Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.01.2023 16:20

Що змінилось у системі соціального страхування?

Голова правління Пенсійного фонду України

Розглянемо у цьому блозі зміни, які відбулися у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування з січня 2023 року

«З питань страхових виплат необхідно звертатись до Пенсійного фонду України...» – ця теза найбільш показово характеризує зміни, які відбулися у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування з січня 2023 року. Про що йдеться – розглянемо у цьому блозі.  

З 1 січня 2023 року набула чинності оновлена редакція Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», відповідно до якої управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування з питань тимчасової втрати працездатності та нещасного випадку на виробництві здійснює Пенсійний фонд України.

Закон фактично змінив систему управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням. Функції з призначення та фінансування страхових виплат перейшли від Фонду соціального страхування України (ФССУ) до Пенсійний фонд України.

Ми маємо розгалужену систему, яка забезпечує обслуговування громадян майже в 600 сервісних центрах та потужну ІТ – систему, яка використовується для надання більшості послуг online. 

Основна наша місія – сервіси мають бути доступними та зручними для людей.

Що змінилось для людей?

Держава зберігає гарантії громадян за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві. По суті, змінився орган, який буде забезпечувати такі страхові виплати.

Відтепер, окрім пенсій, житлових субсидій та пільг, люди звертаються до наших органів і за страховими виплатами: допомогою по тимчасовій втраті непрацездатності ( “лікарняними”), по вагітності і пологах (“декретними”), на поховання, одноразовими та щомісячними страховими виплатами, які виплачуються потерпілим на виробництві, членам їх сімей.

При цьому, умови надання виплат не змінились, розміри окремих виплат навіть збільшились.

Ми переконані, що люди не лише не відчують негативних наслідків організаційних змін, а й матимуть більш зручні умови обслуговування та отримання виплат. 

Що змінилось для роботодавців?

Для отримання фінансування за лікарняними роботодавцям, як і раніше, необхідно подавати заяву-розрахунок про нараховані застрахованим особам кошти. Така заява-розрахунок починаючи з 1 січня 2023 року подається до Пенсійного фонду України через особистий електронний кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Фонду. Роботодавці, які з певних причин не можуть скористатись електронним кабінетом, можуть скласти заяву-розрахунок в паперовому вигляді та надати її через будь-який сервісний центр Пенсійного фонду України. 

Форма заяви-розрахунку залишилась незмінною. Умови здійснення виплат за лікарняними працівникам також не змінились. Оплата лікарняних здійснюється роботодавцем, як це було і раніше – п’ять днів за рахунок власних коштів, починаючи з шостого дня – за рахунок страхових коштів. А у випадку лікарняних внаслідок нещасного випадку на виробництві  – за рахунок страхових коштів, з вісімнадцятого дня. 

При цьому скоротився час, протягом якого роботодавцям мають надходити страхові кошти для виплати лікарняних від Пенсійного фонду. Якщо раніше ФССУ перераховував роботодавцям кошти протягом десяти днів після надходження заяви-розрахунку, то Пенсійний фонд України має здійснювати таке фінансування протягом трьох днів. Це стало можливим, в тому числі, завдяки централізованому фінансуванню – принципу, який вже використовує Фонд для фінансування пенсій, субсидій, пільг.

Крім того, для подання заяв-розрахунків по лікарняних, роботодавцям не потрібно укладати з Пенсійним фондом України договорів про визнання кваліфікованого електронного підпису, як це було передбачено раніше у взаємовідносинах із ФССУ.

Покрокову інструкцію щодо заповнення заяви-розрахунку вже розміщено на інформаційній сторінці вебпорталу Пенсійного фонду України та сторінках відомства у соціальних мережах.

Куди звертатись, якщо виникають питання щодо страхових виплат?

З питань соціального страхування можна звертатись до Контакт-центру Пенсійного фонду України за номерами: 0-800-503-753, 044-281-08-70, 044-281-08-71 або до будь-якого сервісного центру головного управління Пенсійного фонду України (перелік діючих сервісних центрів за посиланням https://www.pfu.gov.ua/2152993-servisni-tsentry-gu-pfu).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]