Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.04.2021 21:53

Шлюб не є одностатевим сімейним союзом

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті з'ясовується, чи є шлюб одностатевим сімейним союзом.

Шлюбу притаманна ціла низка різних за своїм змістом юридичних ознак. Чи вказаний союз може бути одностатевим?

  Правове регулювання цього питання здійснюють відповідні нормативні акти. Зокрема ознаки, які притаманні шлюбу, регламентують:

-        Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (далі по тексту – Конституція України);

-        Сімейний кодекс України від 10.01.2002 року № 2947-III (далі по тексту – Сімейний Кодекс України).

    Чинне законодавство передбачає цілу низку різних за своєю суттю гарантій, що сприяють ефективній трансформації нашої Вітчизни в правову державу. Зокрема ч. 3 ст. 53 Конституції України передбачено юридичну норму про те, що сім'я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

   Чіткий та недвозначний зміст зазначеної норми стосовно чіткого з’ясування юридичних ознак, які властиві шлюбу, конкретизують інші нормативні акти, що в свою чергу посідають чільні місця в багатогранній системі чинного законодавства. Про що саме йде мова?

    Всі люди, бажаючи задовольнити властиві їм майнові та немайнові потреби, водночас вступають в різні суспільні стосунки. Зокрема вищезазначені особи, забезпечуючи матеріальний добробут своїх згуртованих й працьовитих родин, заразом стають безпосередніми учасниками сімейних відносин.

    Достатніми правовими підставами ймовірної появи вищевказаних стосунків є різноманітні юридичні факти. Скажімо сімейні відносини можуть виникнути з незаборонених чинним законодавством і/або моральними нормами підстав, однією з яких визнається так званий «шлюб».

    Вищевказаний факт отримав належне закріплення в чинному законодавстві. Зокрема, як передбачено ч. 1 ст. 21 СК України, під шлюбом потрібно розуміти сімейний союз жінки та чоловіка, який зареєстрований у відповідному органі державної реєстрації актів цивільного стану.

    З чіткого і недвозначного змісту вищезазначеної правової норми випливає, що вказаному соціальному інституту притаманні різні за своєю суттю ознаки, які в свою чергу перебувають в нерозривній єдності між собою. В даній праці розкриємо юридичний зміст однієї з таких рис.

    Сімейному союзу, визначення якого закріплене вітчизняним законодавцем в ч. 1 ст. 21 СК України, властивий не одностатевий, а двостатевий характер. Така думка пояснюється тим, що в зареєстрованому шлюбі можуть перебувати фізичні особи різної біологічної статі, тобто, жінка і чоловік.

    Будь-які інші генетичні поєднання для зазначеного союзу є неприйнятними. Тобто, в зареєстрованому шлюбі за жодних обставин не можуть знаходитися фізичні особи, що мають біологічні статі, які в свою чергу є ідентичними, тобто, жінка і жінка або чоловік й чоловік.

    Отже, вказаному інституту властиві різні за своєю суттю юридичні ознаки. Зокрема шлюб не є одностатевим сімейним союзом.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]