Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.10.2024 22:29

Як зробити так, щоб Держаудит, а не Рахункова палата, перевірив суд?

Адвокат

Наші зарубіжні партнери просять перевірити як наші суди витрачають гроші. Суди, деякі, опираються, посилаючись на свою незалежність та те, що їх має перевірти Рахункова палата

Останнім часом багато галасу піднімається про те, що наші захадні партнери просять провести аудит українських судів. Ідея нормальна, на перший погляд. Суди є розпорядниками бюджетних коштів - то в чому проблема, щоб підконтрольний Міністерству фінансів України орган виконавчої влади провів перевірку фінансів суду?

Тим паче, судову владу постійно "лихоманить" в фінансовому плані. Ще нещодавно в якихось судах закінчилися кошти на кореспонденцію, на інтернет, а секретарі показували жалюгідно-принизливі "зарплати". Тоді деякі судді розповідали, що вони розуміють, що на ці зарплати їх секретарі не виживуть - і тому судді регулярно "дарували" їм зароблені кошти готівкою.

Тож у чому питання? Традиційно, судді дуже болісно сприймають, як замах на незалежність своєї гілки влади, щоб їх перевіряв орган, який підконтрольний уряду, який може бути заангажованим, політично упередженим тощо. Але, на секундочку, це в інших випадках цей орган не є заангажованим, чи що?

На думку деяких суддів, такий контроль має здійснювати Рахункова палата, як підзвітний Верховній Раді України орган. Варто зазначити, що Рахункова палата навряд чи має належні потужності, щоб дійсно ефективно впоратися із таким глобальним завданням - перевірити судову гілку влади. Тож покладати зараз це завдання саме на Рахункову палату - те саме, що цілеспрямовано робити ставки на те, що ніколи не справдиться.

Правда, можна тривалі дискусії вести на тему незалежності і безвідповідальності деяких представників судової влади; дійсно, можна вести розмови про те, що хто державі винен, що у Рахункової палати немає таких спроможностей тощо. Але зараз питання виживання держави. Якщо суди отримують державне фінансування, якщо держава отримує фінансування від партнерів, і останніми порушується питання про аналіз використання бюджетних коштів судами - то з яких міркувань опиратися цьому?

Потрібно провести відповідні інспекції Рахунковою палатаю, але співробітниками аудиту. Існує багато можливих способів як це зробити - починаючи від переведення без конкурсу; відрядження до Рахункової палати; тощо. Певний час тому взагалі в юридичній спільноті всі вуха прожужали договорами аутстафінгу та іншими "специфічними" договорами.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]