Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.08.2016 18:25

Окремі аспекти продовженої тривалості випробувального строку

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті розглядається тривалість випробувального строку, яка може встановлюватися за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації.


     Суб’єктному складу безпосередніх учасників трудових відносин властиві відповідні ознаки. Зокрема він охоплює різних за своїм юридичним статусом осіб, які володіють правами, гарантованими їм, а також виконують обов’язки, покладеними на них. Під одним з вищезгаданих суб’єктів необхідно розуміти виборний орган первинної профспілкової організації підприємства, установи чи організації. Чи може за погодженням з таким суб’єктом трудових відносин тривалість випробувального строку становити 7 календарних місяців? 

      Правове регулювання вищевказаного питання відбувається за допомогою різноманітних законів. Зокрема юридична регламентація трудових відносин, які функціонують з приводу випробувального строку найманого працівника, здійснюється: Головним законом Українського народу (Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (надалі по тексту – Конституція України)) та звичайними законами (Кодекс законів про працю України від 10.12.1971р. № 322-VIII (надалі по тексту – КЗпП України)). 

   Соціально-економічні права є дуже важливою частиною правового статусу, що в свою чергу гарантований будь-яким людям. Без згаданих можливостей вказані особи не є повноцінними учасниками правових відносин. 

    Право на працю є одним з найвизначніших соціально-економічних прав, які в свою чергу національним законодавством гарантовані фізичним особам. Така юридична можливість, характеризуючись відповідними особливостями, водночас отримала відповідне закріплення в ч. 1 ст. 43 Конституції України, ч. 2 ст. 2 КЗпП України та інших нормативно-правових актах. 

     Той чи інший працівник реалізовує право на працю, яке гарантоване йому, шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, установі, організації або з фізичною особою. Безпосередня вказівка про вказаний факт отримала належне закріплення в ч. 2 ст. 2 КЗпП України. 

      Чіткий та недвозначний зміст трудового договору утворюють різні умови, окремі з яких в свою чергу за своєю юридичною суттю є факультативними. Наприклад, згідно з ч. 1 ст. 26 КЗпП України дана угода може закріплювати безпосередню вказівку про випробувальний строк.   

    Вказаній умові властиві певні риси, що охоплені чинним законодавством. Зокрема ч. 1 ст. 26 КЗпП України передбачено безпосередню вказівку про те, що строк випробування не може перевищувати трьох календарних місяців. 

    Але не треба забувати про те, що такому правилу властиві істотні винятки. Наприклад, згідно з правовою нормою, охопленою ч. 1 ст. 26 КЗпП України, тривалість зазначеної умови, що погоджена з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, водночас за жодних життєвих обставин не може перевищувати шести календарних місяців.

    Таким чином, випробувальному строку притаманні відповідні особливості. Зокрема згадана умова, будучи погодженою з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, водночас не може бути еквівалентною певному часовому проміжку, наприклад, семи календарним місяцям. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]