Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.04.2021 10:26

Правовий режим електричної гітари, придбаної дружиною, яка перебуває в шлюбі

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті з'ясовується правовий режим електричної гітари, яку дружина придбала для професійних занять, перебуваючи в шлюбі.

Знаходячись в шлюбі, дружина придбала для професійних занять електричну гітару. Який правовий режим поширюється на вказану річ?

Правове регулювання цього питання здійснюють відповідні нормативні акти. Зокрема правовий режим електричної гітари, яку дружина придбала для професійних занять, регламентують:

- Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (далі по тексту – Конституція України);

- Сімейний кодекс України від 10.01.2002 року № 2947-III (далі по тексту – СК України).

Чинне законодавство гарантує тим або іншим учасникам правових відносин різні за своєю суттю можливості, що мають майновий чи немайновий характер. Зокрема згідно з нормою, яка передбачена в ч. 1 ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, а також результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Чіткий та недвозначний зміст зазначеної норми стосовно чіткого з’ясування правового режиму електричної гітари, яку дружина купила, будучи в шлюбі, для професійних занять, роз’яснюють інші нормативні акти, що в свою чергу посідають провідні місця в багатогранній системі чинного законодавства. Як це розуміти?

Суб’єктний склад сімейно-правових відносин є надзвичайно різноманітним. Скажімо безпосередню участь в таких стосунках може взяти подружжя.

Зазначений учасник сімейних відносин має відповідний юридичний статус. Зокрема подружжя оперує різними за своєю суттю об’єктами цивільних прав, під якими треба розуміти житлові будинки, земельні ділянки, цінні папери, музичні інструменти, ювелірні вироби, комп’ютерну техніку й т. д.

Чинне законодавство передбачає відповідні правові режими вказаних речей. Скажімо у відповідності до норми, яка закріплена в ч. 4 ст. 57 СК України, речі для професійних занять (музичні інструменти, оргтехніка, лікарське обладнання тощо), придбані за час шлюбу для одного з подружжя, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Отже, відповідний правовий режим поширюється на електричну гітару, яку зазначений учасник сімейних відносин придбав для професійних занять, перебуваючи в шлюбі. Зокрема наведений інструмент належать не дружині на праві приватної власності, а подружжю на праві спільної сумісної власності.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]