Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.09.2016 16:38

Окремі питання порядку проведення надурочних робіт

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті встановлюється правомірність встановлення надурочних робіт без дозволу, наданим виборним органом первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи чи організації.


     Працедавець, будучи одним з головних учасників трудових правовідносин, має права, які гарантовані йому, й виконує обов’язки, що покладені на нього. Чи може така особа застосовувати надурочні роботи без обґрунтованої згоди, яка в свою чергу надана на їх якісне й вчасне проведення виборним органом первинної профспілкової організації?
 
   Правове регулювання вищевказаного питання відбувається за допомогою різноманітних законів. Зокрема юридична регламентація трудових відносин, функціонуючих з приводу робіт понад встановлену тривалість робочого часу, здійснюється: Головним законом Українського народу (Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (надалі по тексту – Конституція України)) та звичайними законами (Кодекс законів про працю України від 10.12.1971р. № 322-VIII (надалі по тексту – КЗпП України)). 

    Наймані працівники є одними з головних учасників трудових відносин.   Іншими словами, вищезазначені суб’єкти, працюючи за трудовим договором, водночас створюють певні блага, які, будучи майновими або немайновими, водночас приносять величезну користь демократичній та соціальній Україні, а також її доброчесному та згуртованому народу. 

    Трудове законодавство гарантує найманим працівникам правовий статус, що, будучи багатогранним, включає в себе всілякі елементи, одними з яких є різні за своїм змістом соціально-економічні права. Вищевказані можливості, маючи своє належне закріплення у відповідних нормативно-правових актах, водночас повинні забезпечити всебічну економічну свободу фізичної особи, а також її ефективний розвиток, як свобідної особистості. 

    Право на працю визнано одним з визначних соціально-економічних прав. Така можливість отримала своє закріплення в ч. 1 ст. 43 Конституції України, а також в ч. 1 ст. 2 КЗпП України. 

    У випадках, вичерпний перелік яких передбачено відповідними законами, осіб, які мають таке право, працедавець може залучати до надурочних робіт. Безпосередня вказівка про наведений факт передбачена юридичною нормою, яка в свою чергу охоплена ч. 2 ст. 62 КЗпП України. 

    Але потрібно пам’ятати про те, що вітчизняним законодавцем передбачено особливий порядок цілеспрямованого застосування до найманих працівників вищезазначених робіт. Що це означає? 

    Працедавець не встановлює надурочні роботи в односторонньому порядку. Зокрема, як передбачено ч. 1 ст. 65 КЗпП України, вони можуть проводитися з дозволу, наданим виборним органом первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи чи організації.

    Таким чином, працедавцю забороняється вчиняти діяння, які суперечать юридичним нормам, що отримали своє закріплення в чинному законодавстві, й моральним імперативам, які загальновизнані в громадянському суспільстві. Зокрема вищезазначеній особі не дозволено застосовувати надурочні роботи без дозволу, наданим виборним органом первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи чи організації. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]