Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.02.2011 11:30

Найбільшому у Європі біогазовому енергопарку в Україні - бути!

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

Незабаром у Рівненській області, буде збудовано найбільший у Європі біогазовий енергетичний парк. Це - черговий невеликий, але важливий крок до енергонезалежності Україні та конкурентноздатної продукції.

Згідно з даними "Асоціації виробників твердого палива" у 2009-му році частка споживання українськими підприємствами альтернативної енергії зросла в два рази.  До кризи "зелена" енергія займала 0.5% від загальної суми споживання енергоносіїв. Станом на 2010 рік ця цифра виросла до одного відсотка. Для порівняння: у Європі частка відновлюваної енергії дорівнює 15-ти, а у світі - 5-ти відсоткам. Постійно зростаючі ціни на газ і електроенергію стимулюють прагнення підприємців до енергетичної незалежності. 

Навесні 2010 року представники групи компаній «Інсеко» (провідна українська агрокорпорація) зробила заяву що збудує найбільший у Європі біогазовий енергопарку. Місцем його розташування має стати ідеальна, з логістичної точки зору, місцина у селищі Бабин Гощанського району, що на Рівненщині. З приводу цих намірів, агрокорпорація зробила заяву пресі та розпочала підготовку промислової індустріальної власності до впровадження проекту, яким передбачено забезпечення українців 40 млн. кубометрами біогазу-метану на рік (повна проектна потужність виробництва).

Цікавим також цей проект і тим, що в його основу стала проблема відходів цукрового виробництва на Бабино-Томахівському цукровому заводі ( підприємствО «ОВАС-ЦУКОР», належить ГК «Інсеко»). Утилізація жому цукрового буряку потребує коштів, людських та інших ресурсів. Інша проблема – енергоносії - які постійно відіграють важливе значення у виробничому процесі, і їх роль щороку зростає, і зростати і надалі.


Поруч з тим, підприємство-виконавець проекту – підприємство з іноземними інвестиціями «ОВАС», має намір використати ще 35 тис. га земель сільськогосподарського призначення у радіусі 40 км від виробничих потужностей, аби вирощувати енергетичну кукурудзу. Саме така продукція рослинництва має найвищий вміст енергії, здатної утворювати (внаслідок процесу бродіння) випари газу, після доочистки якого отримується біогаз-метан, відповідник тому, який використовує кожна домогосподарка, готуючи обід для своєї родини.

- Ще у 2009-му році група компаній "Інсеко" прийняла рішення про будівництво біогазового енергопарка на Бабино-Томахівському цукровому заводі. На станції заплановано побудувати 33 реактора що працюють на відходах цукрового заводу і кукурудзяному силосі. «Переробивши 600 тисяч тонн бурякового жому, кукурудзи або будь-якої іншої біосировини, ми можемо отримати 40 мільйонів кубометрів газу на рік. І цей газ нічим не буде відрізнятися від того, який припадає втридорога купувати у Росії», - розповідає Олег Купрієнко, керівник проекту. 

Цей проект, наразі, супроводжується Рівненським регіональним центром з інвестицій та розвитку. У минулому році, успішно пройдено громадські слухання, розпочато та, наприкінці року, 30 грудня, отримано нарешті затверджений проект. Таким чином, цей масштабний інвестиційний проект з інноваційної складовою набув високого ступеню готовності.

Коли наша команда намагалася зробити усе можливе, аби допомогти проекту, з усіх сторін лунали речі про те, що це усе фантазії, відсторонені від реальності, ми уперто вірили в успіх і продовжували робити своє. Запитаєте про результати. Відповім: «Насінневі інвестиції освоєні. 80 % проектів зупиняються на цьому рівні. Як відомо усім інвестиційним менеджерам, саме ці, перші гроші, ніхто з зовнішніх інвесторів чи кредиторів не хочу надавати. Що ж, поступово, будуть поглинути і решта 20%. Ось тоді, буде зроблено ще один невеликий, але впевнений крок до енергетичної незалежності України».

P.S. НАЕР прогнозує зростання "зеленої" енергії до 5% паливного балансу країни. Але це можливо лише за активної участі фінансових установ. Всі експерти сходяться на думці, що проблемою альтернативної енергетики є об'єм вхідних витрат. Тому прибуток із зростаючого попиту на енергію з поновлюваних джерел можуть отримати західні компанії. Зростання попиту на альтернативну енергетику залучило до нашого ринку увагу іноземних виробників такого обладнання, які готові вкладати кошти в переобладнання наших підприємств, надаючи кредити або ж здаючи устаткування в лізинг. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]