Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.04.2021 05:15

Обов'язок чоловіка утверджувати в своїй сім'ї повагу до матері

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті зясовується, чи покладається на чоловіка обов'язок утверджувати в своїй сім'ї повагу до матері

На чоловіка покладено різні за своїм змістом майнові й немайнові обов’язки. Чи зобов’язаний він утверджувати в своїй сім’ї повагу до матері?

Правове регулювання даного питання здійснюють відповідні нормативні акти. Зокрема різні за своїм змістом майнові та немайнові обов’язки, що покладені на фізичних осіб, які в свою чергу складають подружжя, регламентують:

- Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (далі по тексту – Конституція України);

- Сімейний кодекс України від 10.01.2002 року № 2947-III (далі по тексту – СК України).

Чинне законодавство покладає на тих чи інших суб’єктів правових відносин різноманітні обов’язки, яким притаманний майновий чи немайновий характер. Зокрема згідно з нормою, яка передбачена в ч. 1 ст. 68 Конституції України, кожен зобов'язаний:

- неухильно додержуватися Конституції України та законів України,

- не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Чіткий та недвозначний зміст зазначеної норми стосовно чіткого з’ясування майнових та немайнових обов’язків, які покладені на чоловіка і/або дружину, роз’яснюють інші нормативні акти, що в свою чергу посідають провідні місця в багатогранній системі чинного законодавства. Як це розуміти?

Суб’єктний склад сімейно-правових відносин є надзвичайно різноманітним. Зокрема безпосередню участь в таких стосунках може взяти подружжя.

Юридичному складу вказаного суб’єкта притаманний відповідний склад. Зокрема подружжя включає в себе чоловіка та дружину.

Чинне законодавство зобов’язує даних осіб вчиняти різні за своєю суттю дії, яким притаманний правомірний характер. Зокрема у відповідності до норми, яка закріплена в п. 1 ч. 2 ст. 55 СК України, чоловік зобов'язаний утверджувати в сім'ї повагу до матері.

Отже, на осіб, які є подружжям, покладено різні за своїм змістом обов’язки. Наприклад, чоловік зобов'язаний утверджувати в сім'ї повагу до матері.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]