Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.05.2024 11:40

Координаційна Рада білоруських демсил: вибори останньої надії

Політолог та викладач, директор "Інституту світової політики"

Що можуть дати вибори з явкою на рівні статистичної похибки?

25 – 27 травня пройшли вибори до Координаційної Ради білоруських демократичних сил. Вони пройшли в електронному форматі (на інструкцію від команди Павла Лібера було чимало нарікань, як і претензій до самого білоруського ІТ-гуру), у них взяли участь менше 7 тисяч виборців, що складає біля 1% від кількості громадян Білорусі, які перебувають за межами держави.

Відзначу одразу: навряд чи ці вибори могли пройти інакше. Білоруські демократичні сили (БДС) отримали болісний урок, подарувавши можливості Лукашенку та його пропаганді станцювати «Лявоніху» на мозолях політичних опонентів.

Причин цього чимало:

- Слабка активність Координаційної Ради другого скликання як представницького органу, пропущені її представниками терміни щодо організації виборів до третього скликання Координаційної Ради (їх було призначено після завершення повноважень КР другого скликання, причому можливість поєднати в часі вибори до Палати представників парламенту РБ, які проходили 25 лютого 2024 року, всерйоз не розглядалася)

- Малозрозуміла метушня навколо правил проведення виборів до КР. Ініціатори ідеї з голосуванням трьома бюлетенями, попри відмову від неї, добилися свого: пересічному білоруському емігранту вибори до Координаційної Ради виявилися нецікавими.

- Внаслідок слабкої активності Координаційної Ради її значення для білоруського суспільства залишається незрозумілим для сотень тисяч білорусів, які залишили межі країни (важливе уточнення: не варто вважати їх всіх прихильниками білоруських демократичних сил).

- Формування представниками БДС в екзилі моделі суперпрезидентської республіки на чолі з Світланою Тихановською не рикошетом, а прямою наводкою вдарило по виборах до Координаційної Ради. До речі, президент-елект та голова Об’єднаного перехідного комітету так і не закликала напряму взяти участь у голосуванні

- Білоруський журналіст та політолог Віталій Циганков звернув увагу на те, що громадянам Білорусі підсвідомо важко передавати комусь дані свого паспорта, нехай і такого, термін використання якого вже минув. До речі, цікавий факт: кандидатами до Координаційної Ради могли виступати претенденти з різним громадянством, тоді як голосувати за них – виключно з громадянством Білорусі. Це також не сприяло збільшенню явки виборців 25 – 27 травня.

- Теза про унікальність цифрового голосування як єдиного способу протистояння диктатурі використовувалася відверто слабко, хоча білоруси і вважають себе «нацією ІТ». Вибори до Координаційної Ради так і не перетворилися на спільну справу білоруських демократичних сил.

- Не допоміг своїм колегам і лідер списку «Закон і правопорядок» Олександр Азаров, який звернувся через чат-бот плану «Перамога» до його учасників з закликом проголосувати за цей список. Побутує думка, що цей заклик міг створити проблеми значній частині білорусів, які перебувають всередині країни. Список «Закону та правопорядку» в результаті зняли з виборів, і політичні перспективи особисто Азарова тепер виглядають дуже примарними

- Крім зняття з виборів списку «Закону та правопорядку» Виборча Комісія БДС відзначилася низкою рішень, які викликали резонанс. Не заперечуючи можливість ухвалення подібних рішень, зверну увагу на передбачену регламентом виборів можливість їх оскарження… перед самою Виборчою Комісією. Чому у середовищі БДС не продумали цей очевидний механізм, залишається загадкою, адже у Білорусі протягом останніх років ліцензій були позбавлені десятки адвокатів.

- На жаль, позиція ГУР МО, якому підпорядкований Полк Кастуся Калиновського та інші підрозділи білоруських добровольців, позбавила можливості отримати мандат Координаційної Ради кількох добровольців, що перебувають у лавах Сил Оборони України. Це щонайменше свідчить про відсутність стратегічного бачення офіційним Києвом відносин з БДС.

- Влада Білорусі всерйоз підійшла до мінімізації можливості голосування з території Білорусі. Оголошення списків учасників виборів до КР «екстремістськими формуваннями», DDOS-атака 25 травня та блокування VPN на території Білорусі свідчить, що лукашистам обрана Координаційна Рада, нехай слабка та недосконала, заважає.

Якими будуть наслідки виборів до Координаційної Ради третього скликання?

- Лукашенко та його міньйони отримали сигнал про слабкість БДС, цілком можливо спробують добити їх остаточно через дискредитацію та внесення протиріч до їхніх лав

- У середовищі БДС з’явилися кілька десятків політиків, за яких проголосували виборці. Обсяг підтримки не дає приводів для запаморочення від успіхів, проте створює передумови для політичного зростання членів та членкинь КР. І – занепокоєння Офісу Світлани Тихановської

- Слабкий рівень залученості існуючих інституцій БДС до суспільно-політичного життя повинен підштовхнути нові обличчя до активізації, а білоруський бізнес в екзилі – до формування нових підходів до діалогу з БДС.

Давати у цій ситуації поради – справа невдячна, проте я спробую сформулювати найбільш очевидні:

- Координаційній Раді необхідно якнайшвидше розпочати свою роботу, а її членам – пройти школу практичного парламентаризму, який був зруйнований Лукашенком у Білорусі наприкінці ХХ століття, навчитися домовлятися та створювати спільні інтереси.

- Низька популярність Координаційної Ради має підштовхнути до оригінальних кроків та небанальних рішень.

- Робота КР має бути прозорою та відкритою для всіх білорусів, а рішення – зрозумілими та спроможними консолідувати щонайменше громадян РБ, які виїхали з країни

- БДС доведеться обрати модель політичного розвитку та партнерів у цьому питанні. ЄС, США та країни Люблінського трикутника виглядають найбільш очевидними

- За рік за білоруським законодавством мають пройти вибори президента країни, чим швидше БДС сформує ставлення до цієї події, тим краще буде для їх представників.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи