партнери,
структура витрат.

Остервальдер і Піньє у своїй науковій роботі рекомендують підприємцям не обмежуватися складанням лише однієї моделі. Для пошуку оптимального варіанту ставте собі складні питання, враховуйте різні сценарії розвитку компанії і тоді зможете вибрати найкращу бізнес-модель, яка позитивно вплине на розвиток бізнесу.

Завдяки цій бізнес-моделі ви насамперед глибше пропрацюєте свій стартап, далі ви більш структуровано сформуєте свій бізнес-план, який в свою чергу може зацікавити більше інвесторів.
Також використовуйте LinkedIn як інструмент для залучення інвесторів. Створіть свою сторінку та фіксуйте там ваш досвід, набуті знання та навички, які допоможуть вашим майбутнім інвесторам зрозуміти більше інформації про вас як про спеціаліста. Пишіть над чим ви працюєте, як розвиваєтесь та яких успіхів досягаєте. Інвестор має бачити, що ви залучені в бізнес та готові віддаватись 24/7.

Для довіри вашого майбутнього інвестора важливими є: 

1. Чітке розуміння для кого ви робите цей продукт - ваша унікальна торгова пропозиція. УТП — це частина конкурентної переваги, на основі якої клієнт вибирає компанію або товар (виходячи з властивостей товару або послуги).

2. Чому ви робите цей продукт. 

3. Розробка моделей монетизації свого продукту.

4. Яка ситуація на ринку цього продукта. 

5. Яка у вас команда (а саме hard та soft skills твоєї команди). 

Далі коли вже починається ваша співпраця, то невід'ємним фактором є комунікація з інвестором. Якщо фізично змоги немає комунікувати, то гарним варіантом є щомісячний звіт по досягненню цілей стартапу, порівняльні показники у вигляді презентації і так далі. Цей пункт про підтримку довіри між вами: засновниками стартапу та вашим інвестором.

Також інструмент презентації можна використовувати при пошуку інвесторів, якщо ви тільки-но відкрились. Наприклад, ви знаходите профілі інвесторів у Linkedin і надсилаєте їм свої звіти-презентаціїї протягом якогось періоду. Ця постійна комунікація може вплинути на те, що в майбутньому цей інвестор зацікавиться вашим проєктом.

Ще однією вашою підтримкою на початку, коли ви стартап може бути бізнес-інкубатор або акселератор.

•Бізнес-інкубатор - структура, яка створює сприятливі умови для новачків в бізнес-проектах.

Стартаперу і його команді надається в оренду на пільгових умовах все необхідне: приміщення, оснащене технікою і меблями, засоби зв'язку, консультації бухгалтера, маркетолога, юриста, аналітика, проведення рекламної кампанії, фінансову підтримку, навчання персоналу, сприяння в кредитуванні, залучення інвесторів.

Підприємці, які бажають, відкрити свою справу, мають класну можливість пройти шлях становлення від розробки бізнес-плану до виходу на ринок за підтримки професіоналів. 

•Бізнес-акселератор — це організація, яка надає початківцям доступ до інвестицій та консультантів, пропонує наставництво та практичну підтримку. Програми акселераторів зазвичай тривають кілька місяців. Здебільшого акселератори для стартапів є безкоштовними, але бувають і ті, де за участь треба платити. 

Акселератори надають робочий простір та можливість не лише працювати з нішевими експертами, а й із корпораціями. Участь в акселераторі стає гарною рекомендацією надалі, підкреслюючи позитивну репутацію та допомагаючи при пошуку партнерів. У процесі навчання вдається створити ідеальну презентацію та тренуватися у мистецтві пітчингу.

Як зрозуміти, що твій стартап вже готовий “вийти та підкорювати світ?”

На перших етапах, треба зрозуміти, що навіть при всіх можливих підготовках та прорахунках різних факапів неуникнути. Чесно вам скажу, що стартап ідеально запустити майже неможливо і це нормально. Проблеми будуть з’являтися постійно одна за одною і можна буде їх вирішувати роками, навіть не відкривши двері свого першого робочого дня. Тому, якщо ви маєте базу, то можете рухатись і запускатись.
На другому етапі, зрозумійте та виокремте ті прогалини, які ви можете вирішити під час перших тижнів роботи стартапу, але не зволікайте і починайте працювати вже.
Навіть, якщо ви все зробили ідеально та правильно, то це тільки ваші бачення та розуміння, а ринок все одно почне диктувати свої умови та вносити корективи, і це може бути  вже в перші дні роботи вашого стартапу.
Не витрачайте час на розробку ідеалу роками. Починайте зараз і в цьому польоті завдяки зворотному зв’язку клієнтів, ви прийдете до ідеалу набагато швидше. 

Розподіл та керування фінансів

На самому початку ви маєте тільки дві графи у звітності: прихід інвестицій та їх розподіл, але все одно вони повинні бути зафіксовані.
Ви завжди повинні розуміти куди йде кожна гривня і звідки вона прийшла до вашого бюджету.

На початковому етапі, коли у звіті лише дві графи, то можливо користуватися Microsoft Excel.

Команда на старті: кому і скільки платити?

Спочатку треба визначити головний кістяк важливих співробітників без яких не почнеться робота вашого стартапу. Якщо при формуванні бізнес-плану ви розумієте, що в ідеальній картинці повинно бути 25 людей та їх посади, то на самому початку варто визначити найважливіших та скоротити список.

Як це визначити?

Зрозуміти без яких спеціалістів можливо запустити роботу та яких ви з партнерами на початку можете замінити, бо володієте тими скілами та навичками. Таким чином на перших етапах ви можете зменшити бюджет на зарплатний фонд. Наприклад, hr-спеціаліста та бухгалтера на перших етапах можна замінити: ви наймаєте співробітників, а партнери займається звітністю (в залежності від того у кого який досвід та навички).

Якщо вам необхідний крутий спеціаліст з hard skills, але ви не можете запропонувати його конкурентну заробітну плату, то спробуйте домовитись на такій основі: ринкова заробітна плата + бонусні виплати за досягнення KPI.

Також є варіант, що на початку стартапу засновники пропонують співробітникам опціони (stock option) — один з видів грошової мотивації співробітників, який передбачає видачу якогось відсотку акцій в обмін на їх роботу в компанії.

Найчастіше запитання: чи отримує co-founder заробітню плату на початку? 

Co-founder повинен бути залучений у свій стартап 24/7, і звісно оплата повинна бути, в розмірі хоча б мінімальної ринкової зарплатні.

Коли ви починаєте формувати першу команду стартапу, то вашим пріоритетом повинні бути: навички людини, її hard та soft skills, а не друг якого ви знаєте з дитинства.

Якщо людина є крутим спеціалістом, але при цьому є токсичною, то найкращим рішенням буде попрощатися з нею одразу. Бо інші співробітники не будуть довго у вас затримуватись і ви будете в постійному пошуку нових людей. Знайти одного співробітника легше, ніж постійно шукати десять. Ви та ваші майбутні співробітники повинні бути однаково націлені на результат. Тому шукайте таких співробітників, які зацікавлені в першу чергу вашим продуктом.

Як зрозуміти, що ваш проект успішний? 

Якщо в перші тижні запуску стартапу ви отримаєте оплати, то це показник того, що далі можна продовжувати рухатись. Ваш продукт потрібен, а значить ви закрили певну “біль” свого споживача.

Розповідайте про свій продукт ще до того як взагалі його запустили, зацікавте споживача і таким чином дізнайтеся, чи дійсно вашим майбутнім клієнтам потрібна ця ідея з якої почався ваш стартап. Ризикуйте, дійте швидко, бо хтось вже створює бізнес про який ви мрієте! 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]