Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.05.2016 12:29

Окремі проблемні аспекти правового статусу заповідача (частина 7)

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті розглядається доцільність гарантування права на заповіт неповнолітній особі, шлюб якої було припинено


Ми з’ясували, що окремі учасники цивільно-правових відносин володіють правом на складання заповіту. Чи може вчиняти вищезазначений правочин неповнолітня особа, зареєстрований шлюб з якою було припинено? 
    На моє переконання, наведений суб’єкт має право на складання заповіту. Дану думку я спробую обстояти за допомогою таких суджень. 
    По-перше, право на заповіт гарантовано не всім учасникам правовідносин. Зокрема відповідно до ч. 1 ст. 1234 ЦК України вчиняти вказаний правочин можуть тільки фізичні особи, що володіють повною цивільною дієздатністю. Така здатність виникає з обов’язковим настанням певних юридичних фактів. Тобто, ч. 1 ст. 34 ЦК України закріплює в собі безпосередню вказівку про те, що повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла повноліття. Однак не треба забувати про те, що даному правилу властиві істотні винятки. Наприклад, як закріплено ч. 1 ст. 34 ЦК України, повну цивільну дієздатність набуває фізична особа, що, не досягши повноліття, зареєструвала шлюб. 
   По-друге, припинення шлюбу, що зареєстрований неповнолітньою особою, спричиняє обов’язкову появу різних за своїм змістом юридичних наслідків. Зокрема за вищевказаним суб’єктом цивільно-правових відносин зберігається повна цивільна дієздатність, про що передбачено п. 2 ч. 2 ст. 34 ЦК України. Звідси випливає, що фізична особа, яка, не досягши вісімнадцятирічного віку, водночас розлучилася, володіє правом на вчинення тих чи інших правочинів. Наприклад, згаданий учасник правових відносин може скласти заповіт. 
    По-третє, відсутність в неповнолітньої особи, зареєстрований шлюб з якою було припинено в порядку, що передбачений національним законодавством,  права на складення заповіту, спричинить неминучу появу певних наслідків. Зокрема правовий статус зазначеного учасника цивільно-правових відносин не охоплюватиме певні юридичні можливості. Дана думка пояснюється тим, що в такого суб’єкта буде відсутнє правом на вчинення окремих правочинів. Наприклад, неповнолітня особа, зареєстрований шлюб якої був припинений за рішенням суду або в державному органі реєстрації актів цивільного стану,   не зможе скласти заповіту на користь тих або інших спадкоємців. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]