Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.04.2021 05:39

Шлюб – юридична основа можливого створення порядної сім'ї

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті з'ясовується чи може шлюб бути достатньою підставою для можливого створення порядної сім'ї.

Порядна сім’я за своєю сутністю є одним з головних соціальних інститутів. Чи може вона виникнути на підставі шлюбу?

Правове регулювання цього питання здійснюють відповідні нормативні акти. Зокрема юридичні факти, що є правовими підставами ймовірного виникнення порядної сім’ї, регламентують:

- Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (далі по тексту – Конституція України);

- Сімейний кодекс України від 10.01.2002 року № 2947-III (далі по тексту – Сімейний Кодекс України).

Чинне законодавство передбачає цілу низку різних за своєю суттю гарантій. Зокрема ч. 3 ст. 53 Конституції України передбачено юридичну норму про те, що сім'я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Чіткий та недвозначний зміст зазначеної норми стосовно чіткого з’ясування юридичних фактів, що є міцною основою для можливої появи порядної сім’ї,  роз’яснюють інші нормативні акти, що в свою чергу посідають провідні місця в багатогранній системі чинного законодавства. Як це розуміти?

Достатніми підставами для можливого виникнення вищевказаного інституту є ціла низка юридичних фактів, що передбачені вітчизняним законодавством. Зокрема згідно з правовою нормою, яка вітчизняним законодавцем закріплена в ч. 4 ст. 3 Сімейного кодексу України, сім'я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших правових підставах, не заборонених законом й таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Таким чином, достатніми підставами ймовірної появи вищевказаного союзу є різні за своїм змістом юридичні факти. Наприклад, шлюб визнається однією з головних підстав можливого виникнення порядної сім’ї.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]