Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.05.2024 12:06

Інвестиції в апарт-готелі: як вибрати проєкт

Співвласниця та CEO Ribas Invest, комерційна директорка NUMO Development

За допомогою правильного планування ви зможете знайти оптимальний варіант, який принесе стабільний дохід та успіх у майбутньому.

Інвестування — це стратегічне рішення, яке потребує виважених прорахунків усіх етапів. Особливо коли йдеться про будівництво апарт-готелю. Вибір проєкту та локації є цікавим і важливим процесом, який у результаті визначить успіх вашої інвестиції. Проте за допомогою правильного планування ви зможете знайти оптимальний варіант, який принесе стабільний дохід та успіх у майбутньому.

Аналіз ринку

Першим кроком у процесі вибору інвестиційного проєкту є проведення ретельного аналізу ринку. Враховуйте такі фактори, як туристичний потік, попит на готельні послуги, економічний розвиток регіону та конкуренцію на ринку. Для цього варто звернутися до статистичних даних, досліджень та консультацій з експертами в галузі нерухомості. До прикладу, команда Ribas Hotels Group підготувала дослідження для інвесторів та девелоперських компаній про попит та обсяг пропозицій на ринку, перспективні проєкти України та інше.

Вибір локації

При аналізі ринку та пропонованих проєктів особливу увагу потрібно приділити локації, на якій розташований об’єкт. Це буде одним з визначальних аспектів, який надалі впливатиме на ваш дохід та загалом прибутковість готелю.

По-перше, оцініть місцевість проєкту. До прикладу, під час війни українці доволі активно подорожують країною. За даними інвестиційної компанії, яка володіє мережею готелів в Україні та декількома готелями у світі Ribas Hotels Group, заповненість готелів у червні 2023 року зросла на 50% порівняно з аналогічним періодом 2022 року. Особливий попит має Карпатський регіон, який можна вважати безпечним.

По-друге, врахуйте саме розташування об’єкта. Проаналізуйте доступність до транспортних вузлів та туристичних локацій. Не менш важливою є й інфраструктура самого готелю та навколо нього. Зверніть увагу на наявність магазинів, закладів харчування та інших послуг, які можуть знадобитися клієнтам. Також враховуйте перспективи розвитку району та його потенціал для приваблення гостей.

Важливо звернути увагу на юридичні питання: законне використання земельної ділянки, на якій зводиться обʼєкт, наявність необхідних документів та відсутність ймовірних “підводних каменів”.

Пам’ятайте, оскільки після війни до країни залучиться більше інвестицій з-за кордону та зросте кількість іноземних туристів, виросте й вартість за номер в готелях, а також середній тариф проживання в готелі, які зараз розміщені на вдалих локаціях.

Фінансова оцінка прибутковості

При виборі об’єкта для інвестування проведіть ретельну фінансову оцінку проєкту. Зокрема, зверніть увагу на середньорічне завантаження й тарифи. Так, середньорічне завантаження має відповідати реальним показникам з огляду на місце розташування об'єкта та досвід наявних там проєктів. До прикладу, у Буковелі цей показник становить 55-60%.

При оцінці проєкту зверніть увагу й на фінансове моделювання, яке пропонує девелопер. Мова йде про поділ прибутку з вами як з інвестором, наприклад 50/50, 70/30 чи 80/20. На цьому етапі важливо ознайомитися й з усіма розрахунками, щоб точно отримати прогнозовані доходи. Також проаналізуйте аспекти, які можуть впливати на кінцевий результат, — прибуток. Не забувайте й про ліквідність. Виберіть такий проєкт, який буде легко реалізовуватися в разі потреби продажу чи змін в інвестиційній стратегії.

Вибір девелопера

Щоб уникнути ймовірних ризиків, які можуть трапитись у процесі інвестуванні, варто приділити увагу ретельному вивченню девелоперської компанії, яка реалізує проєкт для інвестицій.

Перш за все, надійним девелопером є компанія, яка є юридично прозорою. Перевірте наявність ліцензій, необхідних дозволів на будівництво, сертифікатів тощо. Також зважайте на репутацію забудовника.

Обравши надійного девелопера та готельного оператора, ви зможете бути впевнені в якості проєкту та в гарантованому доході.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи