Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.03.2011 18:04

Як вивести новий продукт на ринок або Домаркетингові передумови для створення товару

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

З точки зору інноваційного менеджменту новим товаром може бути створене щось виключно нове або ж покращено вже існуючого продукту

Спробую відповісти на запитання: «Який ж продукт є новим»?
З точки зору інноваційного менеджменту новим товаром може бути створене щось виключно нове або ж покращено вже існуючого продукту. Суттю цьго огляду є вивчення основних, так званих, «домаркетингових» передумов для виходу нового продукту на ринок. Хоча, назвати цей блок «немаркетинговим» є невірним. Адже саме він відіграє чи не найважливішу роль у тому, як розвиватиметься бізнес і чи розвиватиметься узагалі…

Що ж ми таке створили?
Згідно понять промислової власності та основ евристики, вироблений продукт або був вже створений кимось раніше, або його створено вперше (якщо його створено раніше і не нами, він вже не є новим і, відповідно, не є темою нашого дослідження). 
Відповідно до умов надання правової охорони в Україні кожен новий продукт має оцінюється за відповідністю певним критеріям:
  1. новизна;
  2. винахідницький рівень:
  3. промислова придатність.
Спробуємо уявити себе ефективними менеджерами інноваційної сфери і самостійно проведемо свій перший інноваційний «міні-аудит». Інструмент для цього - матриця подана нижче. 
Рис.1 Матриця оцінки інноваційного продукту (Ю.Трачук©, IntelPro.UA)

Mar3-2.png


Отже, міні-аудит зроблено. Ми визначили три ознаки інноваційності нашого продукту. Ці продукти належать до групи: «Об’єкти науково-технічної творчості». Власне, саме вони нас і цікавлять. Напевно, недоречно пояснювати, який із пропонованих продуктів нашого дослідження має належне співвідношення: «творчість : промислова придатність».   
Що ж тепер робити з нашим інноваційним (новим) продуктом?
Рис.2 ПОДАЛЬШИЙ ЦИКЛ ВИВЕДЕННЯ ПРОДУКТУ НА РИНОК

Mar3-3.png


Подавши заявочні документи до патентної установи, варто розпочати усі «випробувальні» роботи, моніторинги, оцінки, експертизи, сертифікації. Важливо, аби Ваш новий продукт відповідав умовам положень законодаств про захисту прав споживачів та про захист економічної конкуренції. Відповідно, перше стоїть на варті прав споживачів, інше – учасників конкурентного середовища (Ваших конкурентів). 
Підведемо підсумок. Ідеальний розклад ситуації щодо нашого нового продукту вже має бути наступний:
  • Отримано патент на винахід, корисну модель чи/і промисловий зразок;
  • Проведено усі обов’язкові дії щодо безпеки продукту для споживача;
  • Розроблено реальний і функціональний бізнес-план з блоком стратегічного розвитку на 10-20 років;
  • Зареєстровано вдалу торгову марку, що вирізнятиме наш продукт на ринку товарів чи послуг.
Тепер можна зробити наступне:
  1. Продати увесь цей пакет. Перевага – швидко отримали зиск. Окрім того, вливання інвестицій надасть змогу Вам розраховувати на гарну винагороду. До речі, так ми зможемо зайнятися творчістю і надалі;
  2. Заснувати партнерський бізнес. Залучивши інвестора, ми можемо претендувати на дольову участь в управлінні. Набуття прав на усі ці об’єкти промислової власності дозволить фактично контролювати увесь бізнес, адже саме на промисловій власності він і триматиметься. Охоронні документи можуть стани внеском до статутного фонду новоствореного підприємства і у державного реєстратора чи фіскальних органів ніколи не буде зайвих запитань щодо цього нематеріального внеску;
  3. Отримати кредит, заснувати підприємство чи доручити комусь управляти бізнесом. Охоронні документи можуть виступати заставою. Але, головне, засвічуватимуть серйозність Ваших намірів.
П.2,3 цих коротких висновків пов’язатимуть нашу подальшу репродуктивну роботу – обов’язкового наслідку втілення наших творчих намірів у промисловості, п.1 – таку діяльність іншого суб’єкта. Проте, досягнення  і того, і іншого результата – велике досягнення Творця (винахідника). Адже цьому творінню суджено бути корисним людству. У його корисності і є його і винахідницький рівень, і промислова придатність, і новизна.
Результати творчої діяльності є товаром. А чи купуватимуть цей товар залежить від якісно-кількісного поєднання основної теми цього рефератативного дослідження.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи