Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.04.2021 05:26

Добровільна згода жінки і чоловіка, як одна з ознак шлюбу

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті встановлюється, чи є добровільна згода жінки і чоловіка однією з ознак, яка притаманна шлюбу.

Шлюбу притаманна ціла низка різних за своєю сутністю юридичних ознак. Чи ґрунтується даний факт на добровільній згоді жінки та чоловіки?   

Правове регулювання цього питання здійснюють відповідні нормативні акти. Зокрема юридичні факти, на яких ґрунтується сімейний союз жінки і чоловіка, що в свою чергу зареєстрований у відповідному державному органі реєстрації актів цивільного стану, регламентують:

- Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (далі по тексту – Конституція України);

- Сімейний кодекс України від 10.01.2002 року № 2947-III (далі по тексту – Сімейний Кодекс України).

Жінка та чоловік є безпосередніми учасниками різних суспільних стосунків. Зокрема вони вступають в сімейні правовідносини.

Чинне законодавство, будучи багатогранною системою, заразом передбачає головні засади ефективного та вчасного регулювання вищезгаданих стосунків. Зокрема у відповідності до ч. 1 ст. 51 Конституції України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка.  

Аналогічна за своїм змістом норма закріплена іншим нормативним актом, що, будучи невід’ємним елементом чинного законодавства, також врегульовує зазначені відносини. Скажімо у відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 24 СК України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіки.

Отже, вказаному юридичному факту притаманні різні за своєю суттю риси. Наприклад, шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]